Pariz 2024

Čeh in Šutejeva sta se uvrstila v finale OI

Pariz, 05. 08. 2024 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
3

Kristjan Čeh je na olimpijskih igrah v Parizu v kvalifikacijah meta diska s 64,80 metra dosegel deveti izid in se uvrstil v finale, ki bo v sredo ob 20.35.Tina Šutej je v kvalifikacijah skoka s palico preskočila 4,40 metra in se uvrstila v finale, ki bo v sredo ob 19. uri.

Kristjan Čeh
Kristjan Čeh FOTO: Profimedia

Čeh, drugi na svetovni lestvici, je nastopil v drugi skupini. Met se mu ni posrečil, orodje je previsoko letelo in pristalo pri okrog 61 m. Nato je namerno prestopil, da merilcem ni bilo treba opraviti svojega dela. Tako tekmovalec iz Podvincev ni izpolnil svojih želja, da bi že s prvim metom kvalifikacij opravil svoje pred finalom.

"Nisem najbolj zadovoljen, a je bil glavni cilj, da pridem v finale, in to sem dosegel. Ogrevanje je bilo sicer kar dobro, disk se je dotaknil kvalifikacijske norme, črte, ki jo je označevala. S tem sem lahko zadovoljen. V prvem mestu sem bil zelo nervozen, disk je letel prehitro v zrak in potem tudi hitro padel. V drugem metu sem bil preveč 'zakrčen', tudi tretji poskus ni bil dober," je nastop strnil Čeh.

Potem je izpostavil prepričanje, da bo v finalu nastopil veliko bolje. "Že po drugi seriji sem vedel, da bo daljava, ki sem jo dosegel, dovolj za finale. Bil sem dva metra pred tistimi, ki so bili na meji uvrstitve v zadnji del olimpijskih iger. Nihče me ni presenetil, vsi favoriti so naredili, kar je bilo treba. Kvalifikacije tako niso nikoli najboljša tekma, vsi se pripravljamo za finale. Jutri me čaka fitnes in 'tonizacija', potem bodo sledile imitacije metov. V sredo pa bo že finale. Vedno nerad napovedujem medalje, zadovoljen bom, če mi bo uspel tehnično dober met, potem bodo tudi daljave dobre," je dodal slovenski rekorder.

Že v prvem nastopu je avtomatično normo za finale (66 m) presenetljivo dosegel Nemec Clemens Prüfer (66,36 m), za katerega je bil daleč največji uspeh doslej srebro z mladinskih olimpijskih iger leta 2014 v Nanjingu. Nato se je na drugo mesto v skupini povzpel Čeh s 64,80 m, kar je bilo tedaj skupno osmo mesto. Po poskusu je pogledal v tla in zmajeval z glavo.

Kmalu nato ga je prehitel še Jamajčan Roje Stona (65,32 m). Čehov tretji in zadnji poskus je meril 64,56 m. S tem je končal na tretjem mestu v skupini in skupno devetem. Mesto za njim je bil Litovec Andrius Gudžius, nekdanji evropski prvak (leta 2018) in svetovni prvak (2017) je vrgel 64,07 m.

Prvi, ki je pred tem v skupini A dosegel normo za finale, je bil evropski podprvak Lukas Weisshaidinger. Avstrijec je vrgel 66,72 m in takoj končal kvalifikacije. S tem je bil tretji v skupini in tudi skupno, saj sta se v drugih metih neposredno v boj za medalje uvrstila še Mykolas Alekna (67,47 m) in Avstralec Matthew Denny (66,83 m). Slednji je med drugim Čehu lani odvzel skupno zmago na diamantni ligi.

Naslov olimpijskega zmagovalca bo branil Šved Daniel Stahl, ki je tudi svetovni prvak, a mu v kvalifikacijah ni šlo. S 65,14 m je bil šele šesti v skupini, pred njim sta bila tudi Jamajčana Traves Smukle (65,91 m) in Ralford Mullings (65,18 m).

Šutejeva po srečnem razpletu do finala

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: Profimedia

Šutejeva je bila na 4,55 metra trikrat neuspešna. S tem je delila 12. izid in se po srečnem razpletu prebila v finale.

35-letna članica celjskega Kladivarja je osvojila štiri medalje na velikih tekmovanjih po OI v Tokiu, kjer je bila peta. Četrtič nastopa na OI, enajsta je bila v finalu v Rio de Janeiru 2016 in 19. v Londonu 2012.

V prejšnjih dveh letih je osvojila po dve srebrni in bronasti medalji na EP in dvoranskem SP ter četrti mesti na SP na prostem predlani in lani.

Letos je imela Šutej veliko težav z zdravjem, zato je odpovedala obe veliki tekmi pred OI, marca dvoransko SP v Glasgowu in junija EP v Rimu.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kvintus
05. 08. 2024 15.33
-2
Čeh, pozabi na kolajno! Letošnje OI bodo za SLO prava nočna mora, edino kolajno ki jo bomo dobili je še Janja v plezanju, vse ostalo je popoln polom!
štajerc65
05. 08. 2024 14.56
+4
Za mišjo dlako. Ampak finale je. Super.
oježeš
05. 08. 2024 13.02
+9
Čestitke obema.