Pariz 2024

Iman Helif po zmagi pritekle solze, množica jo je glasno podprla

Pariz , 04. 08. 2024 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glasna množica je alžirsko boksarko Iman Helif med sobotnim dvobojem na olimpijskih igrah v Parizu zasula s podporo. Na tribuni, kjer se je v razgretem ringu soočila z Madžarko Anno Luco Hamori, so odmevali vzkliki 'Iman! Iman!' Športnico, ki se je v zadnjih dneh soočala z napadi in lažnimi trditvami o svojem spolu, so po zmagi oblile solze.

Alžirski navijači so ves čas četrtfinala vzklikala njeno ime in mahali z zastavami, poroča AP. Tribune so bile polne in s premočjo nad Madžarko Anno Luco Hamori si je alžirska boksarka včeraj zagotovila vsaj bronasto kolajno. Kelifova je v ring stopila po dnevih napadov nanjo, saj so napačne informacije o njenem spolu prispevale k razpravi o njeni spolni identiteti. Napadi na spletu so se večinoma vrteli glede lažnih informacij, da je Helifova moški ali transspolna oseba. 

Helifova je imela v areni tokrat močno podporo domačih navijačev. Eden od njih, 42-letni Redouane Guebli, je za AP dejal, da je "zelo ponosen nanjo." "Iman je bojevnica, je borka, je prava športnica." Sovražne komentarje o Helifovi je označil za neodgovorne in nespoštljive.

Med množico ljudi, oblečenih v alžirske barve, so bili tudi številni italijanski navijači, ki so prav tako podpirali Helifovo, potem ko je Italijanka Carinijeva v solzah prekinila prejšnjo borbo z Alžirko. 20-letni navijač Sergio Stoppioni, ki je imel okoli pasu ovito italijansko zastavo, je za AP dejal, da so bili on in njegovi prijatelji razočarani, ko so videli, kako so Melonijeva in drugi italijanski politiki izkoristili trenutek, da so nagovorili svoje volivce. Prepričan je, da so politiki to izkoristili, da so ljudi odvrnili od resničnih problemov, s katerimi se trenutno sooča država. 19-letni Niccoló Moretti je dejal, da ga je kolektivno ogorčenje, ki ga je v preteklih dneh zasledil na internetu, razjezilo in dodal, da si tema spolov v športu zasluži bolj umirjeno razpravo.

A seveda niso bili vsi na strani Helifove. Tudi Madžarka je razumljivo imela podporo s tribune. A madžarski navijači so bili presenečeni, da množica ni bila sovražna do Helifove, je za AP povedal madžarski navijač Csaba Fodor, ki je novinarjem sicer ponovil lažne trditve o spolu. 

Oboževalci so navdušeno vzklikali in ploskali ob vsakem udarcu Helifove. In ko je bilo borbe konec, so jo prevzela čustva. Ko so jo razglasili za zmagovalko, je za trenutek sedla. Nato je vstala in se sklonila na sredino ringa. Stisnila je pesti in si obrisala solze z obraza.  

Za dosežek ji je že čestital alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune, poroča STA. "Počastili ste Alžirijo, alžirske ženske in alžirski boks. Stali vam bomo ob strani, ne glede na vaše rezultate. Srečno v naslednjih dveh krogih," je Tebboune po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal na družbenem omrežju X. 

Helifova ni trans ženska  

Kot smo poročali, mnogi mislijo, da je Helifova trans ženska, ki se je rodila kot moški. Toda to ne drži. Helifova ni trans oseba in primer, ki je povzročil škandal na letošnjih olimpijskih igrah, je v resnici precej bolj zapleten. 178 centimetrov visoka Iman Helif ni moški, niti ni spremenila spola. Z njenih fotografij iz otroštva je očitno, da je že odraščala kot deklica. Helifova se je torej rodila kot deklica, a morda s posebno gensko mutacijo 36xy kariotip. To se zgodi, ko je ob spočetju zarodek gensko moškega spola, genotip XY, a zaradi mutacije se razvijejo ženska spolovila, ne pa moška. Gre za sindrom androgene neobčutljivosti, pri kateri oseba kljub prisotnosti moških kromosomov razvije značilnosti ženskega telesa.

Po Helifovi do medalje v Parizu tudi Linova

En dan za Alžirko Khelif se je v polfinale uvrstila še Lin iz Tajvana. Obe športnici imata tako zagotovljen najmanj bron. Linova je danes v četrtfinalu v kategoriji do 57 kg po enotni sodniški odločitvi po točkah premagala Bolgarko Svetlano Stanevo. Osemindvajsetletnica je po zmagi z olajšanjem padla v objem svojega trenerja. Helifova se bo v torek za uvrstitev v finale pomerila z Janjaem Suwannapheng s Tajvana, Linovo pa polfinale čaka dan pozneje proti Turkinji Esri Yildiz Kahraman.