Olimpijske igre

Domačine premagali Nemci, Kanadčani upokojili Rudyja Fernandeza

Lille, 03. 08. 2024 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Nemčije in Francije so v zadnjem, tretjem krogu skupinskega dela olimpijskega turnirja odločali o prvem mestu v skupini B, že pred tem pa so si zagotovili četrtfinale. Zmagali so Nemci s 85 : 71, blestela sta Franz Wagner in Dennis Schröder s po 26 točkami. Victor Wembanyama je bil s 14 točkami prvi mož gostiteljev olimpijskih iger.

Reprezentanci Grčije in Brazilije sta pred tem dosegli prvi zmagi na olimpijskem turnirju, s čimer sta ohranili možnost za napredovanje v četrtfinale. Grčija je v skupini A premagala Avstralijo s 77 : 71, v skupini B je Brazilija s 102 : 84 ugnala Japonsko.

Grčija si je do polčasa priigrala veliko prednost, in čeprav so Avstralci grozili v nadaljevanju, na koncu niso ogrozili grškega slavja. Temu so bili blizu, saj so dve minuti pred koncem prišli na majhen zaostanek z 69 : 71.

Grke je do zmage popeljal Giannis Antetokounmpo, ki je zbral 20 točk, sedem skokov in šest podaj. Thomas Walkup je za Grke dosegel 18 točk. Prvo ime pri Avstralcih je bil Jock Landale s 17 točkami in osmimi skoki.

Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo FOTO: AP

A so Avstralci osvojili drugo mesto v skupini in četrtfinale, Grki pa čakajo, ali bodo med dvema najboljšima tretjeuvrščenima moštvoma. O tem bo odločala sobotna tekma med Srbijo in Južnim Sudanom (21.00).

V skupini A je Kanada z 88 : 85 premagala Španijo, ki je tako na zadnjem mestu ostala brez četrtfinala prvič po Sydneyju 2000, kjer je bila deveta. Srebro so Španci osvojili leta 1984, 2008 in 2012, bron pa leta 2016. Za Kanado, ki je končala prva v skupini, je Shai Gilgeous-Alexander dal 20 točk, Andrew Nembhard 18, RJ Barrett pa 16. Dario Brizuela s 17 točkami je bil prvi strelec poražencev, drugi pa veteran Sergio Llul, ki je 13 točk zadel na svojih verjetno zadnjih olimpijskih igrah.

Brazilija je odlično opravila prvo in zadnjo četrtino, popolna enigma za Japonce pa je bil Bruno Caboclo, ki je tekmo končal s 33 točkami in 17 skoki. Pri Braziliji je 19 točk dodal Vitor Benite, prvo ime japonske ekipe pa je bil naturalizirani Američan Josh Hawkinson s 26 točkami in desetimi skoki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.