Šport

Olimpija doživela hladen tuš

Ljubljana, 15. 11. 2007 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarji Uniona Olimpije so v 4. krogu Evrolige v gosteh proti Žalgirisu visoko izgubili z 91:72.

Union Olimpija je v prvo četrtino zakorakala zelo samozavestno. Po dveh minutah so vodili celo za +4. Po začetni zaspanosti pa so se dobre tri minute pred koncem prve četrtine prebudili tudi košarkarji Žalgirisa in povedli na +7. To pa je bila tudi opozorilna luč za trenerja Olimpije Memija Bečirovića, da je vzel svojo prvo minuto odmora. Po odmoru so pri Olimpiji rezultat vzeli v svoje roke in takoj poskrbeli za delni izdi 5:0 in zmanjšali izid na +2. Do konca prve četrtine pa zmajčki gostiteljem niso več pustili pobegniti in Žalgiris je na odmor odšel z le tremi točkami prednosti.

Marko Milič po tekmi z Žalgirisom ni imel razloga za veselje.
Marko Milič po tekmi z Žalgirisom ni imel razloga za veselje. FOTO: Reuters

Ljubljančani so drugo četrtino dobro začeli in takoj izenačili. Po točkah Saše Dončića pa so zmajčki dobrih sedem minut pred koncem druge četrtine tudi prvič povedli. Po trojki Baileya in trojki Hukiča pa so zmaji vodili že kar za +6. To pa je bil tudi razlog, da je domači strateg Rimantas Grigas vzel minuto odmora. Žaligris je po minuti odmora prišel na parket kot prerojen in dobre tri minute pred koncem druge četrtine napravili delni izid kar 15:0 in povedeli na +10. Zmaji pa so žoge izgubljali kot po tekočem traku. Serijo domačih košev pa je dobre dve minute pred koncem tekme le prekinil kapetan Milič. A Žalgiris še vedno ni popuščal in je po koncu druge četrtine vodil za visokih +12 točk.

Tretja četrtina se za Ljubljančane ni začela nič kaj dobro, saj je Žalgiris dobrih osem minut pred koncem tretje četrtine vodil že za +17. Po nešportni napaki Gorana Juraka so zmaji le uspeli nekoliko zmanjšati velik zaostanek. Nalet Žalgirisa pa se je nadaljeval in slabih šest minut pred koncem tekme so gostitelji vodili že kar za +18 točk. Tako visoko vodstvo pa je trenerja Bečirovića prisililo, da je ponovno vzel minuto odmora. Žal tudi po odmoru Ljubljančani niso nadaljevali nič bolje in prevlada Žalgirisa se je le še nadaljevala. Dobro razpoložena Marcus Brown in DeJuan Collins pa sta še naprej neusmiljeno polnila koš gostov. Dobre dve minute pred koncem tretje četrtine so se zmaji le malo prebudili in na odmor Žalgiris spustili z le +11 točkami prednosti.

Proti Žalgirisu smo pogrešali trojke Jasmina Hukića.
Proti Žalgirisu smo pogrešali trojke Jasmina Hukića. FOTO: Damjan Žibert

V zadnji četrtini so Ljubljančani le začeli malo bolje. Po nešportni napaki Popoviča nad Baileyem so zmajčki le prišli na +10 točk zaostanka. A veselje je bilo kratkotrajno in pet minut pred koncem tekme je Žalgiris spet vodil za +16, Bečirović pa je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Žal pa je bilo vodstvo gostiteljev preveliko in tako tudi minuta odmora gostom iz Tivolija ni pomagala. Olimpija je težko prihajala do napadov, a tudi takrat, ko so žogo imeli je niso uspeli spraviti skozi koš. Žalgiris je tako tekmo rutinirano pripeljal do konca in visoko zmagal. Končni rezultat je bil 91:72.

Naslednjo tekmo bo Union Olimpija igrala 21. novembra v dvorani Tivoli, in sicer proti španski Tau Ceramici.

-------------------------------------------------------------------------------------
Žalgiris - Union Olimpija 91:72 (25:22,54:42, 70:59)
Dvorana S. Darius in S. Girenas, gledalcev 4600, sodniki: Cicoria, Sabetta (oba Italija), Cmikiewicz (Poljska).
Žalgiris: Jurak 2 (2:4), Brown 28 (7:7), Maciulis 12 (1:2), Salenga 17 (2:2), Žukauskas 2 (2:4), Jankunas 8, Popović 5, Collins 17 (5:7).
Union Olimpija: Dončić 2, Dragič 2 (2:2), Rizvić 6, Milič 21 (5:8), Hukić 4 (1:2), Begić 4 (2:4), Bailey 13 (2:2), Zupan 2 (2:2), Taylor 18.
Prosti meti: Žalgiris 19:26, Union Olimpija 14:20.
Met za dve točki: Žalgiris 27:40, Union Olimpija 23:45.
Met za tri točke: Žalgiris 6:15 (Brown 3, Maciulis, Salenga, Popović), Union Olimpija 4:18 (Taylor 2, Hukić, Bailey).
Skoki: Žalgiris 27 (23 + 4), Union Olimpija 31 (20 + 11).
Osebne napake: Žalgiris 20, Union Olimpija 28.
Pet osebnih: /

Evropski klubski košarkarski ples se nadaljuje. Po velikih zmagah proti pirejskemu Olympiakosu in moštvu CSKA iz Moskve se košarkarji Uniona Olimpije v Kaunasu proti Žalgirisu visoko izgubili.

Trenerja Uniona Olimpije Memiji Bečirovič se iz Kaunasa vrača sklonjene glave.
Trenerja Uniona Olimpije Memiji Bečirovič se iz Kaunasa vrača sklonjene glave. FOTO: Damjan Žibert

Litovsko moštvo že dolgo sodi med najboljše na stari celini, Žalgiris pa je evropsko klubsko krono nazadnje osvojil na Final Fouru leta 1999 v Münchnu. Union Olimpija je v velikem tekmovalnem zamahu, moštvo je v Litvo odpotovalo že v torek zgodaj zjutraj, četrtkov dvoboj pa je za obe moštvi vnovič nekako prelomen. Atraktivni Litovci so proti Ljubljančanom dosegli novo domačo zmago v Evroligi, medtem, ko so na drugi strani varovanci trenerja Memija Bečiroviča doživeli hladen tuš na gostovanju. Kljub današnjem porazu Uniona Olimpije proti Žalgirisu pa bo ledena dvorana Tivoli prihodnji teden verjetno kot kaže nabito polna, saj je tivolsko vodstvo že prodalo vse vstopnice za tekmo 5. kroga proti baskovski Tau Ceramici.

Zadnja evroligaška zmaga proti CSKA- ju v Tivoliju je bil eden izmed vrhuncev košarkarske sezone v Ljubljani.
Zadnja evroligaška zmaga proti CSKA- ju v Tivoliju je bil eden izmed vrhuncev košarkarske sezone v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Zanimivo je, da ljubljanske košarkarje že v soboto v Splitu čaka tekma v regionalni Ligi NLB, dalmatinsko moštvo pa uspešno vodi nekdanji tivolski košarkar in nekoč tudi selektor slovenske reprezentance Slobodan Subotić – Piksi.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delija.daco@gmail.com
16. 11. 2007 07.19
TEKMA: http://youtube.com/watch?v=BtGbXardgi4 http...
emil.saje@gmail.com
15. 11. 2007 22.58
kje ste dns tisti ki ste mel prejšnji teden toliko za povedat dns so popušil kot kaki amaterji kr ena bedna igra haha
dark dog
15. 11. 2007 22.06
cesavnar Kaj tebe navija ? Kot jz vidim ti niso brisal komentarja, očitno ti ne znaš brat... :) Sicer pa očitno so šli v tekmo preveč pokončno ...
cesavnar@gmail.com
15. 11. 2007 21.50
Olimpija je igrala, kot je pač zmogla, glede na finančne danosti. Upam le da bo znala prenseti poraz in d bo sprejela konstruktivne kritike. Vi jih verjetno ne znate, zato ste moj prispevek, ne glede na to, da ni bil niti žaljiv, niti ni imel elementov sovražnega govora, preprosto izbrisali in s tem kršili pravila, ki ste jih sami določili. Uživajte v svoji samozadostnosti, če ste pa pametni pa popravite prispevek. Nekdo je rekel: človek, ki ve da je napravi napako, pa te ne popravi, stori novo napako...
Lahka konjenica
15. 11. 2007 20.14
V začetku vredu, potem malo slabše. Dajmo kaj narest v drugem polčasu. Toliko za enkrat.
jrainer@siol.net
15. 11. 2007 18.47
Zadnja evroligška zmaga je bila proti CSKA-ju in ne proti Olympiakosu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Taekwondo25
15. 11. 2007 13.21
DEJMO Olimpija.....Brez presenečenj....ZMAGAT je treba.....Veliko sreče in dobre igre....