Nogomet

V kapetanskem slogu zrežiral zgodovinski večer in poudaril: Delo še ni končano

Ljubljana, 02. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
80

S tremi zadetki – enim na prvi in dvema na povratni tekmi v Stožicah – je Timi Max Elšnik v kapetanskem slogu poskrbel za zgodovinski uspeh Olimpije proti Ludogorcu. Potem ko je Matevž Vidovšek v zadnji sekundi z ubranjeno enajstmetrovko preprečil podaljške in dokončno potrdil napredovanje zmajev, je v Stožicah sledilo nepopisno slavje. Kapetan pa ga je hitro umiril z besedami, da delo še ni opravljeno. "Veselili se bomo, ko se bomo uvrstili v Ligo Evropa, potem pa bomo napadli Ligo prvakov."

Glavna naloga zmajev to poletje je opravljena, bi lahko zaključili, potem ko so aktualni državni prvaki iz kvalifikacij za Ligo prvakov po Valmieri izločili še Ludogorec in si zagotovili vsaj skupinski del Konferenčne lige. A ne, če vprašate glavnega junaka obeh obračunov z bolgarskim prvakom, ki se je v 180 minutah podpisal pod hat-trick za skupno zmago s 3:2. 

"Zgodovinski večer v Stožicah. Odkar sem v Olimpiji, še niso bile tako polne. Izjemno sem užival, glavno mesto Slovenije to tudi potrebuje. Interes za nogomet moramo dvigniti na višji nivo, kar nam lahko uspe samo z rezultati. Zasluženo bo v Ljubljani evropska jesen, ampak moram poudariti, da delo še ni opravljeno. Razumem slavje, ampak kot je rekel Kobe Bryant: 'Job is not done.' Naslednji cilj mora biti Liga Evropa, če nam uspe, pa še Liga prvakov. Bilo je izjemno," je Timi Max Elšnik kipel od ponosa, ko je na novinarski konferenci potegnil črto pod zgodovinski uspeh Olimpije. 

Srhljivka, ki se je ne bi sramoval niti Hitchcock

Ne le zaradi dejstva, da si je ljubljanski klub prvič v svoji bogati zgodovini zagotovil skupinski del enega od evropskih tekmovanj, torkov večer v Ljubljani je bil zgodovinski tudi zaradi srhljivke, ki smo jo spremljali v zadnjih minutah. Pri izidu 1:1 so gostje v 89. minuti stresli okvir vrat. Na drugi strani je Elšnik po uigrani akciji iz kota zadel za zmago, a je Ludogorec povsem ob koncu prišel do enajstmetrovke za morebitno izenačenje. Tekla je že 12. minuta dodatka, ko je Matevž Vidovšek sijajno prebral namero Kirila Despodova

Sledilo je nepopisno rajanje in vdor ljubljanskih navijačev na igrišče, kar bi Olimpijo utegnilo drago stati. Elšnik veselje navijačev razume, a je še enkrat poudaril, da z uspehom v tretji krog kvalifikacij za Ligo prvakov pot zmajev še ni zaključena: "Ni še konec. Veselili se bomo, ko se bomo uvrstili v Ligo Evropa, potem pa bomo napadali Ligo prvakov. Če bi bil navijač, bi se ga danes napil. Verjamem, da se ga marsikdo bo, tudi če gre jutri v službo. To bo večer, o katerem bodo razlagali svojim otrokom. Ponosen sem, da sem del te zgodbe."

O tujini (še) ne razmišlja, najprej ga čaka tretji krog

Osrednji vezist je trenutno eden tržno najbolj zanimivih nogometašev zmajev. Ne skriva želje, da bi pri 25 letih svojo srečo znova poskusil v tujini. Z odličnimi predstavami na evropski sceni si je svojo ceno brez dvoma še dvignil in vprašanje je, koliko časa bo še član aktualnih prvakov. 

"To ni od mene odvisno. Vsak si želi iti v tujino na višji nivo. Ampak lažje je počakati teden ali dva, ko veš, da te kmalu čaka tekma z Ludogorcem ali Galatasarayjem. Zadeve v nogometu se čez noč odvijajo tako hitro. Bomo videli, kam vse skupaj vodi," ugibanja o selitvi v tujino umirja Elšnik, ki ga v naslednjem krogu čaka zmagovalec obračuna med Galatasarayjem in Žalgirisom. Prva tekma se je končala brez zmagovalca (2:2).

Pozna se, da je jedro ekipe ostalo skupaj

Po mnenju slovenskega reprezentanta je k zgodovinskemu mejniku Olimpije odločilno botrovalo prav dejstvo, da je v klubu poleti (vsaj zaenkrat) ostala večina nosilcev iz lanske šampionske sezone: "Ogromno je pomagalo, da je jedro ekipe ostalo skupaj. To je glavni razlog, da Olimpija evropskih uspehov ni imela že prej. Pozna se, da je ostalo osem, devet igralcev iz prve postave. Zaradi tega lahko pridemo do rezultata tudi proti večjim klubom z osem- ali devetkrat večjim proračunom." 

Za Olimpijo je bilo v preteklih sezonah običajno, da je v Evropi pokleknila, ko je bilo najpomembneje. Tokrat pa se zmaji evropskega izziva skoraj polnih Stožic niso ustrašili. Po hitro prejetem zadetku so ohranili mirno kri in odgovorili v pičlih štirih minutah. Tudi v nadaljevanju so prevladovali, imeli zrelejše priložnosti, na odločilno pa je bilo treba čakati vse do 92. minute. 

"Pomembno je bilo, da nismo razpadli, ko smo bili v zaostanku, in smo verjeli vase. Prepričani smo bili, da bomo dosegli gol. Potem smo večji del prvega polčasa dominirali. Če bi imeli več sreče, bi se lahko tekma že prej obrnila v našo smer, ampak to so evropske tekme proti velikim klubom. Logično je, da jih ne bo lahko prekucniti," je potek srečanja komentiral Elšnik. 

Zmaji so oba gola na povratni tekmi dosegli iz prekinitve. Prvega po podaji s prostega strela, pri drugem pa je Svit Sešlar iz kota odlično našel samega Elšnika.
Zmaji so oba gola na povratni tekmi dosegli iz prekinitve. Prvega po podaji s prostega strela, pri drugem pa je Svit Sešlar iz kota odlično našel samega Elšnika. FOTO: Aljoša Kravanja

Henriquesu se je obrestovalo zaupanje v nogometaše

Izpostavil je tudi vlogo trenerja Joaa Henriquesa. Ta za razliko od svojega predhodnika Alberta Riere nogometašem v igri dovoli več svobode, kar se je izkazalo za zadetek v polno. 

"Na terenu imamo zdaj več besede, sami se odločamo, ali bomo šli v 'pressing' ali se postavili v drugo cono. Mogoče si lani tega ne bi upali privoščiti, ker je bila trenerjeva beseda absolutna. On (Henriques) pa nam ni dal absolutnih okvirjev, po katerih moramo igrati. Smo tudi izkušenejši in lahko sami prepoznamo, kdaj lahko in kdaj ne. Del uspeha je sigurno trenerjev, del pa je tudi naš, da v določenih situacijah bolj pametno igramo," je pojasnil 25-letni vezist. 

Zanj naj bi bili najbolj ogreti pri italijanski Bologni. Če pa bo nivo svojih predstav ohranil do konca evropskih kvalifikacij, bo na njegova vrata nedvomno potrkal še kdo izmed članov elitnih petih evropskih lig. 

Joao Henriques, ki je na klopi zmajev nadomestil Alberta Riero, je Ljubljančane popeljal do zgodovinskega uspeha.
Joao Henriques, ki je na klopi zmajev nadomestil Alberta Riero, je Ljubljančane popeljal do zgodovinskega uspeha. FOTO: Damjan Žibert

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hc4life
05. 08. 2023 12.31
+3
Zgodovonski trenutek ahahahahahahaha ....ja res iz žabje perspektive mogoče res
RUBEŽ
03. 08. 2023 17.42
+2
Umirite se žabarji. Ko boste igrali s skupinskem delu CL se javite. In to vsaj dvakrat.
Šumsko voče
02. 08. 2023 20.40
+2
Kak mi vseeno za žabare
St. Gallen
02. 08. 2023 20.07
+3
cestitke klub temu, da navijam za najstarejsi svicarski nog klub
alam12
02. 08. 2023 18.03
+2
Navijač Jesenic in sem vesel vseh uspehov, ki jih s trdim delom dosežejo športniki. Vse Čestitke Olimpiji za borbenost in prikazano in veliko uspeha.. Lp
09ZarMan10
02. 08. 2023 14.28
+11
Nekateri forumeraši ste res smešni. Mrzite vse, kar ni "naše", pa še tu... Tudi sam sem navijač Maribora in mi je, tako kot vam najpomembnejša tekma sezone derbi z Olimpijo. Mržnje med navijače preprosto ne razumem, pripadnost pač! Tudi sam sem Štajerc in bom Štajerc tudi ostal, vendar ne najdem enega preprostega razloga, da bi zaradi kateregakoli vzoroka mrzil "žabarje", kot jih nazivamo, ko hočemo poudariti štajerski temperamet. Pomembno je, da imajo klubi svoje najzvestejše privržence, še bolj pa je pomembno, da na koncu tekma izgleda kot "športna prireditev", ljudje pa ostanejo normalni, prištevni in dobrovoljni. Na koncu skoraj vedno zmaga šport, če zadeve ne pokvarijo akterji sami, ali celo navijači... Po tekmi pa skupaj na pijačo, pa je zadeva športno in prijetno zaokrožena. V samostojni Sloveniji so nam vijol'čni nogometaši pričarali bistveno več lepih trenutkov, kot zeleni svojim. Sedaj je trenutek, ko oni živijo svoj preporod in potrebno jim je, v športnem in prijateljskem duhu za to čestitati in jim zaželeti čim daljšo jesen, mogoče celo pomlad v čim elitnejšem tekmovanju, s čim atraktivnejšimi ekipami. V športu ne bi smelo biti prostora za mržnje, priporočljivo je le zdravo rivalstvo, venar v spoštljivem vzdušju, kar bi se morali nekateri ljudje, tako v vijol'čnih kot v zelenih dresih počasi zavedati. Še en krat... čestitke Olimpiji za odlično predstavo na pravem mestu, ob pravem času!
Lucky
02. 08. 2023 13.50
+5
Kaka polovica foruma bo dons mogla požrei besedo.
Kiturina
02. 08. 2023 13.44
+5
To je problem vseh Slovenskih klubov zadržat igralce ker svet se okoli denarja vrti
Sisli288
02. 08. 2023 14.12
+5
to je zato ker se premalo vlaga v šport, za kar je kriva država. Enostavno bi lahko ponovno uvedli da bi lahko podjetja sponzorstva prikazovala pod stroške in bi marsikatero podjetje sponzoriralo lokalna športna društva in klube. Druga rešitev je da se privabi več tujih vlagateljev, da vložijo svoj denar v šport. In kar naenkrat bi lahko Slovenska liga pridobila na kvaliteti v vseh športih
St. Gallen
02. 08. 2023 13.22
+1
samo Zalgirisa si zelite.....
Škrnicl
02. 08. 2023 15.22
+0
Zakaj Žalgiris? Če zmagajo Galatasaray so v zadnjem krogu nosilci...samo pogumno...Turki niso noben bavbav v Evropi...
energetik10
02. 08. 2023 13.09
-4
sam mala terasa je pa odveč
Pa kaj
02. 08. 2023 12.55
-1
riera ima večino zaslug za to zmago. igrali so točno tako, kot je on forsiral. odlično so držali zogo. ni jih bilo strah na trenutke igrati pepčka v obrambi..dela pa Ratnik butaste napake. je zalo nevaren za svoje moštvo
štajerc65
02. 08. 2023 12.42
+17
Bravo Olimpija. Sem gledal tekmo do konca. Premagali ste Bolgare, sodnika in se VAR. Kapo dol in srečno v nadaljevanju
mackon08
02. 08. 2023 12.43
-13
štajerc65 kaj je s tabo narobe sodnik in var so odlično opravili delo. To je tudi zadnja tekma katero so zmagali.
štajerc65
02. 08. 2023 12.45
+8
Verjami da niso. S tako ekipo s takim nogometom se niso rekli zadnje. Sicer pa jutri navihan za Maribor. Pa da ne bo 11 m v zadnji sekundi.
dron
02. 08. 2023 12.56
-4
daj mešaj sljadoljed od ljimun naprej....
dron
02. 08. 2023 12.56
-2
drimtim
02. 08. 2023 16.56
-1
ne bluzi to si že povedal tvoji so v četrtek
24bata
02. 08. 2023 12.34
+3
Vse odlično a vstop gledalcev na igrišče je pokvarilo sliko predstave.To lahko naredijo samo tisti ki kljubu želijo slabo.Finančno bo to kar seglo globoko v žep.
09ZarMan10
02. 08. 2023 12.16
+28
Čestitke iz vijol'čnega Maribora. Odlična tekme, še boljša predstava, nekoliko srečna, vendar prigarana in zaslužena zmaga boljše ekipe, Olimpije. V zadnjih dveh sezonah se v Olimpiji lahko spremeni vse, samo Elšnik in Vidovšek morata ostati. Prvi niza vrhunske predstave, čeprav ima včasim malenkost predolg jezik, drugi pa je še posebej nepogrešljiv. Vzpon Olimpije v lanskem letu lahko pripišemo celotni ekipi, vendar še posebej temu mladeniču, ki je vrhunski talent. Včeraj je po dolgem času nogomet na slovenski zelenici izgeldal kot vrhunski športni spektakel. Za to so bili seveda zaslužni predvsem igralci in akterji na strani Olimpije in, predvsem za poletje "super štimung", ki ji je pospremil do Evrope. Mi Mariborčani, še posebej tisti, ki smo že blizu ali čez abrahama dobro vemo, kakšen je občutek, ko svojo ekipo pospremiš v evropskih pokalih in čas je že bil, da se tudi nobometni Ljubljani zadeve zgodi. Uživajte ob spektaklih in dobrih igrah svoje ekipe, kar že sam kar malo pogrešam. V prvi vrsti dobrih iger, nekoliko pa tudi evropskih tekem. Še en krat čestitke in glede na videno zasluženo!
jank
02. 08. 2023 12.23
+6
Kollerik
02. 08. 2023 18.44
+1
tekač
02. 08. 2023 12.10
+3
Torej, Riera je naredil to moštvo. Henriques je imel srečo,da je prevzel dobro in malo okrnjeno ekipo. Skrbi me njegova strokovnost, kajti uvrstil je Nukiča, ki vsaj po moje ni centerfor, kot si ga zasluži Olimpija. Na klopi ima odličnega napadalca Saar Fadida. Čeprav je vezni igralec se odlično odkriva in ima igro centerfora. Ratnik dela velike napake,tako,da bi ga jaz poskušal zamenjati za Krefla. Doffo mora manj žog izgubiti na sredini igrišča. Prej mora najti Elšnika ali Sešlerja. Odlično oceno si zaslužita Vidovšek in Elšnik. Že zdavnaj sem napisal,da takega vratarja ni imela Slovenija. Velik talent ,ki bo še pokazal kaj zna. Za v premier ligo absolutno in nikamor drugam. Olimpija igra zelo dobro. Imeli so srečo, vendar sreča spremlja hrabre. Ludogorec je evropska ekipa in zdaj lahko res Olimpija igra na ligo prvakov. Z malo sreče so notri. Bravo...Bravo...
St. Gallen
02. 08. 2023 11.58
+6
sinoci je bil njiihov dan
tolovajmataj
02. 08. 2023 11.53
+8
Končno je en slovenski nogometni klub igral odličen in gledljiv nogomet. Je pa seveda jasno, da je bil tudi nasprotnik pravi saj ni igral ubijajočega bunkerja!
kompost
02. 08. 2023 11.51
+5
Bravo fantje čeatitke
mojcd
02. 08. 2023 11.45
+11
Upam da je Kek gledal….da se nauci kako se igra napadalen fuzbal
misterbin
02. 08. 2023 11.06
-21
Saj naslednjo bodo vse izgubili in to žabarjem želim
lusma00
02. 08. 2023 11.30
+7
misterbin...raje glej mbtv in navijaj za vaše vaško društvo...sej ves karma je ku..a
tekač
02. 08. 2023 12.14
+8
misterbin, ti si tipičen fovšljiv Slovenec. Ni ti jasno,da uspeh katerikoli kluba v Sloveniji pomeni tudi napredek vseh ekip v ligi. Ko je igral Maribor v ligi prvakov sem močno navijal za Maribor čeprav sem Ljubljančan in moja barva je zelena. Tako je to...
mackon08
02. 08. 2023 12.46
-10
tekač ne bluzi nobeden pravi navijač ne navija za drugi klub, ti si tipičen ne navijač, ker ko bo prvenstvo bo spet 500 gledalcev na stadionu.