Odbojka

Pred začetkom kvalifikacij za odbojkarsko EP: 'Delamo dobro in smo na pravi poti'

Ljubljana, 18. 08. 2024 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenske odbojkarice so s tekmama proti Romuniji končale niz pripravljalnih obračunov pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki jih bodo naša dekleta proti Izraelkam in Estonkam igrala konec avgusta. Slovenke so bile uspešnejše tako od Madžark kot od Belgijk, izkazale pa so se tudi v boju z Romunkami, ki so jih dvakrat zapored gladko premagale.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski selektor Alessandro Orefice je obe srečanji z romunsko vrsto začel z enako zasedbo, s podajalko Evo Pavlović Mori, korektorico Evo Zatković, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Niko Milošič ter sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Mijo Šiftar, medtem ko je na mestu proste igralke na prvi tekmi priložnost dobila Anja Mazej, na drugi pa Katja Banko. Italijanski strateg na slovenski klopi se je lahko razveselil povratka Mirte Velikonja Grbac po poškodbi prsta, še vedno pa ne more računati na Seleno Leban, zato je mesto sprejemalke občasno zapolnila Fattoumata Sillah.

Alessandro Orefice
Alessandro Orefice FOTO: OZS

Slovenke so imele tako na prvi kot na drugi tekmi vseskozi nadzor nad potekom tekme. Na uvodnem srečanju so bile še posebej prepričljive v prvem nizu, ko so odlično servirale, zelo dobro blokirale in zaključile praktično vse protinapade ter tekmicam prepustile le 12 točk. V drugem in tretjem nizu so Romunke sicer obakrat povedle, vodile že tudi s štirimi in celo petimi točkami naskoka, a so Slovenke, ko je bilo to najbolj potrebno, dvignile raven igre in tudi v izenačenih končnicah nizov ostale zbrane. Prav s tem je bil selektor Orefice najbolj zadovoljen: "Zadovoljen sem s tem, kar so dekleta pokazala. Vidi se, da so tudi v času moje odsotnosti delala zelo dobro in trenirala na visoki ravni. Mislim, da delamo dobro in da smo na pravi poti, tudi kemija v ekipi izven igrišča je zelo dobra in kombinacija obojega je tisto, kar potrebujemo. Igrali smo precej dobro in tudi, ko smo zaostajali, smo se na račun dobre taktike, predvsem pa na račun pristopa igralk, vrnili v igro. Ko nam ni šlo, smo vseeno dobro servirali, se dobro branili in kar je zelo pomembno, dobro igrali v protinapadu. V drugem nizu celo brez napake in to nam je prineslo rezultat, ki smo ga želeli."

Saša Planinšec
Saša Planinšec FOTO: CEV

Tudi na drugi tekmi so bile naše odbojkarice boljše. V prvem nizu so po zaostanku s 3:8 in 6:11 hitro izenačile in ušle na 16:13, vodile tudi z 21:17, nato pa slabše sprejemale in Romunkam omogočile izenačenje na 23. točki. A v zaključku so bile naše igralke že pregovorno bolj zbrane. So pa zato nekoliko slabše igrale v drugem nizu, ko so imele precej težav s sprejemom neugodnih servisov Romunk, posledično se niso znašle niti v napadu. Tekmice so to s pridom izkoristile in slavile s 25:19. A že v tretjem, pa tudi v četrtem nizu, ko je Orefice priložnost ponudil še Anji Mazej, Naji Kukman, Mirti Velikonja Grbac in Žani Ivani Halužan Sagadin, Niko Milošič pa preselil na mesto korektorice, so Slovenke stvari spet postavile na svoje mesto in se veselile še druge zmage nad sicer četrto reprezentanco letošnje Zlate evropske lige.

Kapetanka slovenske reprezentance Saša Planinšec je bila po odigranih srečanjih z Romunkami precej zadovoljna: "Na teh tekmah smo se najbolj posvetili bloku in obrambi, skušali smo tudi čim bolj uigrati ekipo, da v danih trenutkih že razumemo, katera igralka ima kakšno nalogo in da lahko lažje sodelujemo. Mislim, da smo skozi te trening tekme prikazovale vedno boljšo igro, z izjemo današnje, ko nam je nekoliko zmanjkalo telesne moči. Doslej smo opravile dobro delo in komaj že čakamo na kvalifikacije."

Slovenke so se veselile še druge zmage nad sicer četrto reprezentanco letošnje Zlate evropske lige.
Slovenke so se veselile še druge zmage nad sicer četrto reprezentanco letošnje Zlate evropske lige. FOTO: CEV

Tudi prodorna korektorica Eva Zatković v izjavi za uradno spletno stran OZS opaža napredek v igri: "S puncami se počasi uigravamo, vidi se, da se nivo iz tekme v tekmo stopnjuje. Danes smo imele sicer nekoliko slabši dan kot včeraj, malo se nam je že poznala utrujenost. Drugače pa se mi zdi, da smo našle nek sistem, po katerem bomo igrale in ob zaključku serije teh pripravljalnih tekem bomo dobro pripravljene na tekmi, ki nas čakata v boju za evropsko prvenstvo."

Slovenske odbojkarice zdaj v Ljubljani čaka še zaključni del priprav, prvo tekmo kvalifikacij pa bodo odigrale 27. avgusta proti Izraelkam. Kvalifikacije za EuroVolley 2026 so se za Estonke in Izraelke sicer že začele, na tekmi 1. kroga skupine C v Talinu so bile z 1:3 uspešnejše izraelske odbojkarice.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teoretik
18. 08. 2024 08.56
Očitno imamo še eno slovensko ekipo v vzponu!? Vidimo se v LAju!?
OPUSDEI
18. 08. 2024 08.27
-2
a to kdo gleda? komentarji so pa seveda odprti.....