Šport

Oblak ostaja optimist

Ljubljana, 08. 09. 2006 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenskega selektorja, kljub hudemu porazu proti Bolgarom, dvoboja z Luksemburgom in Belorusijo ne skrbita.

Slovenska nogometna reprezentanca je neuspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2008. V Bolgariji je izgubila z 0:3, česar pa pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) ne ocenjujejo kot katastrofo. Tako člani vodstva zveze kot selektor Brane Oblak imajo še naprej zaupanje v moštvo in še vedno verjamejo, da se Slovenci lahko uvrstijo na evropsko prvenstvo v Švico in Avstrijo.

Generalni sekretar NZS Dane Jošt
Generalni sekretar NZS Dane Jošt FOTO: Dare Čekeliš

"V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 smo imeli po dveh krogih le dve točki, pa smo vseeno odpotovali v Južno Korejo. Ne smemo obupati, saj so se kvalifikacije komaj začele. Nekateri so očitno ta poraz komaj čakali, da napadejo NZS in selektorja. Kot da se delo NZS ocenjuje le po rezultatih A selekcije," je dejal generalni sekretar NZS Dane Jošt, ki je bil slabe volje tudi zaradi dejstva, da so se neznanci spravili nad fasado sedeža zveze na Čerinovi ulici in jo popisali z neokusnimi grafiti. Jošt je prav tako prepričan, da v njegovi službi ni korupcije in "klientelizma", kot so NZS obtožili nekateri mediji.

Oblak: Če ni rezultatov, javnost zahteva zamenjave

Oblaka politika zveze ne zanima in napadov na Rudija Zavrla in njegove sodelavce ne komentira, sam pa tudi ne priznava kritik, ki jih je dobil po porazu z Bolgari. "Pri nas bi imel težave tudi Luis Van Gaal. Če ni rezultatov, javnost zahteva zamenjave, tako pač je. Sam proti Bolgarom ne bi ničesar menjal, mogoče le Lavriča za Novakoviča. Nasprotnika bi lahko presenetil le s tekom in tako sem tudi postavil enajsterico. Res je, da nismo igrali dobro, 50 minut smo bili le dobro postavljeni. A v napadu bi morali pokazati več, posebno slabi smo bili na levi strani. Še sam pa ne vem, zakaj smo tako padli v drugem polčasu. Odločila je individualna kakovost, tu so Bolgari boljši. Nisem še videl igralca, kot je Martin Petrov, ki tako teče in še kreira igro," po prespanih nočeh razmišlja selektor, ki je z izjavami pred tekmo, da bomo igrali s tremi napadalci, hotel preslepiti Stojčkova, z napovedmi o igri na zmago pa je očitno le skrival nervozo in nizko samozavest svojega moštva.

Zamišljeni selektor Oblak
Zamišljeni selektor Oblak FOTO: POP TV

Kot sam pravi, je treba predstavo v Sofiji čim prej pozabiti in se osredotočiti na naslednje tekme. Reprezentante, v katere ni izgubil upanja, saj jih ocenjuje kot mlado, dobro ekipo, ki je v skupini sposobna osvojiti drugo ali celo prvo mesto, bo spet zbral 2. oktobra. "Poraz proti Bolgarom ni usoden. Gremo naprej. Za nas je bistveno zmagovati doma, čeprav bo za drugo mesto potreben tudi kakšen uspeh na tujem, v Belorusiji ali Albaniji. Prepričan sem, da bomo doma premagali Luksemburg in v Minsku vsaj remizirali. V moštvu bo nekaj sprememb, priključil bom Stevanoviča, Brečka, Burgiča in Handanoviča iz mlade reprezentance, škoda pa je, da zaradi poškodbe ne bom mogel računati na Ljubijankiča, ki nam bi prišel še kako prav. Prav tako se bo v enajsterico vrnil Čeh, saj potrebujemo njegove predložke in proste strele, to se je videlo tudi v Sofiji. A skupaj z Ačimovičem na takih tekmah ne moreta igrati, saj v tem primeru nastaja zadaj prepih. Proti Luksemburgu bo treba tvegati," ne izgublja upanja Oblak, ki se strinja, da je eden od razlogov padca slovenske igre tudi dejstvo, da je Milenko Ačimovič v drugem polčasu ostal brez moči.

Na nekatere očitke, da so igralci po tekmi pili alkohol, se selektor ne ozira. "Igralci po tekmi lahko spijejo tudi kakšno pivo. V mojih časih smo imeli v slačilnici Bayerna polno piva, ta v telo prinaša B vitamin," reprezentante brani Oblak, sekretar Jošt pa zagotavlja, da bo zveza primer vendarle preiskala. Oba prav tako zavračata vse očitke, ki se nanašajo na vpoklic Janeza Zavrla, nečaka predsednika, za prijateljsko tekmo proti Izraelu. "Zavrl je bil povsem moja izbira. Navdušil me je, ko sem bil trener pri Olimpiji. Jani je odličen razdiralec nasprotnikove igre, hvalil ga je tudi Prosinečki. Na to temo sva se s predsednikom sprla, saj on ni hotel, da njegov nečak, s katerim se le pozdravlja in nimata posebnih odnosov, igra. Samo na RTV-ju lahko delajo sinovi prejšnjih generacij," je še dejal Oblak.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

persuejder
09. 09. 2006 18.04
naj gre oblak, da posije sonce
mperko1@siol.net
09. 09. 2006 16.44
pa naj že zamenjajo tega oblaka in vse k vodjo to nogometno slovensko sranje k nkamer ne bo pršlo.3 goli so več kot prveč
trstenjak
09. 09. 2006 02.23
Te pijavke iz NZS naj si poiščejo drugo službo in prepustijo nogomet tistim, ki se na to spoznajo. Takšno metanje peska v oči nam navijačem bo pripeljalo do bojkota reprezentance.
mihaelz@yahoo.com
08. 09. 2006 17.43
Oblak sam ne ve kaj bi rad,saj že število igralcev,ki so igrali odkar je on selektor,kaže na to,da nima vizije.Čimprej naj se poslovi v dobro našega nogometa.
doki007@email.si
08. 09. 2006 17.29
to bedo je treba ukint ,...tekanja za žogo ne rabimo kar dokazuje tut stanje pri nas....
racicdavid@hotmail.com
08. 09. 2006 17.23
Zavrl naj spoka, Oblak pa ob prvi manjši napaki. Da kaže optimizem ob taki igri...