Nogomet

Zgodovinska priložnost za nov celjski mejnik

Celje , 23. 07. 2024 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ko so v celjski nogometni klub pred začetkom sezone 2020/2021 vstopili ruski vlagatelji, so si kot enega glavnih ciljev zadali preboj v skupinski del evropskega tekmovanja. Po več kot zasluženem naslovu državnega prvaka v lanski sezoni imajo grofje letos odlično možnost, da izpolnijo še drugi cilj. V drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov jim bo nasproti stal Slovan iz Bratislave. Napredovanje Celjanom jamči nastope (vsaj) v Konferenčni ligi.

Celjani bodo uvodni obračun pred domačimi navijači igrali v sredo. Stavnice jih presenetljivo na prvi tekmi postavljajo celo v vlogo malenkostnih favoritov. No, po oceni stavnic imajo za napredovanje v tretji krog večje možnosti slovaški prvaki, kar je razumljivo. Slovan je namreč v zadnjih treh sezonah vselej igral v skupinskem delu Konferenčne lige, v lanski sezoni je v skupini z Olimpijo drugič zapored prišel do napredovanja. 

V celjskem taboru se zato dobro zavedajo, kako nevaren, predvsem pa izkušen tekmec jim bo stal nasproti. "Pričakujemo težko tekmo. Vemo, proti kakšnemu nasprotniku igramo. Poznamo njegove prednost in pomanjkljivosti. Upamo na čim boljši rezultat," je dan pred tekmo razmišljal steber obrambe Damjan Vuklišević

Dva Slovanova nogometaša igrala na Euru 

Med prednostmi Slovana izpostavlja njegovo ofenzivno linijo, v kateri ima osrednjo vlogo slovaški reprezentant David Strelec. Na evropskem prvenstvu je odigral vse štiri tekme. Letos poleti se je vrnil v klub iz italijanske Spezie in na prvih dveh tekmah prispeval že štiri asistence. V zvezni vrsti je veliko odvisno od veterana Juraja Kučke, ki je v prvem krogu kvalifikacij proti makedonski Strugi dvakrat meril v polno. 

Ima pa Slovan tudi svoje pomanjkljivosti, med katerimi Vuklišević izpostavlja odzive po izgubljeni žogi. "Pri tem puščajo kar precej prostora med zvezno in obrambno vrsto," je pojasnil 29-letni osrednji branilec. 

Nogometaši Celja so v tej sezoni na treh uradnih tekmah vpisali prav toliko zmag. Po dveh proti Flori iz Talina so v domačem prvenstvu po preobratu z 2:1 ugnali Bravo.
Nogometaši Celja so v tej sezoni na treh uradnih tekmah vpisali prav toliko zmag. Po dveh proti Flori iz Talina so v domačem prvenstvu po preobratu z 2:1 ugnali Bravo. FOTO: Damjan Žibert

S spoštovanjem, a brez strahu 

Obe ekipi sta v prvem krogu brez težav opravili s svojima nasprotnikoma. Slovan je bil s skupnim izidom 6:3 boljši od Struge, Celjani pa so s 7:1 nadigrali estonsko Floro iz Talina. Vse dvome o zmagovalcu so razblinili že na prvi tekmi, ki so jo v gosteh dobili s 5:0. "Individualna kvaliteta je na strani Slovana. Vsakega nasprotnika je treba spoštovati, ampak v tekmo moramo iti brez strahu," je o primerjavi Flore in Slovana dejal Vukličević. 

Zanj bo tekma še toliko bolj posebna, ker se bo pomeril z nekdanjim soigralcem iz mladinskih vrst Interblocka Kenanom Bajrićem. "Nisva se še slišala. Po tekmi bova kakšno rekla ... Upam, da bom v obrambnem in napadalnem smislu zmagal jaz," se ponovnega snidenja veseli trikratni državni prvak. V lanski sezoni je prvo ligo pokoril s Celjem, še dvakrat se je naslova veselil kot član Maribora, pri katerem pa ni dočakal resne priložnosti. 

Kenan Bajrić je lani s Slovanom gostoval v Stožicah.
Kenan Bajrić je lani s Slovanom gostoval v Stožicah. FOTO: Luka Kotnik

'Razmišljamo samo o sredini tekmi'

Nobenega dvoma ni, da ima Damir Krznar na razpolago dovolj kakovosten kader za napredovanje. Bo pa zanimivo videti, kako se bodo Celjani odzvali v položaju, v katerem doslej še niso bili. Uspeh proti Slovanu že zagotavlja evropsko jesen, prvo v zgodovini kluba. 

V knežjem mestu bodo storili vse, da bodo težo obračuna čim bolj odmislili. "Vemo, da sta dve tekmi in da bomo morali biti na vsaki boljši od nasprotnika. Če napredujemo, smo že v skupinskem delu, ampak razmišljamo samo o sredini tekmi, da pokažemo, kar znamo," Vuklišević zatrjuje, da v celjski garderobi ostajajo z nogami na tleh. 

Transfermarkt: Slovan 21 : 13 Celje 

Nogometna tržnica govori v prid Slovakom, ki so po podatkih Transfermarkta ocenjeni na dobrih 21 milijonov evrov. Celjski nogometaši so skupno vredni slabih 13 milijonov. Pri Slovanu prednjači obetavni krilni napadalec Nino Marcelli, ki je ocenjen na 3,5 milijona. 700 tisočakov manj je težak že omenjeni strelec. 

Pri Celjanih je z milijonom in pol najvrednejši reprezentant Žan Karničnik. Drugi je nekdanji član Maribora in poletni prišlek iz Olympiakosa Ivan Brnić (1,2 milijona). Sedemmestno vsoto pa dosega še Aljoša Matko, ki je ocenjen na natanko milijon evrov. 

Primerjava Celja in Slovana v prejšnji sezoni domačega prvenstva
Primerjava Celja in Slovana v prejšnji sezoni domačega prvenstva FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petb
26. 07. 2024 12.19
Zakaj na glas o ruskih vlagateljih. Bo predsednica podpisala zavezo, da so od Zelenskega.
Bratjeslovani
23. 07. 2024 14.35
+2
Pa mladega Weissa ste pozabili. Ti trije so najbolj neugodni. Sicer so pa zelo šlampasti v brzinskh kontrah, kjer njihovi obrambni znajo zelo zamujat in celo dobiti rdečega.