Odbojka

Slovenski odbojkarji dobili nasprotnike za svetovno prvenstvo leta 2025

Manila, 14. 09. 2024 15.16 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dobila nasprotnike skupinskega dela svetovnega prvenstva, ki bo leta 2025 na Filipinih. Slovenija je bila nosilka skupine E, žreb pa je v to skupino dodelil še Nemčijo, Bolgarijo in Čile. Dogodek bo potekal od 12. do 28. septembra. Zadnje svetovno prvenstvo je potekalo leta 2022, gostili pa sta ga Slovenija in Poljska. Tokrat bo prvič na tekmovanju nastopilo kar 32 reprezentanc.

Kapetan Tine Urnaut je sodeloval na žrebu skupin za svetovno prvenstvo v odbojki 2025
Kapetan Tine Urnaut je sodeloval na žrebu skupin za svetovno prvenstvo v odbojki 2025 FOTO: OZS

Filipinska prestolnica Manila je bila prizorišče žreba za svetovno prvenstvo 2025, na katerem bo v novem, razširjenem, formatu prvič nastopalo kar 32 reprezentanc. Med njimi bo tudi slovenska, ki v zadnjih letih tako na evropskem kot na svetovnem parketu dosega izjemne rezultate ter v svetovni razvrstitvi zaseda izjemno 4. mesto.

Filipini so bili kot gostitelji pred žrebom kot prvi nosilci tekmovanja postavljeni v skupino A, Slovencem pa je glede na uvrstitev na lestici FIVB med reprezentancami iz prvega bobna pripadla skupina E, nosilke preostalih skupin pa so bile še reprezentance Poljske, Francije, ZDA, Italije, Japonske in Brazilije. 

V drugem bobnu so bili Iran, Ukrajina, Nizozemska, Kuba, Kanada, Srbija, Argentina in Nemčija, tretji boben je pripadel Belgiji, Turčiji, Češki, Bolgariji, Egiptu, Katarju, Portugalski in Finski, četrti pa Alžiriji, Kolumbiji, Libiji, Južni Koreji, Čilu, Romuniji, Kitajski in Tuniziji. 

Slovesne prireditve v Manili se je udeležil tudi kapetan naše reprezentance Tine Urnaut, ki je bil zadolžen za ples kroglic iz četrtega bobna. Ta je Sloveniji najprej namenil Čile, zatem Bolgarijo, tretji tekmeci naših fantov pa bodo Nemci. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovno prvenstvo se bo v dvoranah Mall of Asia in Coliseum Arena s skupinskim delom tekmovanja začelo 12. septembra, v izločilne boje pa se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, medtem ko bosta tretje in četrtouvrščena ekipa zaključili z nastopi. 

Slovenski odbojkarji so na svetovnih prvenstvih doslej nastopili dvakrat, prvič leta 2018, ko sta tekmovanje gostili Italija in Bolgarija, naši fantje pa so ga zaključili na 12. mestu. Drugič smo našo izbrano vrsto v boju za najvišja mesta spremljali leta 2022, ko so se Slovenci s tekmeci merili pred svojimi navijači v Ljubljani, obračune za odličja pa je gostila Poljska. Naši odbojkarji, takrat že pod vodstvom romunskega stratega Gheorgheja Cretuja, so bili četrti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski kapetan je neposredno po žrebu dejal: "Pot od naših začetkov je bila zelo dolga in zelo sem vesel, da smo iz leta v leto napredovali. Za nami sta dve uspešni poletji in tudi prva uvrstitev na olimpijske igre. Kot reprezentanca in tudi kot zveza želimo še rasti in napredovati in upam, da bomo na svetovnem prvenstvu na Filipinih še boljši. V Manili bo igralo zelo veliko dobrih ekip, ki se bodo borile za medalje. Vsaka tekma bo pomembna, vsak dan bo pomemben in kdor bo uspel iztržiti največ, bo zmagovalec. Zelo se veselim svetovnega prvenstva tu na Filipinih, saj je zelo lepo igrati v polni dvorani. Ko smo igrali Ligo narodov, je bilo vzdušje izjemno in prepričan sem, da bo tako tudi prihodnje leto."

Naši odbojkarji pa ne bodo edini, ki bodo prihodnje leto nastopili na svetovnem prvenstvu, saj so se na odbojkarski mundial prvič uvrstile tudi slovenske odbojkarice, ki se bodo predstavile med 22. avgustom in 7. septembrom na Tajskem. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
14. 09. 2024 16.00
+3
Nosilci , pa so dobili Nemce in Bolgare. Daleč najbolj izenačena skupina. Drugi nosilci pa dobili neke eksote.