Šport

Nov rekord za Isinbajevo

Helsinki, 12. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sedmi dan SP v atletiki je postregel z novim svetovnim rekordom. Zanj je poskrbela Isinbajeva, ki je v skoku s palico preskočila 5,01 metrov.

Zlata v teku na 200 m Američanka Allyson Felix (Foto: Reuters)
Zlata v teku na 200 m Američanka Allyson Felix (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Rusinja Jelena Isinbajeva je sedmi dan tekmovanj na 10. svetovnem prvenstvu v atletiki v Helsinkih na Finskem v skoku s palico osvojila zlato medaljo z novim svetovnim rekordom (5,01 m). Američanka Allyson Felix je zmagala v teku na 200 m (22,16), njen rojak Jeremy Wariner z najboljšim letošnjim izidom na svetu (43,93) v teku na 400 m, Francoz Ladji Doucoure pa na 110 m ovire (13,07). Olimpijska prvakinja iz Aten Rusinja Olga Kuženkova je osvojila zlato v metu kladiva (75,10 m), Rus Sergej Kirdjapkin pa je slavil v najdaljši preizkušnji SP, v hitri hoji na 50 kilometrov (3:38,08).

Palico za ameriške šprinterje je izgubil Leonard Scott (Foto: Reuters)
Palico za ameriške šprinterje je izgubil Leonard Scott (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Novih 100 tisoč dolarjev za Isinbajevo

Organizatorji SP so morali peti dan tekmovanj po posvetu z vodji ekip zaradi slabega vremena, dežja in močnega vetra prestaviti finalni nastop v ženskem skoku s palico za dva dni, kar se je obrestovalo, saj je poln stadion videl nov svetovni rekord, ki je lastnici poleg 60.000 dolarjev za zmago navrgel dodatnih 100.000 dolarjev.

"Zahvaljujem se vam za podporo, ki ste mi jo dali med nastopom, in se veselim novega rekorda ter svoje prve zlate medalje na SP," je bila navdušena Rusinja Jelena Isinbajeva. V prvih poskusih je skočila 4,50, 4,60 in 4,70 m, višino 4,75 je izpustila, na 5,01 pa je bila uspešna v drugem skoku.

Rus Kirdjapkin je hodil najhitreje
Rus Kirdjapkin je hodil najhitreje FOTO: Reuters


Jamajčanka Campbellova šele četrta

Sprint na pol stadionskega kroga (200 m) je dobila Američanka Allyson Felix, ki se je letos najbolj približala meji 22 sekund (22,13). Do zlata je prepričljivo prišla v drugi polovici ciljne ravnine, saj je pred tem vodila Francozinja Christine Arron; slednja je še drugič na tem SP osvojila bron, ker jo je po fotofinišu prehitela tudi Američanka Rachelle Boonie Smith in s tem prišla do srebra na svojem prvem velikem tekmovanju.

22- letni Francoz Ladji Doucoure, ki je 15. julija v Angresu tekel najhitreje letos med vsemi na 110 m ovire (12,97), kar je tudi sedmi izid vseh časov, je opravičil vlogo favorita na visokih ovirah. Doucoure, letošnji evropski dvoranski prvak, je bil lani na OI osmi, bil pa je v boju za odličja, dokler ni zadel ob oviro in izgubil ritma.

Sedmi dan SP v atletiki: Isinbajevi rekord, Johnson in Morenova brez zlata (Foto: Reuters)
Sedmi dan SP v atletiki: Isinbajevi rekord, Johnson in Morenova brez zlata (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


Do srebra je s stotinko zaostanka prišel Kitajec Liu Xiang, ki je lani v olimpijskem finalu za zmago izenačil svetovni rekord Britanca Colina Jacksona. Štirintridesetletni Američan Allen Johnson je po štirih naslovih svetovnega prvaka (1995, 1997, 2001 in 2003), ostal brez zlata. S 13,10 je dvakratni svetovni dvoranski prvak in olimpijski zmagovalec iz Atlante, ki poleg Doucoureja edini letos tekel pod 13 sekundami, zasedel tretje mesto.

Američan Jeremy Wariner je lani osvojil zlato odličje na 400 m z novim olimpijskim rekordom (44,00), dve desetinki počasneje pa je tekel 25. junija letos v Carsonu, kar je bil do SP najboljši letošnji izid na svetu. Kljub temu pa pred SP ni bil tak favorit za prvo mesto, kot po seriji zmag lani. Ameriško prevlado na krajših tekaških razdaljah je s srebrom dopolnil Andrew Rock (44,35), tretji pa je bil Kanadčan Tyler Christopher (44,44).

Rusinja Olga Kuženkova, ki je tudi aktualna evropska prvakinja v metu kladiva, je po petih srebrnih odličij na OI, SP ali EP prvič posegla po najvišji stopnički na SP. Najboljša je bila v zadnjih dveh serijah, ko je naprej s 74,03 m prevzela vodstvo, nato pa je izid s 75,10 m še izboljšala.


Kubanka Ypsi Moreno se je morala po dveh zaporednih svetovnih naslovih tako kot na OI v Atenah zadovoljiti s srebrom (73,08 m). Enaindvajsetletna Rusinja Tatjana Lisenko, ki je letos edina orodje vrgla prek 77 m (77,06), je bila tretja (72,46 m). Lani je bila na OI, na njenem prvem velikem tekmovanju 19., breme favoritinje na njenem prvem SP pa je bilo pretežko.

Rus Sergej Kirdjapkin je v hitri hoji na 50 km za skoraj tri minute in pol prehitel rojaka Alekseja Vojevodina (3:41,25), ki je sicer tudi njegov partner na treningih. Bron je presenetljivo osvojil Alex Schwarzer, ki je italijanski rekord do 23 let izboljšal za skoraj štiri minute (3:41,54).

Diskvalificirali ameriško šprintersko štafeto

Eden izmed velikih favoritov za osvojitev zlatega odličja je bila tudi ameriška šprinterska štafeta, ki pa je bila diskvalificirana v kvalifikacijah. Na tla jim je padla palica, krivec za to je bil Leonard Scott.

Veselje Doucoureja ob zmagi na 110 m ovire (Foto: Reuters)
Veselje Doucoureja ob zmagi na 110 m ovire (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


SORODNI ČLANKI