Nogomet

FOTO: Slovenija izsilila aktiven rezultat, odločal bo Ljudski vrt

Moskva, 14. 11. 2009 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na SP 2010 z 1:2 izgubila proti Rusiji. Pomemben zadetek v gosteh je v 88. minuti dosegel rezervist Nejc Pečnik.

Pred srečanjem na stadionu Lužniki je bilo veliko govora predvsem o igralni površini, ki bi naj bila v korist domačinov. A v začetnih minutah čete Matjaža Keka umetna trava ni zmedla. Prvo veliko priložnost so si nogometaši v belih dresih priigrali v deveti minuti, ko je po podaji s kota Marko Šuler z nogo meril mimo vrat. Še v veliko lepšem položaju pa se je le minuto kasneje po podaji Milivoja Novakovića znašel Valter Birsa, čigar strel se je odbil od domačega branilca in žoga je končala v kotu. 'Zbornaja komanda' je prvič resno zapretila v 14. mintu, ko je Jurij Žirkov preigral tri gostujoče branilce, a njegov poskus je spretno ubranil Samir Handanović. Sledil je pritisk ruske izbrane vrste, ki pa se kljub terenski pobudi ni uspela priigrati večjih priložnosti. Slovenci so poskušali predvsem z dolgimi podajami v konico napada in ob eni izmed takih se je v lepem položaju znašel Zlatko Dedič. Napadlec Bochuma je s skrajne desne strani poslal žogo med nogama vratarja Igorja Akinfejeva, okroglo usnje pa je na razočaranje slovenskih privržencev nogometa zatreslo le zunanji del mreže.

V 32. minuti je s prostega strela s približno 25 metrov močno streljal Sergej Ignjaševič, ki je meril točno v Handanovića. Obleganje vrat pa se je varovancem Guusa Hiddinka obrestovala v 40. minuti. Roman Pavljučenko je lepo našel Dinjara Biljaletinova, ta se je otresel Šulerja in ugnal nemočnega vratarja Handanovića. V sodnikovem podaljšku je Andrej Aršavin v prsni koš udaril Miša Brečka, sodnik Claus Bo Larsen pa je ruskemu kapetanu pokazal rumeni karton.

Dinjar Biljaletinov je dvakrat premagal Samirja Handanovića.
Dinjar Biljaletinov je dvakrat premagal Samirja Handanovića. FOTO: Reuters
Tudi v drugem polčasu so Rusi nadaljevali z zelo podjetno igro. Najprej je do strela prišel Pavljučenko, v 50. minuti pa je svoj močan strel znova preizkusil Ignjaševič, njegov strel pa je ponovno ubranil Handanovič. Čuvaj mreže Udineseja pa je bil znova nemočen le dve minuti kasneje. Žoga se je po podaji Aršavina nekaj časa odbijala pred slovenskimi vrati, nato pa jo je v mrežo znova pospravil vezist Evertona Biljaletinov. Slovenci so nato na vso močk poskušali zatresti mrežo, a v zaključkih akcijah ni bilo dovolj zbranosti in Akinfejev ni bil resneje ogrožen. V 68. minuti pa nova nevarnost za gostujoča vrata. Z glavo je po podaji s strani poskušal Pavljučenko, Handanović pa je brez večjih težav žogo ukrotil. Sledilo je nekaj minut zatišja, v 81. minuti pa je svoj strel z razdalije preizkusil Robert Koren, a Akinfejev s poskusom slovenskega kapetana ni imel večjih težav.

V 86. minuti je znova na sceno stopil Biljaletinov, ki pa je bil z glavo manj natančen kot z nogo in žogo poslal mimo vrat. Na drugi strani pa velika priložnost slovenske izbrane vrste. Lepo žogo je v kazenski prostor z desne strani poslal Mišo Brečko, najprej je poskušal Novaković, nato še rezervist Nejc Pečnik, a žoga ni želela v mrežo. Že minuto kasneje pa je bil Korošec bolj natančen. Streljal je Koren, Akinfejev je žogo odbil le do Pečnika, ki je dosegel zlata vreden gol v gosteh za slovensko reprezentanco. Napadalec portugalskega Nacionala iz Madeire je imel v sodnikovem podaljšku imenitno priložnost celo za izenačenje, a je Akinfejev njegov poskus z levico atraktivno ubranil. Po zmagi Rusije z 2:1 tako pred sredinim povratnim srečanjem v Ljudskem vrtu ostaja vse odprto.

Slovenci so se tako veselili zadetka Nejca Pečnika.
Slovenci so se tako veselili zadetka Nejca Pečnika. FOTO: Reuters

Izjave po tekmi
Matjaž Kek: "Ne izgubljam rad, fantom sem to tudi povedal. Toda čestital sem jim za pravo držo, moralo, ki je zelo pomembna. Zdaj fante čaka regeneracija, mogoče daljša kot ponavadi, saj takšna tekma zahteva dodaten napor. Očitno je, da imamo še veliko možnosti. Morate se pa strinjati, da ne obstaja samo izid, tudi dejstvo, da smo na vsaj približno podobnih tekmah že dobro igrali v Ljudskem vrtu. Se pa zavedamo, da so Rusi svetovni kalibri in če jih premagamo v Mariboru, bo to ogromen uspeh. Toda to je naš cilj. Ne smemo jim puščati prostora, kot smo ga danes v drugem polčasu, ko smo nekajkrat pozabili tudi na taktične zamisli. Ko pa Rusom pustiš prostor, potem ste videli, da je zelo hudo ustavljati njihove sprinte."

Guus Hiddink: "Vedno si razočaran, ko dovoliš tekmecu zadetek v zadnjih minutah tekme. Toda zanj smo si krivi povsem sami. Imeli smo veliko priložnosti za povišanje vodstva, a jih nismo izkoristili. Na drugi strani pa je Slovenija unovčila eno svojih redkih. Zmagali pa smo, tudi to je pomembno. Seveda bi bili bolj zadovoljni z 2:0 ali celo s 3:0, toda tudi s tem bomo preživeli. Verjamem, da bomo zadeli tudi na drugi tekmi in si zagotovili mesto na SP."

Rusija - Slovenija 2:1 (1:0)
Biljaletinov (40., 52.); Pečnik (88.)

Postavi:
Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokič; Radosavljević, Koren, Kirm (od 81. min Pečnik), Birsa (od 77. min Stevanovič); Dedić (od 67. min Ljubijankić), Novaković.

Rusija: Akinfejev; Ignjaševič, V. Berezutski, Žirkov, Anjukov; Denisov, Biljaletinov, Zirjanov, Semak (od 60. min Bistrov); Aršavin, Pavljučenko (od 80. min Sičev).

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cromanjac
15. 11. 2009 20.56
Dajmo naši ! Čeprav kvaliteta slovenskega nogometa ni vrhunska, si pa ekipa zasluži SP zaradi borbenosti! Če bi imeli še kvaliteto....
Gašper Bokal 1
15. 11. 2009 19.59
alanpavlic
15. 11. 2009 19.49
ojla se opravičujem, če bo to zgledalo bedasto vprašanje: Koliko moramo zmagati v Mariboru, da gremo naprej mi in ne rusi?
_rooney_
15. 11. 2009 19.25
mon8015.11.2009, 17:10 -1 za tiste, kis imel tolk za Hrvaško za povedat : po moje se ji Slovenija zelo približuje hehe zdaj pa sem se posteno nasmejal.... TI SUPAK ZAPOMNI SI NEKAJ:slovenija nikoli.nikoliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ne bo imela take igre kot jo imajo hrvati....tako atraktivno ne bojo nikoli igrali.......igra slovenije je sam obramba,bunker,zapri se na svojo polovico..in potem moli ce se ponudi kak kot iz katerega se doseze gol.al pa moli za sreco!!!zato ne palite takih prosim......
_rooney_
15. 11. 2009 19.21
ratatata15.11.2009, 12:05 1 zmajcek24 kaj je s tabo, kaksen preračunljivec:) koga briga kaj bo pol, še zmeraj je bilo tako da smo se osredotočali na naslednjo tekmo in nič dlje, in za enkrat še ni bilo za klaso boljše reprezentance, niti rusi, niti angleži,... gremo korak za korakom pa upam da pridemo čim dlje! ma mislim ej kaki modeli so vse tu in pisejo take neumnosti da bi se clovek zjokal kar ............kaj ti steje tekmo z anglijo in govoris da ni se blo za klaso bolse reprezentance??sam si priznaj da ce bi angliji slo za napredovanje v tisti tekmi bi slovenija fasala najmanj 4 gole sigurno zato ne govori takih da se ti kdo ne smeje.........in na svetovnem prvenstvu so eprezentance ki so najmanj,najmanj za klaso bolse od slo tako da shut up in sisaj mleko....
mastaflash
15. 11. 2009 19.16
hamzibeg, ne bot naiven pa ne pričakuj da ti bo kdo od teh ritoliznikov komentiral tvoj za njih "ubog" post...gre za krdelo nepismenih in podkupljenih wannabe urednikov, ki za svoj "težko" prigaran denar izpolnjujejo ukaze velikih umov...pač, greš na Siol.net, kjer majo red, pa je...
judo1987
15. 11. 2009 17.16
tekma bo zihr podkuplena, rusi bodo vladi plačal par miljard in to je to. pa tut glede turizma, rusov bi blo 60000 v j.afriki, slovencov pa 5000 Drugač smo pa boljši od rusov!!!
mon80
15. 11. 2009 17.10
za tiste, kis imel tolk za Hrvaško za povedat : po moje se ji Slovenija zelo približuje
Miha Pe?nik Miholovsky
15. 11. 2009 16.39
jurko88 dau ga je dravogrjačan za info . . pa še moj bratranc je (H)
leondejan1
15. 11. 2009 15.44
@Hrvaskax315.11.2009, 15:081 hex34 14.11.2009, 22:53 6 nevem zakaj jih toliko dvomi v slovenijo???? GREMO SLOVENIJA NA SP ja sorii. lej če plešejo balet na igrišču ;) In kej dela tvoja hrvaška na igrišču serje kukurus, gnoji tursco za boljšo prihodnost. Kar se tiče baleta so ga izvajali že v Srednjem veku in to je nekaj lepea če nekdo pleše balet
Hamzibeg
15. 11. 2009 15.36
Spošotovano uredništvo, zahtevam: - obrazložitev zakaj so bili izbrisani moji posti, ki niso kršili niti enega pravila? - zakaj se tolerirajo določeni uporabniki, ki žalijo čustva določenih državljanov? Hvala v naprej. Lep pozdrav Hamzibeg
Hrvaskax3
15. 11. 2009 15.14
WRIGHT 14.11.2009, 20:56 1 ajde gjuro in sprijazni se že enkrat da smo boljši ooo možgani so se ti mal skisali vi bolši...hee pol sm pa js biciklo
Hrvaskax3
15. 11. 2009 15.08
hex34 14.11.2009, 22:53 6 nevem zakaj jih toliko dvomi v slovenijo???? GREMO SLOVENIJA NA SP ja sorii. lej če plešejo balet na igrišču ;)
leondejan1
15. 11. 2009 12.31
Restless primerjaš neki kar nima logike seveda imajo več kot 1 milion registriranih nogometašev polovica slovenije kot si reku, sam poglej na zemljevid potem boš vidu koliko je velika rusija in koliko naša slovenija. tako nemoreš primerjati lahko pa primerjaš tako da je v sloveniji registriranih 10.000 nogometašev na 2 miliona prebivalcev rusija ima 140 milonov in ima samo 1 milon nogometašev če se bi primerjala s slovenijo bi jih mogla imet več kot 10 milionov nogometašev to pomeni da smo mi krepko pred njimi in bomo šli na SP v JAR se vidmo v afriki pe ne mi takih blesafih metati
ratatata
15. 11. 2009 12.05
zmajcek24 kaj je s tabo, kaksen preračunljivec:) koga briga kaj bo pol, še zmeraj je bilo tako da smo se osredotočali na naslednjo tekmo in nič dlje, in za enkrat še ni bilo za klaso boljše reprezentance, niti rusi, niti angleži,... gremo korak za korakom pa upam da pridemo čim dlje!
Libertine
15. 11. 2009 12.03
tele prepotentne kučme si sploh niso zaslužle dat 2 gola še manj pa zmage...a zdaj bo v igri druga pesem...slovenija, maribor, peklensko vzdušje 12000 vulkanskih ultrasov, srčno navijanje kot ga še ni bilo, borba do zadnje krvi, evforija na vrelišču, hja dragi naši ultrasi...zdaj smo na svojem-domačem terenu-in tle smo CARJI !!!!! to bo norišnica in erupcija kaosa... magično - črni Peter - škorpion
only123
15. 11. 2009 12.00
najprej je poskušal Novaković, nato še rezervist Nejc Pečnik, a žoga ni želela v mrežo....strela sta bila porazna...zato žoga ni želela v mrežo
only123
15. 11. 2009 11.59
držim pestti za slovence.....
jurko88
15. 11. 2009 11.58
celjan ga je dal!!!
_rooney_
15. 11. 2009 11.50
MA KAJ SE SPLOH KREGATE IN DEBATIRATE KAJ BO IN KAJ JE.KONEC KONCEV TUDI CE PRIDE SLOVENIJA NA SVETOVNO PRVENSTVO BI BLO BOLJE DA NI SLA KER KOT JE ZE NEKAJ LJUDI TU POVEDALO SE BO SPET SAMO SRAMOTA DELALA NA PRVENSTVU,BLAMAZE.KER TAM SO VSE REPREZENTANCE VSAJ ZA KLASO BOLJSE OD NASIH IN BOMO SAMO TOPOVSKA HRANA,TOREJ SLUZILI ZA GOL RAZLIKO SI POPRAVLJAT!!TAKO DA RAJE DOMA NAJ BODO,VSAJ NE BO NADALJEVANJA SRAMOTE.........