Odbojka

Slovenski odbojkarji v odločilnem petem nizu nadigrali Kubo za tesno zmago

Ljubljana, 20. 06. 2024 17.49 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., N.M.
Komentarji
7

Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je nekoliko težje od pričakovanj prišla do svoje devete zmage v letošnji izvedbi Lige narodov. V lepo napolnjenih Stožicah so varovanci selektorja Gheorgheja Cretuja s 3:2 v nizih ugnali neugodno kubansko reprezentanco in se tako znova povzpeli na vrh razpredelnice. Po dnevu premora naše odbojkarje v soboto čaka obračun z zahodno sosedo Italijo.

Slovenski odbojkarji so si po torkovi pomembni zmagi nad Argentino brez izgubljenega niza tudi uradno zagotovili več kot zaslužen nastop na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu. In v tem duhu so se varovanci selektorja Gheorgheja Cretuja lotili naslednjega tekmeca v okviru letošnje Lige narodov v Stožicah.

Tokratni tekmec naše izbrane vrste je bila Kuba, ki je že nekajkrat v letošnjem poletju znala prikazati dobre igre. Obenem pa je znana po številnih nihanjih znotraj tekme, kar se je pokazalo tudi v nadaljevanju nocojšnjega večera. naši odbojkarji so odločno vstopili v uvodni niz in vseskozi ohranjali lepo prednost treh do štirih točk. na koncu so Slovenci pustili Kubance na 22. točki in se v nadaljevanje dvoboja v lepo napolnjenih Stožicah podali z željo po še boljšem nadaljevanju.

Kapetan Tine Urnaut je bil znova gonilna sila naše odbojkarske izbrane vrste.
Kapetan Tine Urnaut je bil znova gonilna sila naše odbojkarske izbrane vrste. FOTO: FIVB

A že drugi niz je pokazal, da bi se znala tokratna tekma precej bolj zavleči kot torkova proti Argentincem, na kateri so kapetan Tine Urnaut in druščina potrdili olimpijsko vozovnico za Pariz. Kuba je iz točke v točko višala svojo prednost, in ko so gostje povedli s 6:12, je bilo jasno, da Slovenijo v nadaljevanju tega dela igre čaka zelo težko delo v lovu na visok zaostanek. Kubanci so predvsem preko orjaka Simona zlahka zaključevali napade pri mreži, na kar naša obramba lep čas ni našla ustreznega odgovora. Drugi niz je z rezultatom 25:20 pripadel gostom.

Cretu je med krajšim predahom večkrat opozoril svoje varovance na boljše zapiranje v obrambnih nalogah, še posebej v trenutkih, ko nasprotnik napada s Simonom. Selektorjeva navodila so očitno obrodila sadove, saj je Slovenija skozi celoten tretji niz ohranjala visok ritem igre, ki mu Kuba ni zmogla slediti. Relativno gladka zmaga v tem delu igre (25:21) je bila napoved za četrti niz, v katerem se je pričakoval dokončni udarec naših odbojkarjev, ki pa so storili preveč napak.

Slovenski odbojkarji so imeli tudi tokrat veliko podporo sedmega igralca, bučno publiko v lepo napolnjenih Stožicah.
Slovenski odbojkarji so imeli tudi tokrat veliko podporo sedmega igralca, bučno publiko v lepo napolnjenih Stožicah. FOTO: Aljoša Kravanja

Kubanci so sicer tudi grešili, a ko je bilo to najbolj potrebno, za odtenek manj kot Slovenija. Ta je imela nekajkrat v podaljšani igri možnost dokončno prevesiti tehtnico na svojo stran, a so bile določene napake prehude, nasprotnik pa je po maratonskem boju slavil z 29:31. Sledil je peti odločilen niz, ki pa je zopet izvabil iz naših odbojkarjev tisto najboljše, po čemer so najbolj prepoznavni v zadnjem desetletju. Nepopustljivost v obrambi in bolj racionalno uporabljene žoge v napadu so botrovale k relativno hitremu slovenskemu vodstvu s +3 oziroma +4 (8:5, 9:6, 12:8). Dokončno se je tekma prelomila ob 13. slovenski točki pri vodstvu s 13:8, do zmage s 15:8 so jih naši odbojkarji dodali še dve.

Najbolj izstopajoč posameznik v slovenski reprezentanci je bil neverjetni Tonček Štern z 21 točkami. Z dobro igro so se mu pridružili še Klemen Čebulj s 17, Jan Kozamernik s 14 ter kapetan Urnaut in Alen Pajenk, ki sta jih dodala po 11. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.07

Hvala za vašo pozornost in nasnidenje znova v soboto!

Po dnevu premora naše odbojkarje v soboto zvečer od 20.00 naprej čaka obračun z zahodno sosedo Italijo. Hvala za vašo pozornost in znova vas vabimo v našo družbo torej v soboto, ko nas v Stožicah čaka nov odbojkarski spektakel. Lahko noč.

22.49

Čebulj po novi zmagi: "S takšno podporo je lažje prebroditi težje trenutke na tekmi."

Klemen Čebulj je bil znova eden od vdinejših posameznikov v naši izbrani vrsti. Ko je bilo najbolj potrebno, je prestavil v višjo prestavo in tako prispeval levji delež k novi zmagi slovenske odbojkarske izbrane vrste. "Vedeli smo že pred tekmo, da so Kubanci zelo dobri na mreži in da se v nobenem trenutku ne predajajo. Kljub določenim kriznim trenutkov smo se v petem nizu uspeli zbrati in zaključiti tekmo v svojo korist. Ne najdem pravih besed, s katerimi bi opisal hvaležnost za podporo, ki nam jo nudijo naši prekrasni navijači," je po deveti zmagi v letošnji izvedbi Lige narodov dejal Čebulj.

22.47

ZMAAAAAAAGAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Slovenski odbojkarji so vendarle strnili svoje vrste in v zadnjem, odločilnem nizu brez večjih težav nadigrali kubansko izbrano vrsto za tesno zmago s 3:2 v nizih.

22.42

Slovenija pred novo zmago v Ligi narodov

Slovenski odbojkarji vodijo s +5 (13:8)*

22.38

Slovenci še naprej v vodstvu s +3 (9:6)*

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kamakura
21. 06. 2024 08.00
Arguss
20. 06. 2024 21.46
+1
Kje so Srbi v odbojki.
komarec
20. 06. 2024 21.33
+5
Prav za prav nekako raje gledam, odbojko kot nogomet.
Kamakura
21. 06. 2024 08.01
-5
Si eden redkih ki raje gleda ta eksotični šport
titomeni
21. 06. 2024 09.20
+1
Vsakomur svoje. Jaz tudi raje kosarko in odbojko ker je skoz akcija.. Pri nogometu gledas pa 90 minut in se na koncu zgodi da sploh ni gola..
Arguss
20. 06. 2024 20.53
+5
Kdo drug pa bo.Naprej Slovenija.
proofreader
20. 06. 2024 20.51
+6
Zelo so uspešni, pa nobenega politika na tribunah.