Nogomet

Kaos in tožbe po finalu Cope Americe: navijači zahtevajo odškodnine

Miami, 20. 07. 2024 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
4

ZDA so gostile letošnje tekmovanje najboljših nogometnih reprezentanc v Južni, Srednji in Severni Ameriki, ki naj bi služil kot generalka za prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga bosta poleg ZDA gostili tudi njeni sosedi, Kanada in Mehika. Američani so bili, milo rečeno, slabo pripravljeni na strastne in razgrete navijače predvsem južnoameriških ekip. Največji kaos je nastal na finalni tekmi med Argentino in Kolumbijo.

Operaterji stadiona Hard Rock v Miamiju in južnoameriška nogometna zveza CONMEBOL se soočajo z več tožbami po kaotični nedeljski tekmi med Argentino in Kolumbijo. Navijači trdijo, da organizatorji niso ustrezno nadzorovali množice na dan tekme, kar je povzročilo, da so nekateri gledalci kljub plačilu po tisoč dolarjev za vstopnice ostali zunaj stadiona.

Policistov in varnostnikov je bilo premalo.
Policistov in varnostnikov je bilo premalo. FOTO: AP

Po zadnjih podatkih je bilo vloženih vsaj pet tožb proti organizatorjem na stadionu Hard Rock v Miamiju. CONMEBOL in skrbniki stadiona niso komentirali tekočih sodnih postopkov, pričakovati pa je še več tožb.

Dve skupini navijačev zahtevata več kot 100.000 dolarjev odškodnine zaradi zavrnitve vstopa na stadion kljub kupljenim vstopnicam za finale Cope Americe 2024 med Argentino in Kolumbijo, poroča ameriški ESPN. Na tisoče navijačev je bilo spuščenih na stadion brez vstopnic, kar je zamaknilo začetek tekme za več kot eno uro. Ko je stadion dosegel polno kapaciteto, so bila vrata zaprta, kar je preprečilo vstop številnim imetnikom vstopnic.

Ogromno navijačev je ostalo pred stadionom, saj je bil ta že poln zaradi tistih, ki vstopnic sploh niso kupili.
Ogromno navijačev je ostalo pred stadionom, saj je bil ta že poln zaradi tistih, ki vstopnic sploh niso kupili. FOTO: AP

CONMEBOL je pod drobnogledom zaradi slabe organizacije dogodka. Navijači so se pred vrati začeli zbirati več ur pred začetkom tekme, a je zaradi nezadostnega števila osebja in varnostnih ukrepov na tisoče ljudi vstopilo brez preverjanja vstopnic. Policija je po dogodku sporočila, da so opravili 27 aretacij in obravnavali 116 incidentov.

Zaradi kaosa, ki je vladal, je bilo aretiranih 27 ljudi.
Zaradi kaosa, ki je vladal, je bilo aretiranih 27 ljudi. FOTO: AP

Odvetniki oškodovancev trdijo, da bi morali organizatorji najeti več policistov in varnostnikov, a so se raje odločili za dobiček pred varnostjo. Po njihovem mnenju je šlo za 'hitro zaslužkarstvo', saj naj bi denar, namenjen za varnostne ukrepe, uporabili za druge namene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navijačica, ki je kupila vstopnice za svoje starše in moža, ki bi moral prvič v življenju videti svojo reprezentanco v finalu Cope Americe, je vložila tožbo le 15 ur po tekmi. Trdi, da je kupila štiri vstopnice za finale, vredne več kot 4.300 dolarjev, a ji je bil vstop zavrnjen zaradi prenatrpanosti in pomanjkljivih varnostnih ukrepov. V tožbi navaja, da so organizatorji neuspešno zagotavljali ustrezne ukrepe za nadzor množic, varnostne protokole in preverjanje vstopnic. Zaradi velikega števila posameznikov, ki so nezakonito vstopili, je utrpela finančno izgubo, čustveno stisko in druge škode.

Druga navijačica trdi, da ji je bil vstop zavrnjen, nato pa je bila poteptana v stampedu, pri čemer so bili uničeni tudi njeni vrednejši predmeti zaradi popolnega neupoštevanja varnostnih pravil s strani ostalih gledalcev in osebja.

CONMEBOL se sooča z vedno večjim pritiskom zaradi dogodkov iz prejšnjega konca tedna. Organizacija je za kaos okrivila uradnike stadiona, ki niso upoštevali njihovih priporočil glede varnostnih ukrepov. Operaterji stadiona Hard Rock so v torek izdali izjavo, da so v preteklosti gostili številne svetovno znane dogodke in da so pri organizaciji finala Cope Americe sodelovali s CONMEBOL-om, CONCACAF-om in lokalnimi policijskimi agencijami. Dejali so tudi, da so po turnirju ocenili varnostne protokole in da bodo povrnili denar imetnikom vstopnic, ki niso mogli vstopiti na finale. Stadion v Miamiju bo gostil tudi nekaj tekem prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
20. 07. 2024 11.45
+0
Zarad nekega brezveznega nogometa? Pa ti ljudje niso normalni. Škoda vsakih drugih besed. Naravnost žalostno.
jank
20. 07. 2024 11.36
+4
ZDA pa nogomet? Potem pa pridejo nogometni blazneži iz Južne Amerike in enim in drugim ni nič jasno ter nastane kaos.
asdfghjklč
20. 07. 2024 11.23
+3
Na ameriških športnih tekmah so vsi kulturni, se razidejo brez pretepov in uničevanja predmetov, sedijo mešano in ni tako kot ena skupina na eni strani, druga na drugi ... Pri nogometu, ki v ZDA ni pripljubljen, se (tudi v sloveniji) navijači med seboj na tribunah pretepajo, uničujejo predmete, sedeti morejo strogo vsak na svoji strani za ločeno ograjo itd ... Na tekmi so se pa itak stepli ljudje, ki prihajajo iz držav, ki niso kulturni in se na vsaki tekmi pretepajo, streljajo itd ... V južni ameriki se namreč navijaške skupine tudi streljajo med seboj ... Fusbal je šport, ki bi se mogel strogo igrati brez navijačev.
Nace Štremljasti
20. 07. 2024 11.19
+2
to so jenkijevska posla če se dobro ne zasluži se ne izplača pravijo židje