Pariz 2024

Brez medalje za Evo Alino Hočevar, Jessica Fox ubranila naslov

Pariz, 31. 07. 2024 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
5

Slovenska kanuistka Eva Alina Hočevar je na olimpijskih igrah v Parizu v slalomu na divjih vodah osvojila končno deveto mesto. Zmagala je branilka naslova, Avstralka Jessica Fox, srebro je pripadlo Nemki Eleni Lilik, bron pa Američanki Evy Liebfarth.

Olimpijska debitantka Hočevar je po polfinalu, v katerem je dobro veslala in imela četrti čas - 109,22 sekunde bi v finalu pomenilo bron -, lahko upravičeno merila visoko. A te vožnje ni ponovila. 

Eva Alina Hočevar
Eva Alina Hočevar FOTO: Profimedia

Veliko tekmovalk je imelo težave na progi, tudi 22-letna Slovenka, sicer 17. na svetovni lestvici. Hočevarjeva je odločno začela, a se hitro znašla v nizu nekaj napak, med katerimi sicer ni bilo dotika, a prav tako ne tekoče vožnje.

"Malo boli, če ne bi bilo napake, bi bilo dovolj za kolajno ali vsaj za uvrstitev med prvih pet. Mnenje, da šteje le kolajna, je resnično, jaz je nisem osvojila, z izjemo te napake pa sem s svojim nastopom lahko zadovoljna," je imela mešane občutke mlada Ljubljančanka.

Eva Alina Hočevar
Eva Alina Hočevar FOTO: Profimedia

"Zagotovo vsak, ki v finale pride s četrtega mesta, pomisli na kolajno. Tudi to mnenje, ki ga radi ponavljamo, da nimaš česa izgubiti, ni najbolj resnično. Nisem pa prepričana, da sem imela v finalu večji pritisk kot v polfinalu. Že v polfinalu me je bilo zelo strah, imela sem veliko treme, saj sem vedela, da si zaslužim finale, da sem zmožna odpeljati vožnjo za finale, ampak letos sem že tolikokrat bila mesto za njim, tako da sem se bala, da se bo to ponovilo. A sem se prepričevala, da si moram zaupati in napadati, v polfinalu mi je to tudi lepo uspelo," je dodala Hočevarjeva.

Tekoče vožnje ni prikazala večina tekmovalk, izjemi sta bili dobitnici zlatega in srebrnega odličja. Posebej izkušena Fox, ki je bila zlata že v kajaku pred dnevi, je navdušila množico in progo kot edina preveslala pod 100 sekundami. Sodniki so ji sicer pozneje pripisali en dotik, toda tudi dodatni sekundi pribitka ji nista odnesli zlata.

To je bila skupno že njena šesta olimpijska kolajna, pred tem je imela 30-letna Avstralka kajakaško zlato iz 2024, srebro iz 2012 ter brona z 2016 in 2020, ob tem pa je bila še zlata v kanuju 2020.

Lilik, ki je s progo opravila brez dotika, je na koncu zaostala 2,48 sekunde, tretjeuvrščena Američanka pa s časom 109,85 že 8,89 sekunde. Srebrna s prejšnjih olimpijskih iger, Britanka Mallory Franklin, se v finalu ni znašla in je pristala na zadnjem, 12. mestu. Najhitrejša iz kvalifikacij in polfinala, Čehinja Gabriela Satkova, je bila sedma.

Gabriela Satkova
Gabriela Satkova FOTO: Profimedia

V četrtek polfinalni boji čakajo tudi izkušenega slovenskega kajakaša Petra Kauzerja. 40-letni Hrastničan, ki tekmuje že na svojih petih olimpijskih igrah, doslej pa je največji uspeh dosegel s srebrom leta 2016 v Rio de Janeiru, je bil v kvalifikacijah 14.

Polfinale kajakašev se bo v četrtek začel ob 15.30, finale pa ob 17.30. Med kajakaši je na OI v Tokiu zlato osvojil Čeh Jiri Prskavec pred Slovakom Jakubom Grigarjem. Oba sta tudi tokrat v konkurenci in oba sta se prebila med polfinaliste. V obeh kvalifikacijskih vožnjah v Parizu je bil sicer najhitrejši 19-letni Francoz Titouan Castryck.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Profimedia

Hočevarjeva pa še ni končala nastopati v Parizu. V soboto jo tako kot Kauzerja in Evo Terčelj čakajo kvalifikacije v kajakaškem krosu.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
31. 07. 2024 18.44
+6
Punca se je pri 22 letih prebila v svoj prvi Olimpijski finale, pri sedmih vratcih jo je odneslo, in visoka uvrstitev je šla po vodi, pridobila pa si je ogromno izkušenj, zato čestitke in srečno v njeni karieri naprej.
Boris Kavčič
31. 07. 2024 21.32
+1
gullit
31. 07. 2024 17.13
+6
Bravo. Zdaj pa sproščeno v finalu ter brez napak pa bo vse super. Držim pesti.
gullit
31. 07. 2024 18.16
+8
Škoda za napako v finalu, ampak nič ne de. Pridobili ste bogate izkušnje, ki bodo prav prišle na naslednjih velikih tekmovanjih.
slovenec#
31. 07. 2024 18.22
+7
Škoda ja, da jo je odneslo tam na začetku. Jih je imelo kar precej tam težave… Ampak kot praviš, izkušnje za naprej.