Pariz 2024

Američan Lyles olimpijski prvak v teku na 100 metrov

Pariz, 04. 08. 2024 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
0

Ameriški atlet Noah Lyles je na olimpijskih igrah v Parizu s časom 9,79 sekunde osvojil zlato kolajno v teku na 100 metrov. Drugouvrščeni Jamajčan Kishane Thompson je imel enak čas kot Lyles, a je proti 27-letnemu Američanu "izgubil boj s tisočinkami sekunde", bronasto kolajno pa je osvojil Američan Fred Kerley (9,81).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Noah Lyles je v Parizu osvojil svoje prvo zlato olimpijsko odličje in prvo ameriško tega leska v kraljevski atletski disciplini po zmagoslavju Justina Gatlina pred dvajsetimi leti v Atenah. Na stadionu Stade de France je dosegel svoj osebni rekord, do današnje finalne preizkušnje je znašal 9,81 sekunde.

"To je tisto, kar sem si želel," je takoj po zmagi dejal Lyles in dodal: "Za menoj je težka bitka z zelo močnimi tekmeci. Vsi so bili nabrušeni in pripravljeni na boj, a sem dokazal, da sem na atletskih stezah nad vsemi. Bil sem pravi volk med volkovi," so bile prve besede novega olimpijskega prvaka na 100 metrov iz ZDA.

Za Lylesa je to že druga kolajna na olimpijskih igrah, pred tremi leti je v deželi vzhajajočega sonca osvojil bronasto v teku na 100 metrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po treh zlatih kolajnah na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti v tekih na 100, 200 in štafetnem teku 4 x 100 metrov je postal pravi atletski superzvezdnik in nesojeni naslednik legendarnega jamajškega sprinterja Usaina Bolta, nosilca osmih zlatih olimpijskih kolajn iz Pekinga 2008, Londona 2012 in Ria de Janeira 2016.

Na letošnjih olimpijskih igrah načrtuje štiri zlata odličja. Po zmagoslavju na 100 metrov še v posamičnem teku na 200 metrov ter v štafetnih preizkušnjah na 100 in 400 metrov.

Italijan Marcel Jacobs, olimpijski zmagovalec pred tremi leti v Tokiu, je s svojim najboljšim letošnjim časom (9,85) zasedel peto mesto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.