Nogomet

UEFA se pridružuje okoljevarstveni kampanji Dirka do ničle

Nyon, 28. 01. 2022 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska krovna nogometna organizacija UEFA je sporočila, da se pridružuje kampanji združenih narodov, imenovani Dirka do ničle. S tem se je nogometna organizacija zavezala, da bo zmanjšala izpust toplogrednih plinov na vseh dogodkih pod svojim okriljem.

Uefa je že prejšnji mesec objavila svojo trajnostno strategijo, imenovano Moč enotnosti, s katero želi do leta 2030 navdihniti, zagnati in okrepiti upoštevanje človekovih pravic in spoštovanje okolja v evropskem nogometu. Že novembra lani je UEFA na okoljevarstveni konferenci v Glasgowu napovedala zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov za kar 50 odstotkov do leta 2030 s končnim ciljem doseganja neto ničelnega izpusta ogljikovega dioksida pred letom 2040.

"Podnebne spremembe so ena največjih groženj, s katerimi se danes sooča družba. Žal smo priča poplavam in nenavadnim vremenskim vzorcem, ki so v zadnjem času uničili infrastrukturo po vsem svetu," je dejal predsednik UEFA Aleksander Čeferin. "Prehod na uspešno zeleno gospodarstvo je nujen in UEFA mora biti del rešitve. Nogomet lahko igra pomembno vlogo pri uvajanju novih standardov v zvezi s tem in ozaveščanju po vsem svetu," je še dodal Slovenec.

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin FOTO: 24UR

Dirka do ničle je svetovna kampanja, ki želi spodbuditi podjetja, mesta, regije ter finančne in izobraževalne ustanove, da bi svoje izpuste ogljikovega dioksida prepolovili do leta 2030 in do leta 2040 dosegli neto ničelni izpust CO2. UEFA bo do leta 2024 merila učinek na okolje na prireditvah pod svojim okriljem. Tudi klube in evropske nogometne zveze bo spodbujala, naj storijo enako.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AntiMarksist
28. 01. 2022 17.23
-1
Propaganda o "vreme nas bo pobilo" ne pojenjuje. Pripravite denarnice. Novi privat avijoni in jahte se ne bodo sami od sebe kupili..