Nogomet

Prvi večni derbi sezone: Maribor lovi še neporažene zmaje

Maribor, 24. 08. 2024 10.43 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
8

Nedelja prinaša prvi večni derbi nove sezone. Ljudski vrt bo skoraj zagotovo razprodan. Vložek bi težko bil večji. Olimpija je vodilna ekipa prvenstva in v vseh tekmovanjih sploh še ne pozna poraza. Mariborčani bi jo v primeru zmage ob tekmi manj ujeli na lestvici. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da oba kluba štiri dni kasneje čaka odločilna tekma za preboj v Konferenčno ligo, zato bo zelo zanimivo videti, koliko bosta rotirala Ante Šimundža in Victor Sanchez.

Mariborčani še upajo na nastop v Konferenčni ligi, a bodo moral proti Djurgardenu nadoknaditi minimalni zaostanek s prve tekme. Še prej pa jih čaka večni derbi z Olimpijo.
Mariborčani še upajo na nastop v Konferenčni ligi, a bodo moral proti Djurgardenu nadoknaditi minimalni zaostanek s prve tekme. Še prej pa jih čaka večni derbi z Olimpijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Maribor in Olimpija v tej sezoni domačega prvenstva še ne poznata poraza. Zmaji so po petih krogih pri 11 točkah, vijoličasti so ob tekmi manj po dvakrat zmagali in remizirali. Tudi zato bodo tribune Ljudskega vrta pokale po šivih, na voljo je le še nekaj 100 vstopnic. "Smo v zgoščenem ritmu, čaka nas še ena zahtevna preizkušnja. Olimpija je v dobri formi, ampak igramo doma in v Ljudskem vrtu moramo biti gospodarji," je pred nedeljskim spopadom razmišljal Gregor Sikošek

Bočni branilec Maribora se vrača po poškodbi, s katero se je ukvarjal večji del minule sezone. Začel je zadnje tri prvenstvene obračune, v četrtek pa je proti Djurgardenu prvič v tej sezoni odigral vseh 90 minut. Vijoličasti so se s Švedske vrnili z minimalnim zaostankom (0:1). 

"Prišli smo v play-off, kar je za slovenski nogomet zelo dobro. Toda o Evropi spet od ponedeljka. Derbi bo imel in bo dobil popolno pozornost. Verjamem, da se obeta zanimiva tekma na visoki ravni, in upam, da bomo po koncu imeli več razlogov za zadovoljstvo," je za klubsko spletno stran še dodal Sikošek. 

Trener zmajev Victor Sanchez je bil zadovoljen z razpletom tekme na Rujevici, čeprav so bili njegovi varovanci predvsem v prvem polčasu v podrejenem položaju. Izenačen izid je glede na potek obračuna vsekakor dobra popotnica.
Trener zmajev Victor Sanchez je bil zadovoljen z razpletom tekme na Rujevici, čeprav so bili njegovi varovanci predvsem v prvem polčasu v podrejenem položaju. Izenačen izid je glede na potek obračuna vsekakor dobra popotnica. FOTO: Luka Kotnik

Tudi po Rujevici zmaji še neporaženi 

Na drugi strani se je Olimpija z Reke vrnila z boljšo popotnico, saj je v trdi tekmi izvlekla remi (1:1), potem ko je do 76. minute zaostajala. Za ugodno izhodišče pred povratnim obračunom v Stožicah je z bele točke poskrbel Pedro Lucas

Navijače zmajev lahko morda celo bolj kot rezultat veseli dejstvo, da so njihovi ljubljenci znova pokazali obilo zrelosti. V tej sezoni na 10 tekmah na vseh tekmovanjih sploh še niso klonili in so prejeli vsega štiri zadetke.

Na Rujevici so bili v uvodnih minutah sicer v zelo podrejenem položaju, a so tudi po prejetem golu v 33. minuti sledili svojemu načrtu, saj njihova igra ni razpadla, kot se je to dogajalo v prejšnjih sezonah. Victor Sanchez je igri Olimpije v nekaj tednih dal rep in glavo, v nedeljo pa je pred njim verjetno največji izziv doslej. 

"Glede na rezultate, ki jih dosegamo, sem zelo samozavesten, da bomo uspešni tudi v prihodnje. Zmagali smo večino tekem. Tudi ko smo remizirali, smo imeli priložnosti, da bi tekmo dobili. Uživamo v velikih tekmah. Moj cilj je vedno enak. Zmagati," visokih pričakovanj pred potjo v Maribor ni skrival trener Olimpije. 

Mariborčani so v vlogi rahlih favoritov.
Mariborčani so v vlogi rahlih favoritov. FOTO: Damjan Žibert

Zanimivo, da stavnice v vlogo malenkostnih favoritov postavljajo vijoličaste. Zagotovo tudi zaradi izjemnega vzdušja, ki se obeta. Poseben šov napoveduje domača navijaška skupina Viole, ki bo prav na derbiju obeležila 35-letnico delovanja. 

Tako Ante Šimundža kot Sanchez po prvi tekmi play-offa za uvrstitev v Konferenčno ligo nista želela razkriti, koliko, če sploh, bosta rotirala svoji postavi. Oba pa se strinjata, da bo zaradi četrtkovih povratnih tekem tokratni derbi vendarle nekoliko drugačen. 

"Veseli me, da je več ekip v play-offu, ker je včasih le igral v ritmu dveh tekem na teden. Vem, da si vsi želimo skupinskega dela Konferenčne lige. Nedeljska tekma bo tudi zaradi tega stališča drugačna. Ne bo drugačna po emocijah in želji po zmagi, ampak v tem, da sta oba kluba enako obremenjena," je po tekmi v Stockholmu pojasnil Šimundža. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?emaludin Peraji?
25. 08. 2024 08.10
+1
gladko Olimpija
ivan z Doba
24. 08. 2024 21.03
+4
Čmaribor lahko igra samo proti 10im igralcem. Če je nasprotnikov 11, so izgubljeni v času in prostoru! 😎💚💚💚 Za Olimpijo bo to ogrevanje pred povratno tekmo z Reko.😉
drimtim
24. 08. 2024 14.14
+5
trening tekma Olimpije pred Rijeko
Buči Buči
24. 08. 2024 14.02
+2
Nepotreben termin med napornimi evropskimi preizkušnjami...... 🤦🔥
SamoPovemMojeMnenje
24. 08. 2024 12.38
-6
v mariboru bo v par dnevih 20000 gledlcev, mokre sanje mocvirnikov
lusma00
24. 08. 2024 12.54
+7
Hahahaha čim več vas nej pride da bo na koncu tekme veliko sklonjenih glav
4890
24. 08. 2024 12.56
+6
Saj vsi vemo, da nisi diht, ne ponavljaj to non stop🙈.
4890
24. 08. 2024 12.58
+3