Nogomet

Trije navijači Valencie obsojeni zaradi rasizma nad Viniciusom

Valencia, 10. 06. 2024 21.24 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.M.
Komentarji
7

Vodstvo španskega nogometnega prvenstva je sporočilo, da so bili trije navijači Valencie, ki so na lanski tekmi rasistično zlorabljali napadalca Real Madrida Viniciusa Juniorja, obsojeni na po osem mesecev zaporne kazni.

Vinicius Junior in Jose Luis Gaya po trenutku, ko je prišlo do incidenta.
Vinicius Junior in Jose Luis Gaya po trenutku, ko je prišlo do incidenta. FOTO: AP

La Liga je sporočila, da je bila obsodba trojice zaradi incidenta na stadionu Mestalla v Valencii lanskega maja prva obsodba zaradi rasistične zlorabe na nogometni tekmi v Španiji. Prav tako so trojici izrekli dveletno prepoved vstopa na stadione, kjer se odvijajo tekme španskega prvenstva ali tekme v pristojnosti španske nogometne zveze. "Ta sodba je odlična novica za boj proti rasizmu v Španiji, saj bo do neke mere popravila sramotno krivico, ki jo je utrpel Vinicius Junior, in poslala jasno sporočilo tistim posameznikom, ki gredo na nogometni stadion z namenom žaliti," je dejal predsednik lige Javier Tebas.

Odzval se je tudi Vinicius in pozdravil osemmesečno zaporno kazen, ki je bila izrečena trem navijačem Valencie. "Ta prva kazenska obsodba v španski zgodovini ni zame. Je za vse temnopolte. Ampak, kot sem vedno govoril, nisem žrtev rasizma. Sem uničevalec rasistov. Naj se drugi rasisti bojijo, sramujejo in skrivajo v senci. V nasprotnem primeru bom tukaj, da poberem dolgove," je zapisal.

Vinicius Junior
Vinicius Junior FOTO: AP

Obsojenci, ki niso bili imenovani, so bili obsojeni kaznivega dejanja zoper moralno integriteto z oteževalno okoliščino rasno motivirane diskriminacije, je sporočilo sodišče v Valencii. Brez predhodne kazenske evidence nihče ne bo odslužil zapora, saj sodniki običajno tistim, ki prvič storijo kaznivo dejanje, izrečejo pogojno obsodbo za dejanje, za katero je zagrožena kazen krajša od dveh let.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino je na Instagramu objavil, da je odločitev pozitiven korak. "Naše sporočilo ljudem kjer koli na svetu, ki se obnašajo rasistično, ko imajo opravka z nogometom, je jasno: nočemo vas," je zapisal Infantino.

Ozadje dogodka

Incident se je zgodil 21. maja 2023 na stadionu Mestalla v Valencii, ko so domači navijači napadalca Real Madrida zmerjali in žalili s posnemanjem opičjih krikov. Tekmo so prekinili, ko je Vinicius obstal pred navijači in pokazal na odgovorne, zaradi česar so uradne osebe na tekmi zahtevale konec rasističnih žalitev, preden se je tekma lahko nadaljevala. Vsi trije so "kričali in skandirali na igralca z očitnim prezirom do barve njegove kože, delali so rasistične geste prezira in pri nogometašu povzročili občutek frustracije, sramu in ponižanja", je razvidno iz sodnih dokumentov, ki jih je pridobila francoska tiskovna agencija AFP.

V izjavi so pri Real Madridu zapisali, da je trojica priznala svojo napako in poslala pismo, v katerem so se opravičili Viniciusu, klubu in vsem ostalim, ki so se počutili omalovaževane ali užaljene zaradi njihovega obnašanja.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
12. 06. 2024 10.50
+1
Priviligiranećek priviligiranega kluba je spet bogi. Ko so realovci tedaj še Barcinega Dembeleja zmerjali z rasističnimi opazkami pa ,, nikome ništa,, ....
viking76
11. 06. 2024 20.44
+0
Glede na obnašanje vinija bi tudi on moral dobiti kakšno kazen.
XYZ22
11. 06. 2024 08.04
+4
Ubog Vini. Vedno poln samega sebe, potem ga pa trije navijači čisto dotolčejo.
HALAcR7
10. 06. 2024 21.52
-3
Tako je tudi prav,,to ne sodi na terenu
4890
10. 06. 2024 21.50
+4
Ta pacient je provokator, da mu ni para...
dreka?1
10. 06. 2024 21.47
+8
Za Vini je dober nogometaš,samo grd in provokator.Malo vzgoje,ker Španija ni favela.
Kollerik
12. 06. 2024 10.51
+1