Nogomet

V slovenski bližini zgodovinski dan za družino Maldini

Videm , 15. 10. 2024 15.41 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska nogometna reprezentanca je v ponedeljek v Vidmu s 4:1 ugnala Izrael. Obračun si bomo bolj kot po rezultatu zapomnili po tem, da je na njem v dresu Azzurrov debitiral Daniel Maldini. Družina Maldini je tako dobila že tretjo generacijo italijanskih reprezentantov, saj sta svojo domovino pred tem zastopala tudi Danielov dedek Cesare in bistveno slavnejši oče Paolo Maldini. Podobni primeri so v Evropi sila redki.

Cesare Maldini je za Italijo med letoma 1960 in 1963 zbral 14 nastopov. Nato je v dresu Azzurrov bistveno večji pečat pustil njegov sin Paolo, ki je v obdobju med 1988 in 2002 odigral kar 126 tekem. Debitiral je na tekmi z Jugoslavijo, od reprezentance pa se je poslovil po slovitem izpadu s svetovnega prvenstva 2002 proti Južni Koreji.

Daniel Maldini – pred leti so mnogi v njem videli prihodnost Milana, a se pri rdeče-črnih nikoli ni naigral – je pri 23 letih postal še tretji iz rodbine Maldini z nastopom v dresu italijanske članske izbrane vrste. To je bil obenem njegov prvi vpoklic v tabor Azzurrov. Remi z Belgijo (2:2) je spremljal s klopi, proti Izraelu pa je vstopil v 74. minuti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Transfermarkta se je šestič v zgodovini evropskega nogometa pripetilo, da bi reprezentančni dres oblekle tri zaporedne generacije iste družine. Posebej zanimiva sta dva primera. 

Najmlajši od Vladimirjev Weissov je za Slovaško zbral 77 nastopov.
Najmlajši od Vladimirjev Weissov je za Slovaško zbral 77 nastopov. FOTO: AP

Član Slovana iz Bratislave Vladimir Weiss je tako kot njegov oče z istim imenom zastopal Slovaško, medtem ko je njegov dedek – tudi njemu je bilo ime Vladimir – igral za tedanjo Češkoslovaško. 

Patrick Kluivert proslavlja zadetek proti Jugoslaviji v četrtfinalu Eura 2000.
Patrick Kluivert proslavlja zadetek proti Jugoslaviji v četrtfinalu Eura 2000. FOTO: Profimedia

Legendarni Nizozemec Patrick Kluivert je za tulipane na 79 nastopih dosegel 40 golov, njegov sin Justin pa na prvenec v dresu Nizozemske še čaka. Doslej je vknjižil dva nastopa. Zanimivo je, da je najstarejši iz družine Kluivert, Patrickov oče Kenneth, zastopal Surinam. 

Marcos Alonso je zbral devet nastopov za izbrano vrsto furije, a niti enega na velikih tekmovanjih.
Marcos Alonso je zbral devet nastopov za izbrano vrsto furije, a niti enega na velikih tekmovanjih. FOTO: Profimedia

S primeri treh generacij se lahko "pohvalijo" še pri španski, bolgarski, malteški in severnoirski reprezentanci. Z družinsko tradicijo v taboru aktualnih evropskih prvakov z Iberskega polotoka se ponašajo pri Alonsovih. Trenutni član Celte iz Viga in nekdanji nogometaš Chelseaja Marcos Alonso je zbral devet nastopov. Njegov oče Marcos jih ima 22, medtem ko je dedek Marquitos za Španijo zbral dva nastopa.

George Feeney velja za veliki up londonskega Tottenhama.
George Feeney velja za veliki up londonskega Tottenhama. FOTO: Profimedia

Zna pa se zgoditi, da se bodo lahko na Severnem Irskem kaj kmalu pohvalili s četrto generacijo. 16-letni George Feeney velja za enega največjih upov Tottenhama in je Severno Irsko že zastopal v selekcijah do 16 in 17 let. Zanimivo, da ima en nastop v kategoriji do 16 let tudi za Wales, tako da ima še vedno proste roke. V njegovi družini se lahko z nastopom za Severno Irsko pohvalijo oče Warren, dedek Warren starejši in pradedek Jim

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrezPitt
15. 10. 2024 17.33
+2
Cesare Maldini se je rodil slovenskima staršema Albinu in Mariji Maldič, ki pa so jih pod okupacijo poitaljančili v Maldini.
gullit
15. 10. 2024 16.12
+4
Čestitke tamalmu Maldiniju. Zanimiva statistika. Slovenija pa ima rekord, da je največ bratov igralo za reprezentanco, mislim da jih je bilo 5, bratje Škofic, ampak v drugem športu. Ali pa žal pokojni Iztok Puc, ki je igral kar za 3 države na olimpijskih igrah.