Šport

OI: Ekipne zmage

Atene, 27. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Štirinajsti dan olimpijskih iger so zaznamovala tudi presenečenja. Največje so dosegli Argentinci z zmago nad ZDA v košarki.

KOŠARKA - MOŠKI

Argentinski košarkarji so si na olimpijskem turnirju v Atenah kot prvi zagotovili finalni nastop, potem ko so v prvem polfinalu z 89:81 (24:20, 43:38, 70:57) ugnali branilce olimpijskega naslova - reprezentanco ZDA. Svetovni podprvaki Argentinci se bodo v finalu pomerili z rezprezentanco Italije.

______________________________________________________

KOŠARKA - ŽENSKE

Košarkarice Češke so na olimpijskem turnirju v Atenah osvojile končno peto mesto, potem ko so v odločilnem srečanju premagale Španijo z 79:6840:27).

Košarkarice Grčije so osvojile končno sedmo mesto, potem ko so v odločilnem srečanju premagale Novo Zelandijo s 87:83 (43:50). Košarkarice ZDA so v prvem polfinalu premagale izbrano vrsto Rusije s 66:62 (16:15, 37:33, 51:44) in si tako zagotovile finalni nastop, kjer se bodo pomerile z Avstralkami, ki so v drugem polfinalu premagale Brazilijo z 88:75 (21:21, 42:36, 63:56).

______________________________________________________

ODBOJKA – MOŠKI

Italijanska moška odbojkarska reprezentanca je prvi finalist olimpijskega turnirja v Atenah.

V polfinalu premagali Rusijo s 3:0 (16, 17, 16).

V finalu se bodo pomerili z boljšim iz dvoboja med ZDA in Brazilijo.

Tako kot v lanskem polfinalu evropskega prvenstva, so tudi tokrat Italijani gladko opravili s finalisti iz Sydneyja. Srečanje je namreč trajalo manj kot 70 minut.

Prvi mož tekme je bil Andrea Sartoretti, ki je samo v drugem nizu Rusom zabil pet asov, skupno pa je dosegel kar 20 točk. Sicer pa ruska vrsta ob odlični obrambi in učinkovitemu napadu "Azzurrov" ni imela pravih možnosti za ugoden izid, ob tem pa so tudi zelo slabo sprejemali, pri čemer je "blestel" predvsem Aleksander Kosarev.

Zdaj imajo veterani v italijanski ekipi Samuele Papi, Andrea Giani in Sartoretti končno priložnost za olimpijsko zlato, saj ga kljub izjemni preteklosti še nimajo v svoji zbirki. Nazadnje so pred štirimi leti osvojili bron.

Brazilska moška odbojkarska reprezentanca pa je drugi finalist olimpijskega turnirja v Atenah.

Brazilci so v polfinalu premagali ZDA s 3:0 (16, 17, 23).

Prvi favoriti za končno zmago Brazilci so tako kot v prvem polfinalu Italijani z odliko opravili svojo nalogo in se bodo v nedeljo ob 13.30 podali v boj za zlato kolajno, prvo po OI v Barceloni leta 1992. Iz te ekipe sta v kadru še vedno Mauricio Lima in Giovane Gavio, a sta na atenskem turnirju dobila bolj malo priložnosti. Svetovni prvaki in zmagovalci svetovne lige so sicer v uri in 23 minutah prevladovali v prav vseh elementih odbojkarske igre, v napadu pa so imeli veliko razpoloženih igralcev. Tako je Dante Guimaraes Amaral dosegel 15 točk, Gilberto Godoy Filho 14, Andre Nascimento in Gustavo Endres pa sta jih dodala po 11. Pri Američanih, ki so Brazilce "držali" le v tretjem nizu, je bil najboljši Brook Billings z devetimi točkami.

______________________________________________________

______________________________________________________

ROKOMET

Hrvaška moška rokometna reprezentanca si je kot prva zagotovila nastop v finalu olimpijskega turnirja v Atenah. V polfinalni tekmi so Hrvati premagali Madžarsko s 33:31 (18:16).

V finalu se bo Hrvaška pomerila z Nemčijo, ki je v drugi polfinalni tekmi premagala Rusijo z 21:15 (9:10).

Na tekmah za razvrstitev od petega do osmega mesta so Francozi z 29:27 (11:13) premagali Špance in se bodo za peto mesto pomerili z Grki, ki so z 29:24 (16:9) nadigrali rokometaše iz Južne Koreje. Španija in Južna Koreja se bosta pomerili za sedmo mesto.

ROKOMET – ŽENSKE

Danske rokometašice so se uvrstile v veliki finale olimpijskega turnirja v Atenah, potem ko so v polfinalu premagale Ukrajinke z 29:20 (13:11).

Skandinavske rokometašice so druge finalistke olimpijskega turnirja, v velikem finalu pa se bodo pomerile z izjemno nepredvidljivimi Korejkami.

V prvem polčasu izjemno razpoložena leva zunanja igralka Katrine Freulund, ki je dosegla pet golov, in vratarka Rikke Schmidt z osmimi obrambami, sta bili najbolj zaslužni za vodstvo s 13:11. V drugem polčasu je Schmidteva dobesedno eksplodirala in zaustavila kar 23 strelov, svoj delež pa so dodale še druge igralke enega najboljših rokometnih strokovnjakov na svetu Jana Pytlicka in prepričljivo premagale Ukrajinske z devetimi goli prednosti.

Ukrajinke so se v prvem polčasu enakovredno kosale z Dankami, v drugem pa močno popustile. Igralke Krima so bile med vidnejšimi posameznicami slovanske ekipe, njihov učinek pa je bil naslednji: Marina Vergeljuk in Olena Jacenko sta dosegli po 3 gole (vse v prvem polčasu), najnovejša okrepitev galjeviške ekipe Gana Sjukalo pa je v drugem polčasu dodala dva.

VATERPOLO

Madžarska reprezentanca se je uvrstila v veliki finale olimpijskega turnirja v vaterpolu, potem ko je v prvi polfinalni tekmi premagala Rusijo s 7:5 (2:2, 3:3, 2:0, 0:0).

Naši vzhodni sosedi so si finalno vozovnico zagotovili v zadnjih dveh četrtinah. Izbranci madžarskega selektorja Denesa Kemenyja so sicer skozi celotno tekmo imeli rahlo pobudo in v drugi četrtini nekajkrat vodili z dvema goloma prednosti, toda Rusi so jih ujeli in izenačili na 5:5.

V zadnjih štirinajstih minutah so bili Madžari za malenkost boljši, predvsem to velja za tretjo četrtino, ki so jo dobili z 2:0, Rusi pa so z začetniškimi napakami in streli iz neizdelanih akcij zapravili možnost za uvrstitev v veliki finale.

Srbija in Črna gora se je uvrstila v veliki finale olimpijskega turnirja v vaterpolu, potem ko je v drugi polfinalni tekmi premagala Grčijo s 7:3 (2:1, 3:1, 1:1, 1:0).

V velikem finalu se bosta pomerila Madžarska ter Srbija in Črna gora, v malem pa Rusija in Grčija.

Srbski in črnogorski vaterpolisti so uvodno tekmo na olimpijskem turnirju v Atenah izgubili z Madžari s 4:6, svojo zadnjo pa bodo prav tako odigrali s svojimi sosedi.

Razlika je le ta, da bo tako za Madžarsko kot SČG nedeljska odločilna - za najbolj prestižno zlato kolajno.

V polfinalu so se izbranci Nenada Manojloviča poigrali z gostitelji olimpijskih iger in prevladovali praktično od prve do zadnje minute. Morda prvi zvezdnik SČG Aleksandar Šapič je bil resda nerazpoložen, saj je iz osmih poskusov dosegel le gol, slab dan igralca italijanskega moštva Camolli pa so nadomestili njegovi soigralci. Izbranci italijanskega stratega na grški klopi Alessandra Campagne so bili vselej v podrejenem položaju, le v tretji četrtini so uspeli iztržiti neodločen izid 1:1.

Reprezentanca ZDA je v tekmi za razvrstitev od 7. do 10. mesta premagala Avstralijo s 6:5 (2:0, 1:1, 2:2, 1:2).

Moška vaterpolska reprezentanca Italije je v tekmi za razvrstitev od 7. do 10. mesta premagala Hrvaško z 11:7 (2:1, 3:4, 1:1, 5:1).

Vaterpolisti Kazahstana so na olimpijskem turnirju v Atenah osvojili enajsto mesto, potem ko so v odločilnem srečanju s 15:7 (6:0, 1:2, 5:3, 3:2) premagali Egipt.

V nedeljo se bosta za sedmo mesto pomerili Italija in ZDA, za deveto pa Hrvaška in Avstralija.

Za peto mesto se bosta prav tako v nedeljo pomerili Španija in Nemčija.

______________________________________________________

HOKEJ NA TRAVI

Avstralcem prvo zlato v zgodovini

Avstralska moška hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato kolajno.

V finalu so Avstralci po podaljšku z 2:1 (1:1, 0:1) premagali Nizozemce.

Bron je pripadel Nemcem, ki so prav tako po podaljšku s 4:3 (3:3, 1:1) ugnali Španijo.

Tekma med Avstralci, ki so prvič v zgodovini prišli na olimpijski prestol, in dvakratnimi olimpijskimi prvaki Nizozemci se je tako kot srečanje za bron končala z zlatim golom, v 78. minuti pa ga je dosegel Jamie Dwyer. Poleg njega je bil v 37. minuti uspešen še Travis Brooks. Za Nizozemce je edini gol v 29. minuti zadel Ronald Brouwer.

- zlato: Avstralija
- srebro: Nizozemska
- bron: Nemčija

Hokejisti iz Velike Britanije so na olimpijskem turnirju v Atenah osvojili deveto mesto, potem ko so v odločilnem srečanju s 5:4 (1:1, 1:1, 0:0) premagali Južnoafriško republiko.

Hokejisti Argentine pa so po zmagi nad Egiptom s 4:2 (2:1) osvojili enajsto mesto.

______________________________________________________

O'CONNOR S PRVO IRSKO OLIMPIJSKO KOLAJNO

Irski jahač Cian O'Connor je na olimpijskih igrah v Atenah osvojil zlato kolajno v konjeništvu.

O'Connor, ki je s konjem Waterford Crystal Irski priboril prvo olimpijsko kolajno na teh OI, je v posamičnih skokih zmagal z le štirimi kazenskimi točkami. Za srebro sta se po enakem dosežku po dveh serijah v dodatnih skokih spopadla Brazilec Rodrigo Pessoa na Baloubet Du Rouetu in Američan Chris Kappler na Royal Kalibru, uspešnejši pa je bil prvi. Po rednem delu sta imela oba tekmovalca osem kazenskih točk.

- zlato: Cian O'Connor (Irs)
- srebro: Rodrigo Pessoa (Bra)
- bron: Chris Kappler (ZDA)

SORODNI ČLANKI