Pariz 2024

Eva Alina Hočevar: Težko je odmisliti težo olimpijskih iger

Pariz, 28. 07. 2024 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nastanitev skupaj s preostalimi športniki, proga, polepljena z olimpijskimi krogi, in simboli Pariza 2024, plakati – vse to kanuistko Evo Alino Hočevar opominja, da pred njo ni navadna tekma, ampak olimpijski nastop. Težo olimpijske tekme bo težko odmislila, bo pa zato krstni olimpijski nastop na dobro poznani progi poskušala dobro izkoristiti.

Eva Alina Hočevar je v Pariz pripotovala z visokimi ambicijami.
Eva Alina Hočevar je v Pariz pripotovala z visokimi ambicijami. FOTO: Luka Kotnik

"To, da spiš v olimpijski vasi, da vsi športniki spimo na istem mestu in se cele dneve srečujemo, ti da nek občutek, da je to več kot samo navaden svetovni pokal, še bolj pa mi da občutek sama proga, kjer je vse polepljeno z olimpijskimi krogi, s simboli Pariza 2024, vse je v modri in roza barvi," je o teži nastopa v Parizu povedala Eva Alina Hočevar.

Kot pravi, bo na startu težko odmislila težo olimpijskih iger, zato se poskuša čim bolj zavedati te izkušnje. "Olimpijski nastop bom vzela kot enkratno priložnost in jo poskusila čim boljše izkoristiti," je napovedala debitantka na igrah.

Olimpijska proga se Hočevarjevi zdi zahtevna, čeprav je letos na njej ogromno trenirala, z izjemo januarja in februarja vsak mesec. "V Parizu sem že precej domača, na tej progi sem preveslala res veliko kilometrov, vsakič sem veslala dvakrat dnevno. Zdi se mi, da poznam že vse kotičke proge," je povedala kanuistka.

Vseeno pa 22-letnica progo ocenjuje kot zelo težko, tako tehnično kot fizično. "Ves čas moraš držati veslo v vodi, s tem nadzorovati smer čolna, tako da je kar naporno, po drugi strani pa moraš gledati vodo in biti tehnično zelo dober. Zmagal bo resnično vrhunski tekmovalec," je dejala.

Izkušena Eva Terčelj ji je v veliko oporo.
Izkušena Eva Terčelj ji je v veliko oporo. FOTO: Luka Kotnik

Ob tem je dodala, da je vesela, da ima ob sebi tri reprezentančne kolege, ki že imajo izkušnje z olimpijskimi nastopi – Evo Terčelj, Benjamina Savška in Petra Kauzerja –, na katere se lahko vedno obrne po nasvet.

"Tudi ko smo prispeli v olimpijsko vas, so mi pomagali in mi povedali, kako in kaj. Izpostaviti moram predvsem Petra, ki mi velikokrat, tudi na treningu in če imam kdaj kakšne težave, če sem mogoče malo žalostna, ker mi ne gre najboljše, zna nameniti pravo besedo, tako da me malo pomiri. Se mi zdi, da to izhaja iz njegovih izkušenj in sem mu zelo hvaležna za to," je povedala.

Kanuistko Hočevar in kajakaša Kauzerja olimpijske kvalifikacije čakajo v torek, Terčeljeva in Savšek pa sta na olimpijskih brzicah nastopila že v soboto.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
28. 07. 2024 12.42
-1
Temu se reče, opravičilo v naprej. Rezultata itak ne bo.
budala1
28. 07. 2024 12.00
+0
Vsaka čast Eva, ti vsaj nastopaš za našo Slovenijo s srcem na pa te dva UAE kolesarja, ki se bojita doping kontrole. Tebi, bi bilo treba pripraviti sprejem na Kongresnem trgu.
budala1
28. 07. 2024 11.39
-1
To povej naprej našim Pogačarju in druščini
štajerc65
28. 07. 2024 11.27
-2
Hej punca. Na olimpijskih igrah si. Vsi si to zelijo da pokažejo največ. kaj zmorejo. Ti pa jamras o nekem pritisku. Pa bi doma ostala pa cote prala. Pogi ti je lahko vzor.
Gasper4690
28. 07. 2024 10.54
-3
A ni to zanimiv..vsak intervju k poslusam od nasih se govori o pritisku...po drugi strani pa vsi govorijp da so prisli tekmovat..ne bit zaslepljeni..vecina jih je tolk prestrasenih od vsega pritiska da...oni lohk govorijo kar cjo..iz pogleda se jim vid da ni dovolj samozavesti
Ici
28. 07. 2024 09.47
-2
Če razmišljaš tako kot to dekle, nimaš na OI kaj iskati.
Magic-G-spot
28. 07. 2024 09.54
+6
Saj neveš kako razmišlja novinarjem pa je nekaj morala povedat. Meni pa ni jasno kaj reprezentanca beguncev počne na OI. Včeraj je za to reprezentanco kolesaril iranec ki studira na svedskem... če je ta begunec potem smo na tem svetu vsi begunci.
štajerc65
28. 07. 2024 12.10
+2