Odbojka

Ropretu nov štiriletni mandat na čelu OZS

Ljubljana, 18. 10. 2024 18.44 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) bo tudi v naslednjih štirih letih vodil Metod Ropret. Prvi mož zveze od leta 2012 je bil na volilni skupščini na Brezovici pri Ljubljani edini predsedniški kandidat, od odbojkarskih delegatov je prejel 50 glasov.

Metod Ropret
Metod Ropret FOTO: Damjan Žibert

Ropret je na skupščini izpostavil dosežke v minulem štiriletnem mandatu. V mednarodni športni areni je predvsem blestela moška reprezentanca, ki je na zadnjih velikih tekmovanjih nanizala sijajne dosežke.

Na evropskem prvenstvu na Poljskem, Češkem, Finskem in v Estoniji 2021 je osvojila odličje srebrnega leska, na EP 2023 v Italiji, Bolgariji, Severni Makedoniji in Izraelu 2023 je bila bronasta, na svetovnem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem 2022 pa je osvojila četrto mesto. Krona vsega je bil premierni nastop slovenskih odbojkarjev na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu, kjer so zasedli peto mesto.

Prvi mož OZS je na skupščini delegatom predstavil tudi finančno poročilo zveze, ki ima na letni ravni proračun v višini štirih milijonov evrov. "V letu 2023 smo imeli 300.000 dobička, v letošnjem letu pa kaže, da bomo imeli okoli 150.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki," je uvodoma za STA dejal Ropret.

"To je glede na leto 2022, ko smo z zamikom čakali na prilive od svetovnega prvenstva, bistven korak naprej. Glede na velik obseg proračuna, ki se na letni ravni že redno giblje okoli štirih milijonov evrov, imamo zdaj obvladljivo situacijo. Naša finančna krvna slika je veliko boljša kot v letu 2022," meni Ropret.

"Za letošnje leto še nimamo vseh rezultatov, a ocenjujem, da smo negativni društveni sklad v le dveh letih prepolovili in zdaj znaša manj kot 500.000 evrov. To je toliko, kot ga je OZS imela leta 2012, ko sem prevzel njeno vodenje, pri čemer je proračun znašal le 600.000 evrov. V tem trenutku pa negativni sklad predstavlja le še slabo osmino letnega proračuna," je glede finančnega stanja na koncu dodal Ropret.

Novi-stari predsednik se je v letu, ko OZS praznuje 100 let delovanja, dejal, da jih v naslednjem štiriletnem obdobju čakajo številni izzivi. Slovenska odbojka ima velik ugled v odbojkarskem svetu in je sposobna organizirati tudi tekmovanja najvišje kakovostni ravni, v posebno čast pa si šteje, da ji je je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) po letošnjem prvem turnirju lige narodov v Ljubljani, organizacijo zaupala tudi v naslednjih treh letih.

Ob tem ženska selekcija že dve leti sodeluje s FIVB v projekt Empowerment, ki OZS na letni ravni prinese okoli 200.000 dolarjev oziroma 185.000 evrov. Drugo leto se bo v ta projekt vključila tudi moška odbojka, tovrstno sodelovanje se nasmiha tudi v odbojki na mivki.

Ropret je na skupščini dejal, da ostaja odprto vprašanje obeh selektorjev moške in ženske članske reprezentance. "V zelo kratkem času, najkasneje do januarja prihodnje leto, moramo rešiti to zadevo, če se izjalovijo pogovori z Gheorghejem Cretujem oziroma Alessandrom Oreficejem, ki ima z nami še trdno pogodbo. Za nas je oteževalna okoliščina, da se za usluge selektorja ženske reprezentance zanima ena izmed odbojkarskih velesil, ki mu lahko ponudi veliko donosnejšo pogodbo kot OZS," je glede selektorjev dejal Ropret.

V naslednjem štiriletnem mandatu bodo člani predsedstva OZS Sebastjan Cilenšek, Gregor Hribar in Mitja Koželj. Predsednik nadzornega odbora bo Aleš Kušar, člana pa Mile Crnovič in Jana Prešeren.

Predsednik disciplinske komisije bo Aljoša Jemec, člana komisije Beno Božič in Sebastjan Zorenč, medtem ko bo disciplinski sodnik Andrej Turk. Predsednik strokovnega sveta bo Jaroš Štekl, predsednica antidopinške komisije pa Katarina Cunder.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
18. 10. 2024 20.54