SP odbojka 22

Kamerunci navdušeni nad navijači: 'Takšna podpora se te dotakne'

Ljubljana, 01. 09. 2022 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
4

Reprezentanca Kameruna na letošnjem svetovnem prvenstvu v Ljubljani ni osvojila niza. Najprej so jih z rezultatom 3:0 premagali naši fantje, nato pa so bili v skupini D z istim rezultatom boljši tudi Nemci in Francozi. Toda zagotovo so osvojili srca navijačev. Ko so na prvo tekmo skupine strumno vkorakali ter zaplesali na sredini igrišča, je že tako električne Stožice zajel še dodaten val pozitivne energije. Pogovarjali smo se z Yvanom Arthurjem Kodyjem, ki je bil nad podporo naših navijačev zelo presenečen in hkrati navdušen.


Yvan Arthur Kody je reprezentant Kameruna, trenutno član odbojkarskega kluba v Savdski Arabiji. V sezoni 2017/2018 je v Italiji zaigral za Piacenzo, katere trener je bil takrat Slovencem dobro poznani Alberto Giuliani. Italijan je med letoma 2019 in 2021, ko je vodil slovensko reprezentanco in z njo dvakrat osvojil srebrno odličje na evropskem prvenstvu, zagotovo dodobra spoznal slovenske navijače, sedaj pa je imel to priložnost tudi Kamerunec. Na svetovnem odbojkarskem prvenstvu v ljubljanskih Stožicah so se simpatični Kamerunci vidno zabavali in k temu potegnili tudi občinstvo v dvorani.

"Takšna podpora je zelo redka. V drugih državah je še nisem izkusil. Po navadi je občinstvo v tujini proti tebi. Velikokrat smo igrali v Egiptu in Tuniziji. Tam zna biti kar nekoliko sovražno. Da ti je občinstvo tako naklonjeno, se te kar nekoliko dotakne," nam Kody pripoveduje po tekmi z Nemčijo. Ja, Slovenci znamo nagraditi dobro odbojko, predvsem pa znamo prepoznati srčnost na igrišču. To so reprezentanti Kameruna takoj občutili. Čeprav si  odbojkarji naše dežele do takrat še niso uspeli ogledati, jim prija, da je, kot je dejal, "mirna in tiha." No, mirna in tiha pa vsekakor nista besedi, ki bi opisali stanje v dvorani.

"Slovenski navijači so odlični. Videti je, da cenijo dober šport. Če daš vse od sebe, te znajo nagraditi. Bilo smo zelo presenečeni nad podporo, ki so nam jo izkazali. Tukaj je takoj videti, kako radi imajo ljudje šport, pa tudi odbojko." Pravi, da takšne podpore s tribun ni pričakoval. "Ne, seveda ne. Zdi se mi, da v športu vedno podpiraš tistega, ki je v podrejenem položaju. Žal smo tokrat mi tisti, ki izgubljamo, a ta podpora je zares nekaj posebnega." Čeprav se v izločilne boje svetovnega prvenstva niso prebili, pa bo njihov pozitivizem še naprej del tega odbojkarskega spektakla.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris JahBoris Hribljan
03. 09. 2022 15.17
Ti Kamerunci me po igri malce spominjajo na Kubance! Če bi imeli več izkušenj bi bili trd oreh za vse!
Blue Dream
02. 09. 2022 09.33
+2
Afričani so mi všeč
Dethroned
01. 09. 2022 08.53
+21
Navsezadnje je šport tisto kar združuje
Voly
01. 09. 2022 08.43
+39
Kamerunci sploh niso slaba ekipa, imeli so smolo, da so naleteli na zelo težko skupino.