Šport

Nove stopničke v Vallelungi

Vallelunga, 17. 06. 2007 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Četrta dirka sezone je Nini Jerančič prinesla še uspeh več. V Vallelungi je dirkačica iztržila 9. in 3. mesto.

Četrta dirka sezone je ekipi Hit Racing Team prinesla še uspeh več. Nina Jerančič je v Vallelungi na obeh dirkah iztržila 9. in 3. mesto. To sezono je v tekmovanju Ferrari Challenge za pokal Shell Jerančičeva kar trikrat stopila na oder za zmagovalce.

Nina je spet stopila na zmagovalni oder.
Nina je spet stopila na zmagovalni oder. FOTO: Ferrari Corse Clienti

Na dirkališču Pierro Taruffi v Vallelungi, ki leži v neposredni bližini Rima, je bilo ta konec tedna peklensko vroče, kar se je seveda poznalo tudi pri dirkačih. Pri Hit Racing Teamu so se pred prvimi kvalifikacijami ušteli pri nastavitvah dirkalnika. Zaradi te napake, so se Ninine gume med vožnjo pregrele, zaradi česar je dosegla šele 15. čas kvalifikacij.

Ko so napako odkrili je Nina na drugi kvalifikacijski dirki uspela iztržiti 6. mesto (1,42,124). Na drugih kvalifikacijah se je tik pred začetkom pooblačilo. Ekipa HRT je taktično čakala na morebitno vročinsko nevihto in odločitev se je izkazala za pravilno, saj je bil trening zaradi nesreče prekinjen. Nina pa je v zadnjih minutah dosegla 6. čas drugih kvalifikacij.

"Kljub nekoliko slabšim uvrstitvam na kvalifikacijah sem z ritmom za dirko zelo zadovoljna, saj smo se na petkovih testiranjih pripravljali predvsem s simulacijo dirke. Zaradi konfiguracije steze bo na prvi dirki težje priti v ospredje, a bi z dobrim ritmom in brezhibnim postankom lahko prišla v ospredje. Na drugi dirki pa bom poskusila z napadalno taktiko, saj mi 3. štartna vrsta omogoča napad vse od štarta dirke," je po sobotnih kvalifikacijah povedala Jerančičeva.

Ponovno na stopničkah

Po slabših kvalifikacijah se je Nina v obeh dirkah dobro uvrstila.
Po slabših kvalifikacijah se je Nina v obeh dirkah dobro uvrstila. FOTO: Andrej Mavrič

Po slabih prvih kvalifikacijah so pri Hit Racing Teamu vendarle uspeli na prvi dirki popraviti napako in z dobro vožnjo je Nina zasedla 9.mesto. Na štartu prve dirke je bilo preko 30 stopinj Celzija, v avtu pa je bila temperatura še višja, v kabini je presegala celo 65 stopinj Celzija. Nina je štartala s 15. štartne pozicije in takoj v prvem krogu pridobila tri mesta. V prvem krogu pa so se začeli tudi že odstopi dirkačev. Najprej je odstopil Gai (dirkač moštva Rossocorsa), nato še Andrea Castaldi ( dirkač moštva Forza Service).

V četrtem krogu je Nina pridobila še mesto in vse do postanka se je borila s štirimi konkurenti, ki so eden za drugim vozili tesno pred njo. V 15. minuti v 9. krogu je takoj zapeljala na obvezni postanek v boksih. Na stezo se je vrnila kot deseta. V 17. krogu pa je pridobila še eno mesto in do konca dirke ostala 9.

Nina je povedala: "Glede na to, da so se mi včeraj prve kvalifikacije povsem ponesrečile in sem zato štartala s 15. mesta, sem s končno uvrstitvijo zadovoljna, saj mi je 9. mesto prineslo novih 8 točk. Zaradi konfiguracije steze se je težko prebijati iz ozadja, zato sem v prvih krogih preveč izgubila, da bi ob koncu dirke posegla po višjih mestih."

V drugo še bolje

Druga dirka je bila veliko bolj sproščena, kar se je poznalo tudi na končnemu rezultatu. Štart s 6. mesta. Do 4. kroga je vozila kot 6., nato pa je takrat drugouvrščeni Campari želel prehiteti vodilnega Sandra Muccellija. Ob prehitevanju sta trčila, zaradi česar je Muccellija odneslo s proge in je dirko končal. Campari pa je bil kaznovan z vožnjo skozi bokse.

Nina je ob tej zmešnjavi na progi pridobila dve mesti in do 7. kroga ostala na 4. mestu, potem je prehitela Giacopuzzija in se približala drugouvrščenemu Sautu. Skupaj sta v 10. krogu zapeljala v bokse. Iz obveznega postanka se je na stezo vrnila kot 3. in tako je ostalo vse do konca dirke. Prvi je skozi cilj zapeljal Giorgio Massazza, druga sta bila Vincenzo Sauto in Erich Prinoth.

Nina je v skupnem seštevku kljub odličnemu rezultatu na dirki, izgubila tretje mesto. Zdaj si skupaj s Camparijem deli četrto. Vodi Giorgo Massazza, ki je zbral 185 točk, sledi mu Sandro Muccelli s 160 točkami. Sauto in Prinoth skupaj zasedata tretje mesto s 125. točkami.

Nini je prišel čestitat tudi Antonio Ghini, ki je sicer vodilni mož za komunikacijo pri Ferrariju.
Nini je prišel čestitat tudi Antonio Ghini, ki je sicer vodilni mož za komunikacijo pri Ferrariju. FOTO: Roberto Viva

Peklensko je bilo, v dirkalniku namreč. Zaradi vročine se je bilo res težko skoncentrirati in ostati vseh 40 minut v popolni pripravljenosti. Ta steza že nasploh ne dovoljuje napak, saj vsako takoj kaznuje. Malenkosti te lahko stanejo uvrstitve. Zelo sem zadovoljna z današnjim izkupičkom, čeprav bi si želela, da bi bila bolj uspešna tudi na prvi dirki. Seveda sem si želela obdržati tretje mesto v skupnem seštevku, a se tolažim, da so razlike med nami vendarle majhne in da lahko že na naslednji dirki izgubljeno nadoknadim,“ je še povedala Jerančičeva.

Čestitke so deževale

Nina je prejela pokal radijske postaje RTL, ki ga po dirkah podelijo najboljšim dirkačem. Tokrat je čast doletela prav Ljubljančanko. Prejela pa je tudi veliko drugih čestitk.

Med drugim je po dirki v Ninin boks prišel tudi Antonio Ghini, ki je sicer vodilni mož za komunikacijo pri Ferrariju. Edini dirkačici, in še tako uspešni po vrhu, je želel osebno čestitati. „Vesel sem, da imamo na tekmovanju tudi dekle, sploh pa zato, ker je že ničkolikokrat dokazala, da stereotip o ženski vožnji ne drži. Nina je dirkačica in pol,“ je povedal Ghini.

Ferrarijeva karavana v Vallelungi

Na poti okoli sveta pa je Nino ujela tudi karavana Ferrarijev, ki je v čast 60. letnice te prestižne avtomobilske znamke, obpotovala svet. Štafeta je 29. januarja krenila iz Abu Dabija, čez srednji vzhod, preko Kitajske in Japonske, Južne Afrike, Amerike in se ustavila v Evropi. V Vallelungo je pripotovalo 90 avtomobilov, ki bodo svojo pot zaključili 25. julija na slovesni prireditvi v Maranellu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.