Olimpijske igre

'Bolj kot si utrujen, boljši si. Dovoljeno nam je sanjati.'

Pariz, 02. 08. 2024 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v četrtem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu premagala Japonsko z 29:28 (15:15) in se uvrstila v četrtfinale. Proti hitrim in neugodnim Japoncem je izpolnila cilj, čeprav je bil dvoboj do zadnjega negotov. Toda vozovnici za četrtfinale se ne gleda v zobe, poudarjajo reprezentanti.

Izbrancem selektorja Uroša Zormana so tekmeci iz dežele vzhajajočega sonca povzročili kar nekaj preglavic, na koncu pa se je vse končalo po željah slovenskih rokometašev.

Po tretji zmagi, pred današnjim obračunom z Japonci so premagali še Hrvate in Švede, izgubili pa proti Španiji, so si izborili nastop v četrtfinalu, ki bo 7. avgusta na nogometnem stadionu Pierre Mauroy v Lillu.

"Zavedali smo se, kaj nas danes čaka, ampak bilo je še malenkost težje. Sploh pri realizaciji naših načrtov pred tekmo. Strašansko neugodna ekipa Japonske, po eni strani, ne sicer za naše točke, mi je kar malo žal, saj igrajo noro kombinatorno, hiter rokomet, nevarni so, po celem terenu jih je ogromno. Res neugodna ekipa," je o tekmecih razglabljal Tilen Kodrin.

Selektor Uroš Zorman je v pogovoru s slovenskimi predstavniki medijev izpostavil živčnost dvoboja z velikim vložkom: "Spopadali smo se z velikim pritiskom, bremenom. Japonska ni imela kaj za izgubiti, mi pa ogromno. Posledično se odvije taka klasična tekma. Vseeno smo imeli zadnjih 20 minut dvoboj relativno pod kontrolo, dva, tri gole prednosti. Fantom lahko čestitam za korektno igro. Tekma je bila primerna vložku, nervozi."

Štiriinštiridesetletni Ljubljančan je dejal, da so izpeljali večino stvari, za katere so se dogovorili. "Seveda je bilo nekaj pomanjkljivosti, v napadu nekaj več tehničnih napak in to nas je stalo še ugodnejšega rezultata. Na koncu sta pomembni dve točki, tudi če bi zmagali za 20 golov, ne bi to naredilo nobene razlike," dodaja Zorman.

Zadovoljen je s prebojem v četrtfinale, kar prinaša tudi malce manj napeto čakanje na zadnjo tekmo, dodaja: "Kdo bi nam pred prvenstvom pripisal, da bomo startali minimalno s tretjega mesta, čeprav mogoče z drugega. Čaka nas derbi z Nemčijo za prvo mesto. Ampak dajmo malo najprej prespati, se spočiti. Prišli smo v položaj, ko lahko fantje malo zadihajo. To so si zaslužili, odgarali."

Slovenijo je danes v napadu nosil predvsem Aleks Vlah, ki je dosegel 14 od slovenskih 29 zadetkov. Do rekorda OI, ki ga ima Poljak Jerzy Klempel iz Montreala 1976 proti Tuniziji, mu je zmanjkal le en gol, a glede tega član Aalborga pravi: "Ni obžalovanja, ker nisem o tem razmišljal, niti vedel, da sem blizu kakšnega rekorda."

O njegovi sijajni igri naj govorijo drugi, je dejal po koncu zahtevnega dvoboja in opisal dogajanje na terenu. "Odigral sem svojo igro, ekipa svojo tekmo. Slavili smo le z enim golom razlike, kar ni najbolje, ampak Japonci so vsem razen Nemcem povzročali težave. Res igrajo hiter rokomet. Imeli smo težave v obrambi v igri ena na ena. Nekaj težav je bilo tudi v napadu, a ohranili smo mirno glavo," je dodal 27-letni Vlah.

Na tem turnirju je Vlah v izjemni formi. Na zadnjih treh tekmah je dosegel kar 30 golov, obrambe pa le stežka najdejo odgovor na močnega in eksplozivnega zunanjega igralca. "Videti je tako, tudi po naporni sezoni in napornih pripravah. Bolj kot si utrujen, boljši si, očitno. Trkam na les, da ne bo kakšnih poškodb in da vsi zdravi nadaljujemo naprej. Dovoljeno nam je sanjati," je še zaključil Vlah.

Sloveniji sta pred današnjo tekmo z Japonsko na roko šla razpleta uvodnih dvobojev v skupini A. Na prvem je Švedska ugnala Hrvaško z 38:27, na drugem pa je bila Nemčija boljša od Španije s 33:31.

Po štirih tekmah sta tako na vrhu skupine A Nemčija in Slovenija, ki sta zbrali po šest točk. Obe reprezentanci sta si že izborili nastop v četrtfinalu. Švedska, Španija in Hrvaška imajo po štiri točke, Japonska pa je brez njih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.