Šport

Oba v finale

Amsterdam, 27. 04. 2007 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska telovadca Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan sta se že sedmič zapored uvrstila v finale evropskega prvenstva.

Mitja Petkovšek je bil pred nastopom zelo optimističen. Očitno več kot upravičeno.
Mitja Petkovšek je bil pred nastopom zelo optimističen. Očitno več kot upravičeno. FOTO: Reuters

Mitja Petkovšek na bradlji in Aljaž Pegan na drogu sta tudi na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki v Amsterdamu poskrbela, da bo imela Slovenija tako kot na vseh prvenstvih stare celine vse od Sankt Peterburga 1998 v žepu dva finalna nastopa. Čeprav sta imela oba asa v zadnjem obdobju težave s poškodbami, sta svoja kvalifikacijska nastopa opravila v slogu pravih šampionov in si pritelovadila nedeljska finala: Petkovšek s prvo oceno kvalifikacij (15,925 točke), Pegan pa je bil po napaki peti (15,125).

Kljub temu, da je za obema telovadcema težko obdobje - za Pegana je bil današnji nastop sploh prvi v sezoni, Petkovšek pa se je po letu dni premora na tekmovališča uspešno vrnil šele na minulem svetovnem pokalu v Mariboru - in sta bila v svojih napovedih pred odhodom v Amsterdam precej zadržana, se je izkazalo, da se lahko oba ne glede na težave v nedeljo prebijeta tudi do kolajn.

Slovenski telovadci; ob dvojcu P & P so v današnjih kvalifikacijah nastopili še Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Rok Klavora in Žiga Šilc, so tekmovanje začeli na bradlji in kmalu je v dvorani RAI za slovenski tabor prišla prva ura resnice. Po uspešnem Dimičevem nastopu, enem njegovih boljših na velikih tekmovanjih (ocena 14,75 točke je na koncu pomenila 25. mesto), je za bradljo poprijel Petkovšek. Sestavo je na prvi pogled izpeljal tako rutinirano, kot da od prvenstva v Volosu, kjer je osvojil naslov evropskega prvaka, ne bi minilo skoraj leto dni tekmovalnega premora, ki je bil posledica dolgotrajnega okrevanja po poškodbi. Ta je očitno zdaj res preteklost in ko je 30-letni Ljubljančan za konec še "zalimal" seskok, se je z oceno 15,975 točke zavihtel na prvo mesto. In tam tudi ostal do konca tekmovanja.

"Morda je bila mariborska sestava res nekoliko lepša (na minulem svetovnem pokalu v Mariboru je Petkovšek zmagal - op. p.), a sem se tokrat odkupil s tem, da sem za piko na i 'zalimal' seskok. Vmes med vajo je bilo nekaj kritičnih trenutkov, a sem nekako preživel," je po nastopu v svojem slogu razložil telovadec Narodnega doma in priznal, da ga je tekma povsem izčrpala: "Zdaj sem pomirjen, ker sem lepo telovadil, a zato nič manj zadovoljen. Noro! Vse gre dobro, zato sem res vesel."

Ob Petkovšku bodo v nedeljskem finalu na bradlji telovadili še Rus Nikolaj Krjukov, Belorus Dimitrij Kaspjarovič, Francoza Yann Cucherat in Dimitri Karbanenko, Španec Rafel Martinez, domačin Epke Zonderland in še en ruski telovadec Sergej Horohordin, ki so se v kvalifikacijah zvrstili za Petkovškom. Slovenski adut, ki bo branil naslov prvaka iz Volosa, je za prvega favorita tekmovanja sicer imenoval Grka Vasileiosa Colakidisa, ki se po napakah na koncu sploh ni uvrstil v finale. "Zavedam se, da sam takšne vaje kot pred letom dni, bržčas ne morem izvesti, tisto je bila res poezija, vesel bom že, če se ji bom v nedeljo približal," si je pred finalom zaželel Mitko, kot Petkovška kličejo gimnastični prijatelji.

Aljaž Pegan je v sezoni nastopil prvič.
Aljaž Pegan je v sezoni nastopil prvič. FOTO: Reuters

Potem ko so se v slovenskem taboru že prvič veselili, je napočila ura resnice še za Pegana, ki je v deželi tulipanov nastopil sploh prvič letos, vse odkar se je okrevanje po poškodbi rame nepričakovano precej zavleklo. Sestava mu je dobro uspela, resda pegana ni povezal v ribalka, na koncu pa je pri seskoku poskrbel še za dramatični vložek, med katerim je gledalcem v dvorani zastal dih, slišati pa je bilo tudi nekaj prestrašenih krikov. Ko se je namreč "pognal" v trojno skrčeno salto, se je od daleč zdelo, da je bil z glavo tako blizu droga, da se ga je med seskokom dotaknil z lasmi.

"No, tako hudo res ni bilo, a priznam, da še nikoli v karieri na tekmi nisem pristal tako blizu droga. Imel sem res srečo, da se nisem udaril. Tako in tako nisem vedel, kje bom pristal, a ko sem videl, kako je bilo blizu, sem se lahko le od srca nasmejal," je po nastopu odkrito povedal 32-letni Ljubljančan, ki mu je napaka pri seskoku odnesla najmanj šest desetink točke, a se je vseeno zlahka prebil v nedeljski finale, svoj osmi na prvenstvih stare celine. "Saj sem ves čas poudarjal, kako je v gimnastiki pomembna tekmovalna kondicija in sam je ta čas še nimam. Zgolj zato je prišlo do napake, ker sem bil proti koncu sestave že povsem brez moči," je dejal Pegan.

"V nedeljskem finalu se bom precej z lažjim srcem podal na orodje, saj imam zdaj boljši občutek, ko mi je vaja dobro uspela. Spretno sem se namreč izognil vsem pastem in težavam, ki sem jih pričakoval. Sem povsem zadovoljen, saj je bil moj prvi cilj finale. Res pa je, da imam še rezerve in če bi mi v nedeljo uspela še povezava pegana v ribalka ter malo boljši seskok, bi bil res vesel," si je zaželel telovadec Trnovega, ki se bo v finalu za kolajno "spopadel" z Italijanom Igorjem Cassino, Nemcem Fabianom Hambuechnom, Turkom Umitom Samiloglujem, Švicarjem Cristophom Schaerjerjem, Karbanenkom, Poljakom Romanom Kuleszo in Cucheratom.

Ob Petkovšku in Peganu bi se ob dobri izvedbi sestave na konju z ročaji bržkone finalu lahko približal Sašo Bertoncelj, a velika napaka in padec s konja ter ocena 13,7 točke (30. mesto) so bili daleč od pričakovanj in želja. Debitanta na članskih velikih tekmovanjih Rok Klavora (13,675 točke, 51. mesto) in Žiga Šilc (13,375, 66.) sta svoja nastopa na parterju solidno opravila, Dimic pa je po uspešno prikazanih sestavah na bradlji in drogu (13,825, 43. mesto), evropsko prvenstvo končal s padcem na konju (12,5; 68. mesto).

V soboto se bodo najprej v finalu mnogoboja pomerile telovadke, nato pa se bodo v kraljevski disciplini predstavili še telovadci.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana.elipsa@gmail.com
28. 04. 2007 10.29
BRAVO! vse čestitke z moje strani!
jsmazarot@email.si
27. 04. 2007 22.37