Olimpijske igre

Fabjanova: Cilj tekaške ekipe na olimpijskih igrah je medalja

Kranjska Gora, 06. 02. 2022 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja slovenska smučarka tekačica Vesna Fabjan, ki je leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila bron, pred torkovim sprintom na igrah v Pekingu kot cilj tekaške ekipe izpostavlja medaljo. Upa, da na tekmovališčih ne bo prehud mraz, ki bi lahko oviral tekmovalce.

"Medalja je cilj, to ni nobena skrivnost. Vsi upamo, da bodo tisti zgoraj in pa vsi bogovi na strani naših in da jim bo uspelo," je ob robu odprtja Slovenske olimpijske vasice v Kranjski Gori  povedala Fabjanova.

Kot je dejala, ni bila v stiku s tekmovalci, ve pa, da je res zelo mrzlo. Izrazila je upanje, da bodo temperature vsaj v času tekmovanja prijetne in da ne bo –20 stopinj Celzija. Upa, da mraz tekmovalcev na tekmah ne bo preveč oviral, saj v takšnih razmerah ni prijetno tekmovati.

Po njenih besedah je sicer dobro, da so slovenski tekači in tekačice že nekaj časa na prizorišču, saj se telo tudi  navadi na takšne razmere.

Glavna disciplina za slovensko tekaško ekipo bo na sporedu v torek, ko se bodo tekači in tekačice merili za medalje v sprintu v prosti tehniki. Med favoritinjami za medaljo bo tudi Anamarija Lampič, ki je v letošnji sezoni štirikrat stala na zmagovalnih stopničkah.

Anamarija Lampič je glavni adut Slovenije za tekaško medaljo v Pekingu
Anamarija Lampič je glavni adut Slovenije za tekaško medaljo v Pekingu FOTO: AP

Medalja tudi v ekipnem sprintu

Kasneje bo sledil še ekipni sprint, v katerem sta med kandidatkami za odličje Lampičeva in Eva Urevc. Ta je pred dnevi prestala izolacijo zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus ob prihodu na Kitajsko.

Fabjanova je ob tem vsem slovenskim olimpijcem zaželela uspešno tekmovanje. "Zavedam se, da medalje niso vse in da je že vsaka uvrstitev do desetega mesta vrhunska. Tako da vsem želim čim več uspehov, da bi izpolnili svoje osebne cilje, pa naj bo to medalja, 20. ali pa 32. mesto, ter da bi jim uspel najboljši nastop, ki so si ga zaslužili in na katerega so čakali štiri leta," je dejala.

V petek je nosilka brona iz ruskega Sočija sodelovala pri odprtju Slovenske olimpijske vasice v Kranjski Gori, v kateri je mogoče spremljati slovenske nastope na olimpijskih igrah in pogovore z nekdanjimi olimpijci ter se preizkusiti v različnih športih. Fabjanova je prižgala olimpijski ogenj, ob zvokih olimpijske himne pa so dvignili tudi olimpijsko zastavo.

Ob tem se je spomnila tudi na odprtje olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018, na katerem je nosila slovensko zastavo. Po njenih besedah so vsake olimpijske igre in vsaka otvoritev nekaj posebnega. "Biti tam in jo doživeti v živo si zagotovo želi vsak športnik," je povedala. Odprtje je po njenih besedah dogodek, na katerem se športnik zave, da gre zares.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hamo
06. 02. 2022 10.38
Ja, bo mraz. Ponoči se spusti tudi do -23 in še veter je močan, še posebej na tekaškem stadionu. Čez dan lahko računamo na -15
Kairos22
06. 02. 2022 09.47
+6