Nogomet

Tveganje na reviji napadalnih talentov se je izplačalo

Ljubljana, 08. 09. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
41

Kako je izjemno pomembno zmago nad Severno Irsko (4:2) v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo videl Matjaž Kek? Čeprav se je zavestno odločil za napadalnejši pristop z več tveganja, ni mogel biti zadovoljen z obrambno predstavo svojih varovancev. Je pa imel zanje številne izbrane besede, ko je beseda nanesla na igro na nasprotnikovi polovici. Pohvalil je tudi doprinos navijačev.

Na prvi zadetek smo v Stožicah čakali vsega tri minute, ko je prvič udarila vroča naveza Šporar-Šeško. Gostje so se hitro vrnili in po izenačenju imeli celo priložnost za vodstvo, kar varovancev Matjaža Keka ni zmedlo. Petar Stojanović je v 17. minuti zadel za novo vodstvo, Benjamin Šeško pa pred koncem polčasa za še ugodnejše izhodišče. 

Prednosti dveh zadetkov Slovenija z razpoloženim Janom Oblakom v vratih ni več zapravila, čeprav je Jonny Evans na začetku nadaljevanja poskrbel za znižanje. Končni izid je z ekspresnim odgovorom v 56. minuti postavil Andraž Šporar, tudi tokrat po Šeškovi podaji.

Slovenski napadalci so bili pred svojimi navijači enostavno prehitri za zadnjo vrsto Severnih Ircev, ki se tako domov vračajo brez točk, čeprav jim je na trenutke nezbrana Slovenija ponudila precej priložnosti za še kakšen zadetek. 

Veselje slovenskih nogometašev po golu Petra Stojanovića
Veselje slovenskih nogometašev po golu Petra Stojanovića FOTO: Damjan Žibert

Kek zadovoljen, a opozarja: Nogomet se igra v obe smeri, v obrambi moramo biti boljši

"Ideja je bila, da bi z našo postavitvijo čim bolj obremenili njihovo zadnjo linijo. Tudi zavoljo večjega rizika na sredini. V nekaterih primerih je razigranost spredaj zasenčila zamujanje na sredini in v zadnji vrsti. To je bila zavestna ofenziva, ker je obramba njihov glavni problem. Kar se tega tiče, sem zelo zadovoljen," je del zmagovitega načrta na novinarski konferenci razkril slovenski selektor. 

Kljub pomembni zmagi pa Kek ni želel ustvarjati evforije in je hitro poudaril, da predstava njegovih varovancev še zdaleč ni bila idealna: "Seveda se nogomet igra v dve smeri. Nekajkrat nam je zmanjkal kakšen igralec na sredini. Nekaj reakcij v obrambi bi moralo biti boljših. V napadu imamo super kvaliteto. Ta potencial je treba izkoristiti, vendar mora biti to podprto s taktično disciplino. Za navijače in vas (novinarje) je bila tekma spektakularna, za nas trenerje malo manj." 

"Veseli me razigranost v napadu, v obrambi pa vidim še ogromno prostora za napredek, da bi potem lahko razmišljali o res visokem nivoju evropskega nogometa," je misli o bipolarni predstavi Slovenije na obeh polovicah strnil Kek. 

Statistika Slovenija – Severna Irska
Statistika Slovenija – Severna Irska FOTO: Sofascore.com

Razigrana naveza Šporar-Šeško izboljšala negativno serijo 

Res je, da Severna Irska v teh kvalifikacijah nikakor ne blesti, saj je doslej premagala le San Marino. A dejstvo je, da gre za reprezentanco, s katero je imela Slovenija v preteklosti obilo težav – spomnimo se samo poraza v kvalifikacijah za SP 2010 in Euro 2012. Na prejšnjih petih medsebojnih obračunih je Slovenija le na enem zatresla severnoirsko mrežo. 

Da so grenki spomini po novem bolj v ozadju, je v prvi vrsti poskrbela že omenjena naveza Šporar-Šeško. Napadalec RB Leipziga je podal za oba Šporarjeva zadetka in mu pri izidu 3:1 z miniaturo na levi strani pripravil še eno sijajno priložnost, ko je Severne Irce rešil okvir vrat.

"To je kvaliteta, ki jo imamo. Nikogar ne bi rad izpostavljal. Vesel sem, da se potrjuje, da lahko igramo spektakularno. Povsem iz trenerskega vidika pa nisem zadovoljen, rad imam red in odločnost. Ampak ta kvaliteta, ki jo imamo, zahteva prilagoditve. Vidi se, da se znotraj ekipe tvori pozitivno jedro. Ravno dostikrat Slovenija ni premagala Severne Irske, zato je naše zadovoljstvo še toliko večje," je bil uspeha vesel Kek. 

Jan Oblak se je po poškodbi vrnil v vrata slovenske reprezentance.
Jan Oblak se je po poškodbi vrnil v vrata slovenske reprezentance. FOTO: Damjan Žibert

Kek pohvalil Oblaka in navijače

Med glavne junake zmage lahko brez dvomov uvrstimo tudi vratarja in kapetana Jana Oblaka, ki je na junijskem zboru manjkal zaradi poškodbe, tokrat pa je v zadnjih 10 minutah s tremi odličnimi posredovanji preprečil, da bi se gostje vrnili v srečanje. "Jasno je, da v takšnih momentih njegova mirnost, preudarnost in kvaliteta pridejo še kako prav," je zadnje minute obračuna komentiral slovenski selektor. 

Da je v slovenski reprezentanci v zadnjem času zavel nov veter, še bolj kot rezultati priča dogajanje na tribunah. Obračun s Severno Irsko, ki nikakor ne sodi med atraktivnejše evropske reprezentance, si je ogledalo 12.587 navijačev. Vzdušje v Stožicah je bilo zelo zadovoljivo, pri čemer gre izpostaviti predvsem skupino Združeni slovenski navijači, ki je znova od prve do zadnje minute navijala na severni tribuni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Pred letom ali dvema bi navijači žvižgali'

Matjaž Kek tega, kakopak, ni spregledal. "Zelo sem se strinjal s tistimi, ki so zagovarjali tezo, da nekaj manjka. Govoril sem, da je včasih dobro, tudi ko se kaj zakadi in poči. Važno je, da se sliši in je atmosfera. Prepričan sem, da bo tekma s Finci razprodana. Mora biti. Z navijanjem je vse lažje. Vesel sem tudi, da je vedno več mladih. Navijači so duša dogajanja na stadionu in danes se je čutila pozitivna energija, tudi v momentu, ko je naš nogometaš zgrešil podajo. Pred letom ali dvema bi tistih par tisoč navijačev verjetno žvižgalo," je pojasnil in za konec dodal še:

"V slovenskem nogometu situacija ni idealna, če si to priznamo ali ne. A naredili bomo vse, da bo reprezentanca vnašala pozitivno energijo. Ne bo vedno lahko, a vsi se moramo boriti, da bi bilo boljše. Včasih dobra atmosfera pomaga bolj, kot si lahko mislite." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
10. 09. 2023 11.43
+1
Imamo odlične napadalce in če igraš doma proti Severni Irski napadalno je to tveganje! Seveda bi Kek rajši napadal proti svojemu golu!
yanay
09. 09. 2023 19.00
+1
Sicer imam raje košarko, pa sem si to tekmo vseeno ogledal in ni mi bilo žal. Fantje so dobro igrali, le obramba je imela še nekaj težav. Sem pa prijetno presenečen nad zmožnostmi Šeška. Ne samo, da je hiter in se dobro znajde pre golom, ima tudi zelo dober občutek za podaje. Tista podaja v prostor za drugi gol Šporarja je bila vrhunska. Z njim je Slovenija dobila igralca za velike stvari.
jodr
09. 09. 2023 15.37
Keki nehaj se napihovat. Ena lastovka še ne prinese pomladi....
blazter
08. 09. 2023 19.39
-2
Pa pozabil omeniti, državna reprezentanca, nacionalni stadion, na zasebni Tv . .
blazter
08. 09. 2023 19.36
-2
Res dobro. Ni bilo carinjenja žoge.
JAZsemTI
08. 09. 2023 12.53
+1
Končno s(m)o postali učinkoviti… Najpomembneje je, da daš en gol več😏
omega _v6
08. 09. 2023 12.04
+9
Bil sem prijetno presenečen ,ker so naši po navadi prišli do šestnajsterca tam pa niso več vedeli kako naprej!! Malo še bo treba popravit obrambo in Slovenija bo imela solidno reprezentanco!! Bravo KEK!
Kollerik
08. 09. 2023 11.55
+3
Bravo!! No, kje ste zdaj pljuvači?
brodarko
08. 09. 2023 11.43
+6
Največja nevarnost za Slovenijo je bil Janža!
gullit
08. 09. 2023 11.42
+2
Bravo Kek ter ostali fantje. To je bila po dolgem času spet lepa predstava, lepa igra z veliko akcijami. Upam da bo gospod selektor še naprej igral z 2 napadalcema, ker smo tako dosti bolj nevarni, in sta res izjemni tandem.
lepdanvsakdan
08. 09. 2023 11.28
+2
večkrat napadlni nogomet kot pa bunker...vseeno lepše za navijače
viking76
08. 09. 2023 11.28
-2
Kek je že nekaj časa neposlušljiv. Samo laja eno te isto.
Nidani
08. 09. 2023 10.56
+0
Da bi selektorjev zmanjkalo, me ni strah... kandidatov kolikor hočeš... 🙈🙉🙊
big brother
08. 09. 2023 10.48
-2
Važn da naši izpadejo, drucga tle ne šteje. Bluzenje keeka mi gre na bruhanje, 10 let mastna plača mi paa ne mormo na prvenstvo...v drugih teamskih športih pa imamo evropske prvakee, finaliste, med 8 na svetu, itd...
24bata
08. 09. 2023 09.51
+2
Obramba šepa, Karničnika zamenjat v obrambi , strokovni štab zamenjat pa smo v Nemčiji.
spoštovanje
08. 09. 2023 10.21
-1
xelA
08. 09. 2023 09.38
-3
Bravo! Edino kaj me je malo razočaralo je ta navijaški polom v stožicah. In pa ta ki na mikrofonu oznanja na stadionu... človek povej kdo je dal gol in bodi tiho, ne moreš ti vodit navijanja.
Arguss
08. 09. 2023 09.28
+5
Gremo v Nemčijo
oježeš
08. 09. 2023 09.26
+1
Napadati je treba, kajti samo braniti se je delikatno. Veliko je ob obrambi padlo bolj 'pocarskih' golov kot pa z direktnimi streli.
AlexReal
08. 09. 2023 09.14
+0
Očitno Ircem ni pomagalo, da so včeraj popoldne po ljubljanskih lokalih nabirali hrabrost z vrčki piva 😁
alam12
08. 09. 2023 09.10
+10
Raje vidim, da igrajo tako kot včeraj pa četudi zavoljo kakšnega gola. Čestitke za borbenost, ker le tako se danes zmaguje.. Lp