Olimpijske igre

Kitajska besni nad svojimi navijači: 'obnašajte se!'

Peking, 08. 08. 2024 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
20

Kitajska zaostruje ukrepe proti 'agresivnim navijačem', ki po mnenju oblasti negativno vplivajo na nastope kitajskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu. To je zadnji korak v večletnem boju Kitajske proti 'malikovanju' zvezdnikov.

V zadnjih dneh so kitajski državni mediji izpostavili 'neprimerno' vedenje navijačev, kot je glasno žvižganje med dogodki ali obtoževanje sodnikov nepravičnosti. To je vrhunec doseglo tretjega avgusta, ko je igralka namiznega tenisa Čen Meng premagala svojo rojakinjo Sun Jingša in osvojila zlato medaljo v ženski posamični konkurenci.

Čen Meng je bila zlata, a kitajski navijači (v večini) niso bili zadovoljni z razpletom finala.
Čen Meng je bila zlata, a kitajski navijači (v večini) niso bili zadovoljni z razpletom finala. FOTO: AP

Kitajski internet je eksplodiral s podporo za poraženko dvoboja Jingša, pri čemer so nekateri kritizirali Mengovo zmago, češ, da je zmagala le zato, ker je bila njena nasprotnica izčrpana po treh predhodnih tekmovanjih. Kitajske platforme družbenih omrežij so kolektivno odstranile na deset tisoče objav in blokirale več kot 800 računov zaradi domnevnega 'širjenja negativnosti in spodbujanja sovražnosti' zaradi tega dogodka.

Sun Jingša je osvojila srebrno medaljo v konkurenci posameznic.
Sun Jingša je osvojila srebrno medaljo v konkurenci posameznic. FOTO: AP

Eden od oboževalcev Sun Jingše je zapisal, da 'upam, da bo Mengova pozitivna na prepovedane substance, da bo zlata medalja pripadla Sun,' kar je sprožilo val ogorčenja na spletu. Poleg tega so oblasti aretirale 29-letno žensko zaradi objave žaljivih komentarjev o tekmi. Ni jasno, kaj točno je zapisala, vendar so policisti v torek izjavili, da si je 'zlonamerno izmišljevala informacije in odkrito obrekovala druge, kar je imelo negativen vpliv na družbo.'

Čeng Meng je slavila zlato odličje med posameznicami na OI v Tokiju
Čeng Meng je slavila zlato odličje med posameznicami na OI v Tokiju FOTO: AP

Kitajska je v preteklosti že prepovedala različne dejavnosti strastnih navijačev, kot so rangiranje športnikov po lestvicah, preoblikovala je kako delujejo klubi, ki so posvečeni raznim športnikom in klubom in omejila prisotnost najbolj strastnih navijačev na športnih prereditvah. V zadnjih dneh je državni časnik Global Times objavil več prispevkov, ki ostro kritizirajo 'kulturo navijačev' v športu. V enem od prispevkov so opozorili, da 'veliko Kitajcev' skrbi zaradi 'vidno agresivne navijaške kulture, ki ogroža športno okolje'.

Kitajska je znana po cenzuri na spletu.
Kitajska je znana po cenzuri na spletu. FOTO: Shutterstock

Poleg sovražnih komentarjev, usmerjenih proti športnikom, so oblasti kritizirale tudi navijače, ki med tekmami glasno navijajo ali uporabljajo bliskavico pri fotografiranju, kot tudi tiste, ki izkoriščajo športnike za prodajo podpisanih spominkov. V videoposnetku, ki ga je v sredo objavila državna agencija Šinua, so opozorili, da 'navijaška kultura ne škoduje samo pripravam in nastopom kitajskih športnikov, temveč tudi resno ogroža ugled kitajskega športa in države'

Kitajski navijači so znani kot strastni in glasni.
Kitajski navijači so znani kot strastni in glasni. FOTO: AP

Šanghajski dnevnik je v svojem komentarju pozval platforme družbenih medijev, naj 'strogo ukrepajo proti zlonamernemu vedenju, športnim organizacijam pa svetoval, naj "odločno nastopijo proti navijaški evforiji.' Kitajske oblasti so že pred olimpijskimi igrami v Parizu izdale opozorila o nevarnostih 'navijaške kulture.'

Konec preteklega leta sta Kitajski olimpijski komite in Generalna uprava za šport po večkratnih incidentih, kjer so navijači zasledovali in snemali športnike, izdala skupno izjavo. V njej sta izpostavila, da se ti '(ne)cenjeni navijači' zaradi svoje pretirane naklonjenosti idolom impulzivno vedejo nerazumno in s tem motijo potek dogodkov, javni red ter športno in družbeno moralo. Pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021 je olimpijski komite opozoril kitajske športnike, naj se izogibajo vključevanju v navijaške klube, saj želi 'odločno preprečiti širjenje navijaške kulture v šport.' Tudi sami športniki so izrazili potrebo po spoštovanju. Izkušena namiznoteniška igralka Deng Japing je na primer navijače pozvala, naj 'izražajo svoje simpatije brez napadov na druge.' Dodala je: 'Spoštovanje in prostor za vse sta ključna.'

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Big M
08. 08. 2024 21.50
Kar koli napišem tu glede Kitajske itak bo malo keri verjel ker mate sprane možgane od vse te propagande na tem portalu pa še od kje drugje...če pa koga zanima bom že kaki komentar dodala. V glavnem ne vsega verjeti kar napiše MSM.
ZIPPO
08. 08. 2024 21.37
-2
Kitajska drži red in disciplino. In prav je tako. Vse to kar pišemo mi po socialnih omrežjih, portalih, in vse to kar se dogaja na zahodu, je v resnici hudo narobe... VSE IMA SVOJE MEJE. Na zahodu očitno ne.
Big M
08. 08. 2024 21.43
+2
samanthka
08. 08. 2024 20.47
+0
Bravo Kitajska. Popolnoma pravilno in za vzgled
Komunisti_povsod so
08. 08. 2024 20.23
+0
Države s koncentracijskimi taborišči nikakor ne bi smele sodelovati v svetovnih športnih dogodkih.
Mali medo
08. 08. 2024 20.37
-1
Big M
08. 08. 2024 21.52
+1
Alo se strinjam. Zaradi Kitajcev majo Tajvanci non stop neke probleme zaradi njih, še svoje prave zastave ne smejo meti na OI ker Kitajska ne dovoli. Ljudje še niti tega ne vedo🤣🤣🤣
bohinj je zakon
08. 08. 2024 20.03
+1
Ne vem kaj se gredo? Kitajcev v pretepih in pijančevanju .........ni. Tko, da.............To počnejo zahodnjaki.
Žabec
08. 08. 2024 18.24
-8
Visoki družbeni standardi , kar je lahko zgolj pohvalno. Svoboda govora ima svoje meje, ta pa je, ko s svojim govorom posežeš v svobodo in pravice druge osebe. Če se prav spomnim, je zadnja Janševa vlada hotela uvesti kazni in sankcije proti posameznikom, ki bi kritizirali politike, s tem pa seveda kot pri vsem drugem čisto zgrešila pomen spoštovanja osebnosti.
Shisui
08. 08. 2024 19.21
+2
Tvoje mnenje me je užalilo, a te bomo zdaj cenzuriral?
E.Nigma
08. 08. 2024 20.23
+1
mr.poper
08. 08. 2024 17.43
+5
Kam bi kaj dali našega Patogena ?
assassin911
08. 08. 2024 18.55
-2
borjac
08. 08. 2024 17.32
+33
Mislim da so nekateri komentarji o naših Slovenskih športnikih naravnost ogabni, samo 2 milijona nas je , in posegamo po najvišjih mestih na OI , vendar so naši komentarji napram Slovenskim športnikom, ogabni, zlonamerni, hujskaški, in do dna žaljivi.... saj kritika je že v redu , ampak na neki dostojni ravni, predvsem pa je naša žaljiva, umazana ... kritika , na koncu ali pa že takoj naveže na politiko, kar se ne bi smelo dopuščati. Seveda pa žalijo še najbolj tisti ki o določenem športu ne vedo nič.
jank
08. 08. 2024 18.18
+8
NeXadileC
08. 08. 2024 17.23
+1
Ne se bat, to se tudi nam obeta, kar kmalu. Še na svetovni ravni se bo zaostrilo.
Maxx365
08. 08. 2024 17.54
-2
Gutenberg
08. 08. 2024 18.46
+0
A to je tudi 'vse po planu', kot bi rekel Lojzek?