Nogomet

Trije portugalski klubi v polfinalu evropske lige

Ljubljana, 14. 04. 2011 22.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V polfinale evropske nogometne lige so se uvrstili Porto, Benfica in Braga ter Villarreal. Porto je v četrtfinalu izločil Spartak s skupnim izidom 10:3, Benfica PSV s 6:3, Španci Twente z 8:2, Braga pa je z Dinamom iz Kijeva igrala 0:0, a se je prva tekma končala z 1:1.

Porto
Porto FOTO: Reuters

Porto bo v polfinalu igral z Villarrealom, Sporting Braga pa z Benfico. Številni ljubitelji nogometa so drugoligaško evropsko klubsko tekmovanje v šali poimenovali kar portugalska liga z mednarodno udeležbo. Med najboljših osem se je namreč uvrstila trojica portugalskih klubov, od tega sta si dva že na prvih tekmah priigrala lepo prednost.

Na koncu so bili nogometaši te države stoodstotno uspešni. Na teoretično edinem še "odprtem" obračunu v Bragi - prva tekma s kijevskim Dinamom se je končala neodločeno 1:1 - je bilo razburljivo do konca, končalo pa se je srečno za domače. Ukrajinci so sicer pritiskali, dodatni zagon pa dobili v 30. minuti, ko je domača ekipa po grobem startu Paula Cesarja ostala le z desetimi igralci. Toda ne terenska premoč ne igralec več, šele v 87. minuti je bilo po rdečem kartonu Gorana Popova stanje spet izenačeno, nista pomagala. Domači vratar Artur je bil junak tekme, čeprav je dve priložnosti Bragi dobro ubranil tudi Aleksander Šovkovski. A ostalo je pri 0:0 in uvrstitvi Brage v polfinale zaradi gola v gosteh.

PSV Eindhoven je prvo tekmo izgubil z 1:4, toda povratno doma proti Benfici je začel, kot da je izid 0:0. V 17. minuti je namreč Balasz Dzsudzsak PSV povedel v vodstvo, le sedem minut pozneje pa je bilo že 2:0, v polno je zadel Jeremain Lens. V tem trenutku so bili nogometaši Eindhovna le še za zadetek oddaljeni od napredovanja, toda odgovor Benfice je bil odločen: Luisao je v izdihljajih prvega polčasa ukanil vratarja Thomasa Isakssona, ko pa je Oscar Cardozo sredi drugega polčasa izenačil z enajstih metrov, potem ko so domači zrušili Cesarja Peixota, je bila Benfica spet v sedlu.

Podobno je bilo v Twenteju; domači so imeli še za gol slabše izhodišče v obračunu z Villarrealom (1:5). Začeli pa so podobno, z vodilnim zadetkom Emirja Bajramija v 32. minuti. A ostalo je pri le enem zadetku in rumena podmornica je brez težav nadzorovala potek tekme. Ko je v 60. minuti Dwight Tiendalli podrl Wakasa Mubaraka, dobil rdeči karton, enajstmetrovko pa je v gol spremenil Guiseppe Rossi, se je praktično poslovilo še drugo nizozemsko moštvo. Marco Ruben je, prav tako z bele točke, postavil izid 2:1, domači so se povsem predali, Cani pa v zadnji minuti zmago potrdil s 3:1 in skupnih 7:2 za Villarreal.

Spartak Moskva
Spartak Moskva FOTO: Reuters

Še najmanj dvomov v končno zmago je bilo v Moskvi. Porto, sveži portugalski prvak, je na domači tekmi slavil s 5:1, ko pa je Brazilec Hulk v 28. minuti zadel še v gosteh, je bilo konec še zadnjih upov Moskovčanov. Moštvi se nista pretegnili v obrambi, kar še posebej velja za domače, ki so spet dobili pet golov in na koncu - za Porto so zadeli še Cristian Rodriguez, Fredy Guarin, Falcao in Ruben Micael - izgubili s skupnih 3:10. Spartakova strelca Artem Džjuba in Ari sta le nekoliko ublažila polom.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strom69
15. 04. 2011 22.25
Idealni finale pa bi pomoje bil Porto:Villareal, torej zdajšnji polfinale, z zmago Porta seveda! Porto ga trga letos res, ful so mi všeč!
celcerviola
15. 04. 2011 14.34
Tako je Mourinho reko.Porto je premočen za evropsko ligo.
Algenstein
15. 04. 2011 10.20
Sam mislim, da je Porto glavni favorit. Kaj je naredil s Spartakom, to je res fantastično. Igrajo zelo lepo, imajo kvalitete predvsem na sredini in spredaj in res jih je lepo gledat. Tudi sam upam na še en O Classico:)
kiosk
15. 04. 2011 00.03
porto:benfica=idealno finale z zmago porta =)