Šport

Nova zmaga Majdičeve

Stockholm, 21. 03. 2007 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Petra Majdič je vknjižila novo zmago v svetovnem pokalu. V Stockholmu je premagala Kuitunenovo in Dahlbergovo.

Petra Majdič je znova dokazala, da je v odlični formi
Petra Majdič je znova dokazala, da je v odlični formi FOTO: Reuters

Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je spet pokazala, da je v samem vrhu tega športa. Novo zmago svetovnega pokala je vknjižila v klasičnem sprintu v Stockholmu. Za njo je na drugem mestu za kar 4,5 sekunde zaostala zmagovalka svetovnega pokala in sprinterske razvrstitve Finka Virpi Kuitunen, tretja je bila Švedinja Anna Dahlberg. Druga slovenska predstavnica Katja Višnar je s 33. mestom obtičala v kvalifikacijah.

V moški konkurenci, kjer Slovencev ni bilo na startu, je prvo zmago svetovnega pokala v karieri osvojil Rus Mihail Devjatijarov pred Švedoma Matsom Larssonom in Emilom Joenssonom.

Letošnja slovenska zvezda smučarskega teka je znova zasijala, saj se je Petra spet povzpela na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu. Na klasičnem sprintu ji do živega ni mogel nihče, tudi v letošnji sezoni skoraj nepremagljiva Kuitunenova ne. Majdičeva je še enkrat dokazala, da se vloženo trdo delo slej ko prej vrne, že druga najvišja stopnička sezone pa je več kot očiten dokaz tega.

Majdičeva, ki je prvo zmago vknjižila v Drammnu lani, je letos na omenjenem prizorišču, kjer je bila zadnja sprinterska tekma pred današnjo, za las ostala brez tako želene vnovične zmage. Pred nosom ji jo je odnesla Kuitunenova. Slednja si je že zagotovila zmago v letošnjem skupnem seštevku in zmago v seštevku sprinta, tokrat pa proti Majdičevi ni imela prav nobene možnosti. Majdičeva je tako kot v Drammnu v kvalifikacijah vknjižila najboljši čas in spet napovedala lov za najvišjo stopničko. Tudi v četrtfinalu je gladko vodila od starta do cilja. V polfinalu je bila znova suverena, spet v prvi zavoj po startni ravnini prišla kot prva in vodstvo držala vse do cilja. Njenemu ritmu je lahko sledila le Švedinja Anna Dahlberg, kljub temu pa je Majdičeva tudi v polfinalu gladko osvojila prvo mesto.

Finale je bil Majdičevi pisan na kožo. Spet je imela ob sebi najboljše tekačice sveta, vendar pa niti nekdanje zmagovalke, niti letošnje zmagovalke, niti svetovna prvakinja v klasičnem sprintu, Norvežanka Astrid Jacobsen, ki je Slovenki zlato v zadnjih metrih odvzela na letošnjem SP v Saporu, niti Virpi Kuitunen, nihče se ni mogel kosati z Majdičevo. Od starta je krenila močno, tako kot zna. Soročno, hitro, suvereno. V prvem zavoju jo je od visoke hitrosti skoraj odneslo s proge. Ni se ustrašila. Še naprej je pritiskala in prednost nabirala meter za metrom. V zadnjo ciljno ravnino, ki se malenkost vzpenja, je prišla s takšnim naskokom, da je bilo že skoraj smešno. Smešna je bila tudi Virpi Kuitunen, ko je skušala priti bližje, a se je razdalja le še večala. Nova zmaga je bila v žepu.

Majdičeva se je takoj zatem znašla na ramenih trenerjev Ivana Hudača in Marka Gracerja, potem pa so jo pred kamere potegnili švedski prireditelji. "Noro, fantastično, kaj naj rečem. Pred tekmo sem si dejala, daj bog, da zmagam, tako močno sem si želela. Vedela sem, da sem dobra, to vem že vso sezono. Bila sem boljša tudi od Virpi. Tega ne bom nikoli pozabila. Tekma je bila zelo lepa, tukaj sicer zmeraj rada tečem. Občinstvo je res fantastično in tu na krilih gledalcev prav letiš," je po tretji letošnji zmagi dejala Majdičeva, ki je na podelitvi pokal za najboljšo prejela iz rok švedskega kralja Gustava.

Vsekakor je bil z novim uspehom svoje varovanke zadovoljen tudi trener Ivan Hudač, ki je povedal: "Pokazalo se je to, kar smo že dolgo vedeli. Petra je tekla odlično. Srečo imamo, da v sezoni ni imela nobenih zdravstvenih težav. Celotna ekipa je naredila fantastično delo, Petra pa s svojim načinom dela lahko vedno poseže zelo visoko. Zadovoljni smo s celotno sezono, čaka nas še ena tekma v Falunu in računamo, da je lahko na koncu povsem v vrhu skupnega seštevka." V Falunu bo namreč v soboto še tekma v dvojnem zasledovanju, kjer bo poleg Majdičeve tekla še Barbara Jezeršek. "Upamo na novo dobro uvrstitev, bomo videli, kako bo, Petra ima dobre možnosti, da osvoji drugo mesto skupne razvrstitve, kjer trenutno za tri točke zaostaja za Norvežanko Marit Bjoergen," je še dodal Hudač.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

figa.mac
22. 03. 2007 13.45
Bravo, Petra čestitke!!!!!!!
janmuha@mail386.com
22. 03. 2007 07.48
bravo PETRA!!!!!!! svaka čast ;) le tko naprej ;)
perzej
22. 03. 2007 06.46
Petra - ČESTITAM !!!
trakulja
21. 03. 2007 23.49
bravo take rabmo
Marjan Puhar
21. 03. 2007 22.15
GO ! P E T R A GO !