Šport

OI: Zupanc izpadel

Atene, 26. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Trinajstega dne OI v Atenah je od slovenskih športnikov nastopil le metalec kopja Zupanc, ki se ni uvrstil v nadaljevanje tekmovanja.

22-letni Peter Zupanc iz Preserja je kopje zalučal 77,43 metrov, kar je sicer precej manj od norme za finale (81 m), a zelo blizu osebnemu rekordu 78,60.

Gledalec
Gledalec FOTO: Reuters

Zupanc je bil med najmlajšimi udeleženci v metu kopja, tako da je olimpijske igre izkoristil bolj za nabiranje izkušenj. "Metalci kopja vrhunec kariere dosežejo običajno pri tridesetih in več letih, zato imam še kar nekaj časa. Prvič sem nastopil pred tako množičnim občinstvom in moram priznati, da je bilo fenomenalno. Nič se nisem ustrašil, temveč me je zgolj motiviralo," je dejal varovanec trenerja Lovra Umka, ki je v izjavah in dejanjih dokazal, da je pravi zmagovalec.

"Najdlje sem vrgel šele v tretjem poskusu, ko mi je voda že pošteno tekla v grlo," je dejal. In res je vrgel solidno. Prvi (74,11 metrov) in drugi (72,42) poskus je presegel za več kot tri metre. "Za dober met potrebujem adrenalin. Na treningih se kar težko motiviram in redko presežem 70 metrov," je dejal študent tretjega letnika strojništva.

"Zmotno je mišljenje, da kopje leti najdlje, če ga zalučaš pod kotom 45 stopinj. Tisti, ki ste kdaj igrali olimpijske računalniške igrice, veste, da je najbolje zadeti kot med 35 in 38 stopinjami. Nekoč mi je v igrici uspel met preko sto metrov," je še nekaj iz svoje stroke, povezano z atletiko, na šaljiv način dodal slovenski atlet.

____________________________________________________

KONČNE ODLOČITVE

Po podeljenih 230 kompletih medalj od skupaj 301 na letošnjih olimpijskih igrah v Atenah so na prvem mestu še naprej športniki iz ZDA z 28 zlatimi in 83 kolajnami skupno, sledijo, Kitajci, ki imajo 25 zlatih in skupaj 54 medalj, tretja pa je Avstralija s 16 zlatimi in 43 kolajnami skupno. Na četrto mesto se je pred Japonsko prebila Rusija, ki je doslej nanizala 15 zlatih, skupaj pa že 57 odličij.

TRIATLON

Olimpijska prvaka v razredu 49, jadralca Fernandez in Martinez (Foto: Reuters)
Olimpijska prvaka v razredu 49, jadralca Fernandez in Martinez (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novozelandca Hamish Carter in Bevan Docherty sta na olimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato in srebrno medaljo v triatlonu. Po kilometru in pol plavanja, 40 kilometrih kolesarjenja in desetih kilometrih teka je zmagovalec v cilj pritekel v času 1:51:07,73 s 7,87 sekunde naskoka pred drugouvrščenim, svetovnim prvakom Dochertyjem. Bron je pripadel Švicarju Svenu Riedererju, ki je zaostal 25,83 sekunde.

HOKEJ NA TRAVI

Nemška ženska reprezentanca je v Atenah osvojila svoj prvi olimpijski naslov v hokeju na travi, potem ko je v finalnem srečanju z 2:1 premagala branilke naslova Nizozemke. Bron so si z zmago z 1:0 nad Kitajkami zagotovile Argentinke.

Hokejistke Avstralije so osvojile končno peto mesto. Avstralke so v končnici ženskega turnirja hokeja na travi v boju za peto mesto premagale svoje sosede iz Nove Zelandije s 3:0 (1:0). V tekmi za sedmo mesto so hokejistke iz Južne Koreje premagale Japonsko s 3:1 (3:1), deveto mesto pa so si z zmago nad Španijo po podaljšku s 4:3 (3:3, 2:1) zagotovile tekmovalke iz Južnoafriške republike.

JADRANJE

Potem ko je bila ukrajinska ženska ekipa v dvojnem četvercu, ki je 22. avgusta na olimpijskih igrah v Atenah osvojila tretje mesto, zaradi dopinga diskvalificirana, je bron pripadel Avstralkam. Prvo mesto je osvojila Nemčija, drugo pa Velika Britanija. Mednarodni olimpijski komite je v četrtek sporočil, da je ukrajinska veslačica Olena Olefirenko padla na dopinškem testu. Brez medalje so ostale vse članice ukrajinske ekipe.

Met kopja
Met kopja FOTO: Reuters

Španska jadralca Iker Martinez in Xavier Fernandez sta osvojila naslov olimpijskih prvakov v razredu 49. Španca sta s 67 točkami iz 16 regat za pet točk premagala Ukrajinca Rodjona Luko in Georgia Leončuka, bron pa sta s 77 točkami osvojila Britanca Chris Draper in Simon Hiscocks.

ROKOBORBA

Južnokorejski rokoborec Jung Si Hyun je osvojil naslov olimpijskega prvaka v grško-rimskem slogu kategorije do 60 kilogramov. Azijski prvak je v finalu po točkah premagal srebrnega Kubanca Roberta Monzona, bron pa je osvojil Bolgar Armen Nazarin.

Uzbekistanski rokoborec Aleksander Dokturišvili je osvojil naslov olimpijskega prvaka v grško-rimskem slogu kategorije do 74 kilogramov. Azijski prvak je v finalu premagal nekdanjega svetovnega prvaka Finca Marka Ylija-Hannukselo, bronasto medaljo pa je osvojil Rus Varteres Samurgačev.

Dwight Phillips, zmagovalec v skoku v daljino
Dwight Phillips, zmagovalec v skoku v daljino FOTO: Reuters

Egiptovski rokoborec Karam Ibrahim je osvojil naslov olimpijskega prvaka v grško-rimskem slogu kategorije do 96 kilogramov. Petindvajsetletni svetovni podprvak je v finalu premagal Gruzijca Ramasa Nosadseja, bron pa je osvojil Turek Mehmet Ozal.

MODERNI PETEROBOJ

Rus Andrej Mojzejev je v Atenah postal olimpijski prvak v modernem peteroboju. Član aktualnih svetovnih prvakov v ekipnem in štafetnem tekmovanju, ki je bil najboljši v kombinaciji streljanja, sabljanja, plavanja, jahanja in teka na 3.000 metrov, je premagal posamičnega svetovnega prvaka Andrejusa Zadneprovskisa iz Litve, bron pa je pripadel Čehu Liborju Capaliniju.

TAEKWONDO

Tajvanska taekwondoistka Chen Shih Hsin je postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 49 kg, potem ko je bila v finalnem obračunu uspešnejša od Kubanke Yanelis Yuliet Labrade. Bron je osvojila Tajka Yaowapa Boorapolchai.

Olimpijski prvak v grško-rimskem slogu kategorije do 96 kilogramov, Karam Ibrahim (Foto: Reuters)
Olimpijski prvak v grško-rimskem slogu kategorije do 96 kilogramov, Karam Ibrahim (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Uspeh tajvanske rojakinje Chen Shih Hsin, ki je slavila v kategoriji do 49 kg, je le nekaj minut kasneje v finalu moškega taekwondojskega turnirja do 58 kg ponovil Mu Yen Chu. V odločilnem obračunu je ugnal Mehičana Oscarja Francisca Salazarja Blanca. Prvo odličje za Egipt na igrah v Atenah je s tretjim mestom osvojil Tamer Bayoumi.

ATLETIKA

Kopje
Kopje FOTO: Reuters

Američan Dwight Phillips je naslovu svetovnega prvaka dodal še olimpijsko zmago. V Atenah je skočil 859 centimetrov, 12 več od rojaka Johna Moffitta, tretji Španec Joan Lino Martinez pa je dosegel izid 832 centimetrov.

Felix Sanchez iz Dominikanske republike je osvojil svoj prvi naslov olimpijskega prvaka v teku na 400 metrov z ovirami. Dvakratni svetovni prvak, ki je nepremagan že na zadnjih 40 tekmah od julija 2001, je s časom 47,63 v finalnem teku premagal Jamajčana Dannyja McFarlana (48,11), bronasto odličje pa je osvojil Francoz Naman Keita (48,26).

Ameriški šprinterji so na olimpijskih igrah v Atenah slavili trojno zmago v teku na 200 metrov. Naslov olimpijskega prvaka je s časom 19,79 osvojil dvoranski svetovni podprvak Shawn Crawford, ki je za 22 stotink premagal Bernarda Williamsa (20,01), bron pa je osvojil Justin Gatlin (20,03).

SKOKI V VODO

Kitajka Guo Jingjing je osvojila naslov olimpijske zmagovalke v skokih v vodo s trimetrske deske. Jingjingova, ki je v Atenah osvojila zlato medaljo tudi v sinhronih skokih, je bila v omenjeni disciplini boljša od rojakinje Wu Minxia in Rusinje Julije Pašaline.

____________________________________________________

ROKOMET

Rokometašice Ukrajine so se uvrstile v polfinale olimpijskega turnirja, potem ko so v četrtfinalnem dvoboju s 25:23 (12:9) premagale izbrano vrsto Španije. V drugem četrtfinalu ženskega olimpijskega rokometnega turnirja je Francija premagala Madžarsko s 25:23 (10:13). Tretje polfinalistke so rokometašice Južne Koreje, ki so v četrtfinalu so s 26:24 (16:9) ugnale Brazilke, četrte polfinalistke pa Danke, ki so bile z 32:28 boljše od Kitajk. Končno deveto mesto so osvojile rokometašice Angole, ki so premagale domačo reprezentanco Grčije z 38:23.

ODBOJKA

V finalu ženskega odbojkarskega turnirja se bosta v soboto pomerili izbrani vrsti Rusije in Kitajske. Rusinje so v polfinalu s 3:2 premagale Brazilke, Kitajke pa so bile z enakim izidom boljše od branilk naslova Kubank. Poraženi reprezentanci se bosta pomerili za bronasto odličje.

VATERPOLO

Italijanska ženska vaterpolska reprezentanca je v Atenah osvojila naslov olimpijskih prvakinj. Aktualne evropske prvakinje iz Ljubljane so v finalu šele po podaljšku z 10:9 (2:3, 3:3, 1:0, 1:1) premagale gostiteljice Grkinje. V srečanju za tretje mesto so svetovne prvakinje Američanke s 6:5 premagale branilke naslova Avstralke.

NOGOMET

Nogometašice ZDA so postale olimpijske prvakinje, potem ko so v finalu po podaljšku premagale Brazilijo z 2:1 (1:1, 1:0). Bron so osvojile svetovne prvakinje Nemke, ki so ugnale Švedinje z 1:0 (1:0).

KOŠARKA

Košarkarjem ZDA, Litve, Italije in Argentine se je uspelo uvrstiti v polfinale letošnjega olimpijskega turnirja. Branilci naslova Američani so v četrtfinalu s 102:94 izločili doslej neporažene Špance, evropski prvaki iz Litve so bili s 95:75 boljši od Kitajske, Italijani so s 83:70 odpravili Portoriko, Argentinci pa so bili z 69:64 boljši od gostiteljev Grkov. Polfinalna para sta Italija - Litva in ZDA - Argentina.

____________________________________________________

KVALIFIKACIJE

Možnosti slovenskih košarkarjev za uvrstitev na olimpijski turnir čez štiri leta v Pekingu bodo nekoliko večje kot doslej. Pred igrami v kitajski prestolnici bodo namreč prvič doslej izvedli dodaten kvalifikacijski turnir, kjer bodo ekipe, ki jim to ne bi uspelo narediti na evropskem prvenstvu leta 2007, imele še možnost popravnega izpita. Na takšnem turnirju, ki bo verjetno junija 2008, bodo podelili zadnje tri proste olimpijske vstopnice. Na OI se neposredno uvrstijo svetovni prvaki iz leta 2006, gostitelji Kitajci ter po dve evropski in ameriški ekipi.

Pregled podeljenih olimpijskih odličij: