Nogomet

'Ulica' ne pozabi ulice, niso je niti Fužine

Ljubljana, 22. 09. 2024 11.03 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največje slovensko blokovsko naselje, v katerem živi kar 20.000 ljudi in ki mu preostanek Slovenije velikokrat očita pogosto pojavljanje v rubrikah črne kronike, za svojimi visokimi stolpnicami skriva tudi dragoceno zaplato asfalta. Legendarno nogometno igrišče "Bundes", na katerem so prve nogometne korake naredili številni slovenski profesionalni nogometaši. Še vedno se radi vračajo tja, tudi ta konec tedna, ko so priredili turnir v malem nogometu, s katerim skušajo pomagati otrokom in mladostnikom s težavami pri odraščanju, da ne bi bili prepuščeni ulici.

"Tu se je vse začelo in se tudi nadaljuje. Vse je isto, le generacije se menjajo. Velja pravilo, da igra tisti, ki pride prej. Če zamudiš 15 minut, boš čakal eno uro. Zbor je ob 17.15, igrati pa se začne ob 18.00. Ogrevanje, provociranje, priprava – kot na najvišjem nivoju," se je za našo televizijo 'bundes igrišča' za futsal na Fužinah za oddajo pred dvema letoma spominjal Amir Dervišević

Amir Dervišević.
Amir Dervišević. FOTO: Damjan Žibert

Za Nogometni klub Maribor je rojen Ljubljančan odigral 161 tekem in za vijoličaste dosegel 18 zadetkov. Po osmih sezonah v Mariboru pa je takrat 29-letni Ljubljančan za nekaj časa podpisal še za indijskega prvoligaša East Bengal.

Zdaj se je spet vrnil na rodne Fužine, kjer se ta konec tedna mudi na Rusjanovem trgu. Udeležil se je turnirja v malem nogometu Bundes cup 2024.

Tekmovalna dneva sta dva, skupine pa so razdeljene v šest blokov. "Večina, nas je v zgodbi organizacije, smo Fužinci in v čast nam je, da je to prav tu, 'pri nas', kot pravijo," je za 24ur.com pojasnil Dejan Karać, eden od organizatorjev. Ti pa imajo poleg izvedbe turnirja predvsem eno željo. Želijo si, da bi v časih, ko se otroci vse bolj zapirajo v stanovanja, kjer jim središče sveta postajajo elektronske naprave, v večji meri vrnili na igrišča.  "Radi bi, da se ljudje tukaj tudi zabavajo in družijo kot včasih, da bi preživeli več časa na igrišču," je dodal Karać. 

Dejan Karać
Dejan Karać FOTO: Damjan Žibert

Na "Bundesu" so prve nogometne korake naredili številni profesionalni slovenski nogometaši. Na Fužinah je odraščal tudi nekdanji reprezentančni vratar Samir Handanović, v sosednjem Štepanjskem naselju aktualni reprezentant Petar Stojanović.

Vedno poudarjal, da je rojen 'Fužinc'

Na Bundes je prišel tudi Branko Ilić. "Spomnim se, kot bi bilo včeraj, ko sem 1. marca 2003 za Bežigradom prvič oblekel zeleno-bel dres. Za rojenega "Fužinca", Žabarja od glave do pet, je bila to uresničitev sanj. Ob pregledu prve pogodbe, podpis je brez kakršnega koli oklevanja sledil nekaj sekund zatem, sem kipel od ponosa in navdušenja," je branilec iz Fužin zapisal v odprtem pismu na začetku 2019, ko je odložil Olimpijin kapetanski trak.

Branko Ilić na Fužinah.
Branko Ilić na Fužinah. FOTO: Damjan Žibert

Za ljubljanski klub je odigral 124 tekem, na 63 je nosil tudi dres slovenske nogometne reprezentance. 

Dresi so tudi v nagradnem skladu turnirja. Podpisani dresi slovenske nogometne reprezentance, Olimpije, Ljubljančana Timija Maxa Elšnika, majica Vanje Drkušića, pa 'kopačke' Jana Oblaka, podpisana majica Aleksandra Čeferina in podpisan dres košarkarskega zvezdnika Luke Dončića, ki se tudi sam dobro zaveda pomena športnih igrišč v stanovanjskih soseskah. 

Ulica ne pozabi ulice

Ko je uspel v ameriški Ligi NBA, je prispeval sredstva za obnovo košarkarskega igrišča v ljubljanskem Savskem naselju, kjer je nekoč s fanti iz soseščine zabijal koše. Na odprtju je dejal, da je vesel, da lahko mladim omogoči, da se razvijajo v košarki in se spomnil trenutkov, ko je kot le sedem let star deček tam vsak dan igral košarko.

Poleg bogatega denarnega sklada so tudi organizatorji turnirja precej bolj ponosni na dobrodelno noto, ki jo ta ima – pomoč organizaciji CONA Fužine. Gre za skupnostni program za mlade. 

Pod okrilje Skupnostnih programov za mlade ljubljanskega Centra za socialno delo sodi pet dnevnih centrov, ki so namenjeni otrokom in mladostnikom s težavami v odraščanju, med njimi je tudi fužinski center.

Bundes Cup 2024
Bundes Cup 2024 FOTO: Damjan Žibert

Kot pojasnjujejo, so k njim vključeni mladostniki, ki se v okolju soočajo z različnimi psihosocialnimi stiskami in težavami. Največkrat skupaj z vso družino. Vzrok je pogosto ekonomska revščina. Da niso prepuščeni ulici, jim strokovni delavci vsakodnevno nudijo pomoč, svetovanje in vodenje, skrbijo za kakovostno in varno preživljanje prostega časa, na način, da pripravljajo delavnice, športne aktivnosti, družabne igre ... Pozorni so tudi na šolske dosežke, njihovo obnašanje.

Organizirajo tabore, zimovanja, letovanja, izlete, obiske kulturnih, športnih, izobraževalnih prireditev in organizacij. "Namen teh dejavnosti je preventivno delovanje, podpora ob doživljanju stisk, reševanje težav, učenje socialnih veščin, krepitev moči, spreminjanje vzorcev obnašanja, utrjevanje socialnih vezi ter (re)organizacija socialne mreže," pojasnjujejo.

Naštete aktivnosti temeljijo na prostovoljni privolitvi in so brezplačne, zato so tovrstne prireditve, namenjene tudi ozaveščanju, še kako pomembne. Ulica ne pozabi ulice ...

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NobenVečNePleše
22. 09. 2024 13.41
Fuzine - raj in baza kriminalcev, pretepacev, dilerjev, primitovcev in volilno telo vecnega zupana in levice.
NobenVečNePleše
22. 09. 2024 13.37
+0
Kaksen ogaben clanek in kako odurno pluvanje po Slovencih. Kasni "ljubljancani" kaksni "domacini".. Se par let, pa bojo vsi teli ilegalni migranti ze postali kar naenkrat "domacini". Kaksno sprenevrdanje
Glavni_Baja1
22. 09. 2024 13.41
teli so še dobri, čak, da ti albanci zaćnejo sraćkati, potrćko :D
St. Gallen
22. 09. 2024 13.32
+0
vedno vec Svicarjev se seli na Balkan, da najdejo svojo sreco, romantiko in realnost
Iqos
22. 09. 2024 13.14
+0
Če bi vsi bolniki,ki tukaj stresate neprimerne komentarje kdaj bli na igrišču bi imeli bolj razvite možgane in telo.
generaly
22. 09. 2024 13.08
+1
Aaa fužine...srbska četrt...lep konc lj
fljfo
22. 09. 2024 12.57
+2
A samooklicanega princa Fužin ter reinkarniranega Ivana Cankarja ni bilo na sptegled? Je to zanj raja, ki ne dosega njegovega nadpovprečnega intelekta in omikanosti?
dj.ill.itch
22. 09. 2024 12.59
+0
sarma se mu je pokvarila, malce je truden, enkrat za spremembo je dobil kvalitetno robo in je omedlel... itd. ta dečko ima zelo razgibano življenje.
dj.ill.itch
22. 09. 2024 12.54
+0
ravno južnjaki so navdušeni nad plačevanjem nemških davkov. to ni neka rodoljubnost, je ravnanje, zaradi katerega so najlepši predeli Balkana zaostali (=neizkoriščeni).
Pig Brother
22. 09. 2024 12.40
+0
Če bi vi bili tok nastrojeni proti slovenski politiki ki vala ves narod v Sloveniji že 30 let, da je njim in 500 njihovim prijateljem kot v raju, kot ste nastrojeni proti ljudem, ki vam nič nočejo, potem bi se v Sloveniji cedila mleko in matični mleček.
NobenVečNePleše
22. 09. 2024 13.39
Te "ljudje ki nam nic nocejo" so eni najvecjih najhujsih kriminalcev in lopovov, poleg levicarjev. Poleg tega so volilna baza kriminalca jankobica in levice.
22. 09. 2024 12.34
+4
Menda na Fužinah še vedno nerazumejo Slovensko!?
fljfo
22. 09. 2024 12.35
-2
Pig Brother
22. 09. 2024 12.38
+1
Realno, a je to pomembno, mlajši govorijo slovensko, starejši pa smo se v šoli učili srbo hrvaško, kje je problem ?
Dragica Cegler
22. 09. 2024 13.22
+1
Večina mladih ne hovori slovensko.Poglejte si posnetek ,tisti v garaži.Mlajsa generacija je slabša od svojih staršev in starih staršev.Popolnoma neprilagojena,samo na pravice se spozna,dolžnosti pa jih ne brigajo.Krive pa so vse vlade ,ki niso znale in upale udarit po mizi.Ali se prilagodis,ali pa adijo v svojo domovino.
Glavni_Baja1
22. 09. 2024 13.26
@Dragica C. kdaj ste se pa vi kot nacija kaj zabunili, ne bruki se, poHače ti tvoje.
Janez_53
22. 09. 2024 13.26
+0
Dž, kot je razvidno iz tvojega sedembesednega komentarja, tudi ti še vedno ne znaš pisati slovensko.
Pig Brother
22. 09. 2024 12.32
+1
Ko vidte povezan narod, se vam začne mešat, ker dovolite politiki, da pa Slovence med sabo že 30 let razdvaja da lepo vlečejo pare in živijo v raju. Njih ne more noben razdvojid, ker so vsi domoljubi, pri nas pa?
Pig Brother
22. 09. 2024 12.31
+6
100% je bila energija boljša kot na vsaki vaški veselici, kjer incident nardijo vsaj na koncu ali hribci ali pa ravninci, v Posavju, Dolenjskem, Beli Krajini pa nedotakljivi. Prepričan sem, da se ni noben klofu, da so vsi enostavno užival. Preklet nacionalizem, a v šotorih bi spal, da se niso njihovi starši cvrl na betonu desetletja in opravljali težka dela, da je danes večina invalidsko upokojenih, a delal da mizerne dnarje slovenskih firm, ki so jih imel v lasti slovenci!Kdo je zdaj tu nečlovek? Oni?
fljfo
22. 09. 2024 12.20
+4
Zoko iz Saraorcev je bil tudi prisoten?
Leva feltna
22. 09. 2024 12.18
-3
Parkirisca pripadajo vsakemu vhodu oz 1-2 parkinga na stanovanje, vcasih so bili parkingi bolj prazni, kasneje pa polhni. Iz sosednjih Jarš je se reprezentant Milivoje.
Magnezij400
22. 09. 2024 12.19
-2
Nepomemben komentar drgač pa je SONCE pa NOGOMET in DOBRODELNOST SUPER
Bagzii
22. 09. 2024 12.16
-7
"ki mu preostanek Slovenije velikokrat očita pogosto pojavljanje v rubrikah črne kronike". Povezani naslovi pa: V streljanju na Fužinah unrli 2 osebi..., Nove podrobnosti streljanja na Fužinah...,Rop v Fužinah..., grozila s predmeti podobniki pištoli...,Na Fužinah razstrelili bankomat..., Nesprejemljiv napad na policiste na Fužinah..., Moški, ki je oropal prodajalno orožja na Fužinah obsojen na 7 let zapora... /// piše pa, da vsi s prstom kažemo na Fužine in OČITAMO...en stavek in iz dejansko problematičnega naselja 'nastane' kraj, ki se ga "po krivem" drži slab glas. In tile majhni spini se uporabljajo v vseh člankih, kakor se želi, da zgodba zveni.
JApajaDAja
22. 09. 2024 12.31
+2
mikstone piše, da je tam ena ex ministrica,zraven kelnarjenja, počela še kaj drugega.....
viking76
22. 09. 2024 12.52
-2
Dej ugas se! Sedaj so Fužine definitivno najboljše spalno naselje v Ljubljani. Ti si pa samo bebčk.
Glavni_Baja1
22. 09. 2024 13.07
r h
22. 09. 2024 12.14
+4
In zato smo se mi osamosvojili. Jaz tu ne vidim nobene osamosvojitve, kvečjemu invazivnost drugih narodov na naš teritorij.
Magnezij400
22. 09. 2024 12.18
+0
Pozitiva sončen dan je in kaj bote danes počeli? na tako lep dan?
Glavni_Baja1
22. 09. 2024 12.18
-5
vi se niste "osamosvojili, vi ste se vrnili tja, kjer ste stoletja bili potrćkot-i ;)
viking76
22. 09. 2024 12.52
-3
Glavni_Baja1
22. 09. 2024 13.03
Pig Brother
22. 09. 2024 12.09
+4
Če pa te dečki iz slik kom kej hočjo pol pa res ne vem več kam vi gledate...ogromno izobraženih in vsi čisto skulirani, res ne zastopim več nič. Sej ne rečem, da Fužine nimajo nek svoj '' sloves '' iz preteklosti ampak ne mi zamert, a hribci ko so se pretepal po lokalih in diskačih cele vikende pa Jele pele pokle narod slovenski iz podeželja, a oni pa nimajo '' slovesa'', na njih pa pozabte? Men je to res, ka ma veze katere narodnosti si, kitajci dajejo tudi otroke v slovenske šole pa doma govorijo kitajsko. A vi če bi hodl ne vem v Sarajevo ali Beograd v šolo bi se kaj doma menl? V njihovem jeziku? Obstajajo samo dobri in slabi ljudje, to je neodvisno od narodnosti in verskega prepričanja!! Prepričanje je samo človeška norost, ki je neskončna!
Verus
22. 09. 2024 12.11
-2
zobobal000
22. 09. 2024 12.20
-1
osiveli_ritmični_gimnastik
22. 09. 2024 12.43
prašič, lahk bi bil ponosen če te je hrobovc premlatil. Če te danes premlati šefur, je to sramota.
BELAN
22. 09. 2024 12.07
+0
Grem doma,to je isti ku.... kot Harlem v NY😂
Magnezij400
22. 09. 2024 12.13
-5
NY je krneki Ljubljana je pa najlepše mestu na svetu pa zelena prestolnica evrope TOP
BELAN
22. 09. 2024 12.34
+1
Magnezij400
22. 09. 2024 12.05
+3
Pohvale za dogodek še več tega
suleol
22. 09. 2024 12.04
+0
sepravi namesto da podpirate sportne dogodke se ukvarjate s komentarji na fuzince bed niki, pridte tja pa povejte to njim, jaz osebno pozdravljam vse vuzince i okolico
Švejk 123
22. 09. 2024 12.04
+2
fljfo
22. 09. 2024 11.54
+7
Še glavnega sponzorja so dobili v Banja Luki....
Magnezij400
22. 09. 2024 12.07
-1
fljfo
22. 09. 2024 12.09
+5
Magnezij400
22. 09. 2024 12.11
-3
Magnezij400
22. 09. 2024 12.11
-3
Tebi tudi malo uhajajo misli od teme moraš na pregled počasi....
fljfo
22. 09. 2024 12.12
+2
Prireditve v Fužinah, o kateri govori članek...
Magnezij400
22. 09. 2024 12.15
-3
Lep dogodek sončen dan in za dobrodelen namen za otroke POZITIVA TOP
Magnezij400
22. 09. 2024 12.15
-3
Sponzor pa tud če je Kiajec samo da gre denar otrokom POHVALNO
fljfo
22. 09. 2024 12.17
+0