Nogomet

Večni derbi odločila Nukićeva uspešno izvedena enajstmetrovka

Ljubljana, 13. 02. 2022 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec, STA
Komentarji
0

Nogometaši Olimpije so z minimalnih 1:0 slavili na večnem derbiju in se tako Mariboru na ligaški lestvici, ob odigrani tekmi manj, približali na dve točki razlike. Odločilni zadetek je v 72. minuti dosegel Mustafa Nukić, ki je uspešno izvedel enajstmetrovko, dosojeno s pomočjo VAR-a. Na drugi tekmi današnjega sporeda pa sta se Mura in Bravo razšla brez zmagovalca (2:2).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi so do priložnosti prišli gostje že v drugi minuti, pri katerih je lepo podal nekdanji Olimpijin igralec Đorđe Ivanović, a je domača obramba strel Ognjena Mudrinskega blokirala. Domači nogometaši so odgovorili dve minuti kasneje, ko je Almedin Ziljkić z roba kazenskega prostora meril naravnost v Ažbeta Juga.

Olimpija je prevzela pobudo na igrišču, a so si prvo resno priložnost priigrali nogometaši Maribora. V 13. minuti je Jan Repas z globinsko podajo zaposlil hitrega Nina Žuglja, ki je podal v sredino nasprotnikovega kazenskega prostora, tam pa je Mudrinski iz lepega položaja grdo zgrešil žogo. V naslednjih minutah je sledil pritisk Maribor, ki si je pripravil nekaj lepih priložnosti iz prostih strelov. Najprej je v 17. minuti Marko Alvir streljal prek vrat, pet minuti kasneje pa je Martin Milec z desne strani poskušal presenetiti domačega vratarja Iva Banića, a zadel zgolj zunanjo mrežo. Dlani Olimpijinega vratarja je ogrel še Repas, ki je v 24. minuti močno sprožil z razdalje slabih 20 metrov.

Najlepša priložnost v prvem delu srečanja je pripadla Mariborovemu Ivanoviću, ki je v 38. minuti lepo preigraval po desni strani in nato sprožil, a je uspešno posredoval Banić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači strateg Dino Skender se je odločil med polčasoma nekaj spremeniti na sredini igrišča, iz igre je vzel Svita Sešlarja, na igrišče pa poslal precej izkušenejšega Nika Kapuna. Tudi drugi polčas so bolje začeli gostje iz Maribora. Po osmih minutah se je Ivanović znova spustil v prodor z desne strani in uspešno preigral tri igralce Olimpija, nato pa slabo zaključil z desnico in žogo poslal mimo vrat.

Po dobri uri igre je Mudrinski zadel za vodstvo Maribora, a veselje je bilo kratkotrajno, saj je stranski sodnik dvignil zastavico za prepovedan položaj. V njem se je znašel podajalec pri zadetku Sikošek, ki je bil za korak prehiter pri utekanju v nasprotnikov kazenski prostor. Skender je na vidno dominanco Maribora na igrišču odreagiral z dvojno menjavo. Namesto Maria Kvesića in Ziljkića sta vstopila nekdanji napadalec Maribora Aljoša Matko ter Robert Mudražija

Ognjen Mudrinski
Ognjen Mudrinski FOTO: Twitter - NK Maribor

Olimpiji se je dvojna menjava takoj obrestovala, saj si je le minuto po dvojni menjavi priborila kot, iz katerega je do strela prišel Ivan Prtajin. Žoga se je nerodno odbila od tal in v roko zadela Maxa Watsona. Tudi to situacijo je pregledal VAR in glavnemu sodniku Mateju Jugu priporočil ogled posnetka ob igrišču, po katerem se je delivec pravice odločil dosoditi enajstmetrovko. Žogo si je na belo točko namestil Mustafa Nukić in po tleh streljal v levi spodnji kot. Čeprav strel ni bil pretirano močan, je bil ravno dovolj, da je premagal Juga, ki se je žoge dotaknil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odgovor gostujočega stratega Radovana Karanovića na nasprotnikov zadetek je bila trojna menjava in igra na vse ali nič. Iz igre je potegnil Alvirja, Žugelja in Ivanovića, na zelenico pa poslal Danijela Sturma, Roka Sirka ter Malika Selloukija. Skender pa je namesto Prtajina, ki je priigral enajstmetrovko, v igro poslal Antonia Delameo Mlinarja. Maribor je v želji po izenačenju pritisnil, a si resne priložnosti do konca tekme, ki je bila podaljšana za pet minut, ni pripravil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Olimpija si je s tem priborila 37. točko v državnem prvenstvu in se Mariboru na drugem mestu približala na dve točki, Kopru na prvem mestu pa na štiri točke razlike. Ob tem je treba poudariti, da ima Olimpija od obeh klubov eno odigrano tekmo manj.

Statistika tekme Olimpija - Maribor

Debitantna Kerin in Kurež priborila točko Bravu

Državni prvaki so pred dnevi v zaostali tekmi z Olimpijo doživeli tesen poraz, izbranci Damirja Čontale pa so proti drugemu ljubljanskemu prvoligašu danes vpisali točko. Dolgo je kazalo na njihovo zmago, toda še tretjič v sezoni se je obračun teh dveh tekmecev v ligi končal z delitvijo plena. V Fazaneriji pa je bila to že peta zaporedna tekma teh dveh tekmecev, ki se je končala brez zmagovalca. Na lestvici tako Bravo ostaja četrti, Mura pa s točko manj peta.

Sobočani so prvič resneje zagrozili v osmi minuti, ko je Žiga Kous iz bližine žogo poslal čez gol, medtem ko so Ljubljančani prvič poskusili v 20. minuti, a je bil Leon Sever precej nenatančen, še enkrat pa nato po kotu v 41., a je bil z glavo nenatančen Mitja Križan. Deset minut pred tem pa so se domači, ki so bili boljši tekmec v tem delu, veselili vodstva. Novi napadalec črno-belih Mirlind Daku je stekel proti kazenskemu prostoru, nato pa ob kritju dveh ljubljanskih nogometašev žogo oddal do spremljajočega Kousa, ki je ostal povsem sam v osrčju kazenskega prostora in zanesljivo premagal Renata Josipovića za 1:0. Ljubljančani, ki so bili dotlej statistično enakovredni Sobočanom, so v zadnjih minutah polčasa malce pritisnili, Amar Memić je med drugim močno streljal od daleč, toda Marin Ljubić je žogo odbil v kot.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uvod drugega polčasa je pripadel Muri, ki je precej pritiskala, a bila brez pravega zaključnega strela. V 64. minuti pa je ostala brez kapetana in strelca Kousa, ki je po pregledu z VAR dobil rdeči karton zaradi nevarne igre, ko je s podplatom s hrbta zadel tekmeca v gleženj. Ljubljančani, ki so med drugim pogrešali napadalca Lorena Maružina zaradi okužbe z novim koronavirusom, kljub številčni prednosti nikakor niso našli pravega načina za povzročanje težav Murini obrambi. Še več, v 79. minuti je Mura podvojila prednost, ko je z desne strani v kazenski prostor stekel Daku in lepo podal pred vrata, kjer je Klemen Šturm spremljal akcijo in žogo iz bližine poslal v mrežo. 

Toda le nekaj sekund po tem je Bravu uspelo zmanjšati zaostanek, Križan je podal z desne strani, Luka Kerin pa je z glavo matiral Ljubića. Daku je imel v 88. minuti novo priložnost za Muro, a Josipović je dobro reagiral. V drugi minuti dodatka pa je Bravo izenačil, po kotu Almina Kurtovića je Žan Trontelj z glavo podaljšal žogo v sredino, tam pa jo je iz prve v mrežo poslal Gal Kurež. Kaj lahko bi že v naslednjem napadu Kerin poskrbel za popoln prebrat, a je zadel prečko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi, 21. krog:

- sobota, 12. februar:

Domžale - CB24 Tabor Sežana      1:1 (0:1)

Celje - Koper                    1:2 (1:1)

- nedelja, 13. februar:

Mura - Bravo                     2:2 (1:0)

Olimpija - Maribor               1:0 (0:0)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.