Odbojka

Predsednik OZS postal podpredsednik evropske odbojkarske zveze

Ljubljana, 25. 08. 2024 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Na Evropski odbojkarski zvezi je po dolgih letih zapihal svež veter. Nekdanji hrvaški odbojkar Roko Sikirić je po dolgih letih predsedovanja nasledil Srba Aleksandra Boričića. Mesto podpredsednika je zasedel predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Da evropska odbojka potrebuje spremembe na vseh področjih, je jasno že nekaj časa, s ciljem uvedbe pozitivnih sprememb pa se je zgodila prva večja v dolgih letih – CEV bo v prihodnje predsedoval 43-letni Hrvat Roko Sikirić, nekdanji odbojkar, ki je v drugem krogu volitev na kongresu v Neaplju, s 36 prejetimi glasovi, prepričljivo ugnal prvega favorita za predsedniški stolček, Italijana Renata Areno (16 glasov).

Zmagovalec volitev je v Bostonu in Connecticutu zaključil študija globalnega in športnega manegmenta. Že v svoji kandidaturi pa je napovedal vrsto sprememb in inovacij v evropski odbojki, ki jih je po izvolitvi potrdil: "Prepričan sem, da šport potrebuje vodje iz manjših zvez, ki znajo bolje prepoznavati probleme in imajo bolj celostno sliko. Predstavniki večjih zvez se namreč redko soočajo s finančnimi težavami in se pogosto ne zavedajo realnega stanja v športu. Skozi svoje delo za evropsko zvezo sem spoznal predstavnike vseh 56 zvez, velikega števila klubov in drugih deležnikov, zato sem s stanjem v evropski odbojki zelo dobro seznanjen. Moja najpomembnejša naloga bo, da bo CEV prenehala živeti na račun zvez, temveč zanje in da 57 odstotkov letnega proračuna CEV ne bo financiranega s strani zvez in klubov. CEV mora postati institucija, ki lahko financira samo sebe."

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je postal podpredsednik Evropske odbojkarske zveze.
Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je postal podpredsednik Evropske odbojkarske zveze. FOTO: Luka Kotnik

Slovenija dobila podpredsednika

Sikirić, ki je nekaj let na evropski zvezi že opravljal delo koordinatorja tekmovanj in vodja oddelka za odbojko, je zato dobro seznanjen z delom in aktivnostmi zveze, bo CEV vodil najmanj do leta 2028. Kot član predsedstva mu bo pomagal tudi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret, ki je bil v 14-člansko predsedstvo izvoljen v 2. krogu in je to vlogo opravljal že v času predsedovanja Aleksandra Boričića. V nadaljevanju kongresa je bil Ropret izbran še za podpredsednika CEV, kar mu je v veliko čast: "Vesel sem tako vloge v predsedstvu, ki sem je vajen in sem jo opravljal že v preteklem mandatu, še posebej pa godi to, da mi je bila po novem zaupana tudi vloga podpredsednika evropske zveze."

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.