Nogomet

Domžalčani do pete zaporedne zmage

Ljubljana, 22. 09. 2010 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V slovenski nogometni ligi je bil na sporedu 10. krog. V Kranju so domačini odščipnili točko Mariborčanom (2:2), Primorje pa je doma premagalo aktualne prvake iz Kopra (3:1). Rudar in Olimpija sta se razšla brez zmagovalca (0:0), Nafta je s 3:0 odpravila Hit Gorico, Domžale pa z 1:0 CM Celje.

Primorje do zmage na novem stadionu

Ajdovci, ki jim je zaradi slabega vremena odpadla tekma konec tedna proti Celju, so danes le dočakali prvi prvenstveni obračun na prenovljenem stadionu. V goste so prišli državni prvaki iz Kopra, ki so doživeli še četrti zaporedni poraz in tako po desetih tekmah ostajajo pri desetih točkah. Le točko manj imajo Ajdovci, ki so slabo začeli prvenstvo, a v zadnjem obdobju jim gre vse bolje, že tretjo tekmo zapored so neporaženi.

Kmalu po nezanimivem začetku tekme so Ajdovci povedli. V 12. minuti je Tim Lo Duca po dolgi podaji prišel pred koprskega vratarja Ermina Hasića, ga preigral in žogo poslal v prazno mrežo. S tem je Lo Duca postal prvi strelec na prenovljenem ajdovskem objektu.

Toda vodstvo Primorja ni dolgo zdržalo. Že v 24. minuti so Koprčani izenačili. Po kotu je ajdovska obramba odbila žogo, a Danijel Marčeta jo je znova podal v kazenski prostor, kjer jo je z glavo iz bližine v gol potisnil Enes Handanagić.

Deset minut pozneje so imeli gosti novo izjemno priložnost, a se Domen Božjak ni pustil premagati ob poskusih Mitje Brulca in Marčete. Še v isti minuti pa so domačini znova povedli. Po kotu je bil pred vrati Kopra najspretnejši Darko Kremenovič.

Če je bil prvi polčas kar razburljiv, pa je bilo povsem drugače v uvodu drugega dela igre. Ekipi gledalcem nista ponudili veliko napadalnih užitkov, saj vse do 77. minute praktično nista sprožili strela proti vratom.

Nato pa je bil blizu povišanja prednosti Neven Čuturilo (za Primorje je zaigral prvič letos), ki je s prostega strela s 25 metrov zatresel okvir vrat. Toda Ajdovci so do konca tekme vendarle še enkrat zatresli mrežo Kopra. V 84. minuti je z desne strani podal Željko Tomić, Kremenovič pa je nato s 15 metrov natančno sprožilo in postavil končni izid.

V 11. krogu bo Primorje v nedeljo, 26. septembra, gostilo Nafto, Luka Koper pa bo že dan prej gostila Domžale.

Dalibor Volaš je dosegel dva gola na tekmi s Triglavom.
Dalibor Volaš je dosegel dva gola na tekmi s Triglavom. FOTO: Damjan Žibert

Mariborčani s točko iz Kranja

Kranjski ljubitelji nogometa so svojim nogometašem hitro odpustili "petardo" z zadnjega srečanja proti ljubljanski Olimpiji. Ob gostovanju Maribora so namreč še popravili letošnji rekordni obisk. Sončno vreme je očitno premagalo grenke spomine na prvi krog letošnjega prvenstva, ko so Mariborčani za dobrodošlico ob vrnitvi med prvoligaše Triglavanom prav tako nasuli pet golov.

Kranjčani se zgodovine in nasprotnika niso ustrašili in si v 13. minuti pripravili prvo priložnost, vendar je Alen Krcić iz ugodnega položaja meril tik ob desni vratnici mariborskih vrat. Že v naslednjem napadu so zagrozili tudi gostje. Po lepi podaji Marcosa Tavaresa je streljal Rajko Rep, domači vratar Miha Gracar pa je njegov strel ubranil.

V 29. minuti so Mariborčani nepričakovano prišli do vodstva. Po kratki podaji iz prostega strela je Dalibor Volaš s 25 metrov streljal po tleh in zadel natančno ob desni Gracarjevi vratnici. Kranjčani so odgovorili v 35. minuti, ko je po kotu Bernard Stjepanović streljal z glavo in zadel prečko.

Ko je že kazalo, da bosta moštvi odšli na odmor z izidom 0:1, je veliko neumnost storil kranjski vratar Gracar. Tavares je stekel za žogo, ki bi verjetno končala v avtu, Gracar pa ga je na njegovi poti skozi domači kazenski prostor po nepotrebnem podrl. Sodnik je pokazal na belo točko, s katere je bil Volaš neusmiljen.

V drugem polčasu so Mariborčani, zadovoljni z izidom, povsem umirili igro. Razen posameznih poskusov obeh moštev z večje razdalje pravih priložnosti ni bilo vse do 66. minute. Takrat so domači prvič zagrozili. Po visoki podaji v kazenski prostor je Stjepanović preskočil Marka Pridigarja, nato pa nekoliko s strani in iz obrata streljal mimo praznih mariborskih vrat.

V 71. minuti je domači trener v igro poslal Dejana Burgarja, ki je žogo, ob svojem prvem dotiku z njo, poslal za hrbet Pridigarja. Krcić je prodrl po desnem boku in streljal proti golu. Žogo je v naletu prestregel Burgar in jo zabil v mrežo. Igra se kljub zadetku ni razživela. Mariborčani so še naprej razdirali kranjske akcije in čakali na zadnji sodniški pisk. Nekaj težav je Pridigarju povzročil le strel Jalna Pokorna z 20 metrov, a je na koncu žogo le ukrotil.

V zadnjih minutah so domači vendarle odločneje pritisnili proti golu Maribora. V prvi minuti podaljška bi Robert Najdenov skorajda presenetil Pridigarja. Podaja kranjskega napadalca je namreč letela neposredno v gol, a je mariborski čuvaj mreže žogo odbil v kot. V zadnji minuti sodniškega dodatka so bili domači nagrajeni za trud. Dragan Ovčina je z desne strani poslal predložek v mariborski kazenski prostor. Na drugi strani je Stjepanović pričakal žogo in jo z močnim strelom poslal pod prečko v mrežo.

Triglav bo v prihodnjem krogu v soboto gostoval v Celju, Maribor pa bo gostil Rudar.

Nafta nadaljuje z odličnimi predstavami

Tekma ekip, ki sta v minulem krogu v gosteh zmagali, je bila tudi obračun statistično gledano učinkovitih napadov in slabših obramb. Pri domačih zaradi kartonov ni igral Erdžan Bečiri, pri gostih pa je iz enakih razlogov manjkal Aris Zarifović.

V prvih desetih minutah je bil dvakrat v ugodnem položaju Jože Benko, a je tako v tretji kot sedmi minuti zapravil svoji priložnosti. Gosti so v 12. minuti prvič resneje ogrozili domača vrata, strel Sandija Arčona je Tomaž Murko obranil. V 27. minuti je silovit strel Admirja Kršića končal kakšen meter nad okvirjem.

Pet minut silovitih napadov Nafte je obrodilo sadove. V 30. minuti so Lendavčani izvedli lepo akcijo; Aleš Čeh je podal do Vedrana Vinka, ta je s peto odigral do Arpada Vaša, ki je neubranljivo z 12 metrov zadel levi spodnji kot. Le pet minut za tem je bilo 2:0. Vasiljev je izvedel kot z leve strani, Benko je najvišje skočil in z glavo zadel desni spodnji kot. Vasja Simčič se je žoge sicer dotaknil, ni pa mu uspelo preprečiti zadetka.

Lendavčani so tudi v nadaljevanju igrali napadalno. Zoran Lesjak je v 48. minuti silovito sprožil čez gol po podaji Vaša, štiri minute pozneje pa je Čeh zgrešil iz voleja. Gosti so bili najbližje zadetku v 62. minuti, ko je po podaji z leve strani Gregor Balažic s 17 metrov močno streljal, Murko pa je žogo odbil v prečko in rešil zanesljiv zadetek. V svojem prvem nastopu za Nafto je po podaji Vedrana Vinka 18-letni Simon Pavel še tretjič zatresel gostujočo mrežo in poskrbel za zanesljivo zmago.

V naslednjem krogu bo Nafta v nedeljo, 26. septembra, gostovala pri Primorju, Novogoričani pa bodo dan pred tem gostovali pri Olimpiji.

Rudar in Olimpija sta si razdelila točke

Tekmeca sta v dvoboj vstopila z različnima popotnicama. Rudar je doma pokleknil pred Gorico, Olimpija pa je v Kranju razbila Triglav. Po današnjem obračunu pa bosta v nov teden stopila z enakim izkupičkom. Rudar in Olimpija sta se v Velenju razšla z 1:1, pa čeprav so Ljubljančani 40 minut igrali z igralcem več.

Tekmo je bolje začela Olimpija, že v drugi minuti je nevarno meril Enes Rujović, toda Boban Savič se ni pustil presenetiti. Sledila sta poskusa Davorja Škerjanca, ki je bil nenatančen, in Zorana Zeljkovića, čigar poskus je velenjski vratar ukrotil. Pri domačih je bil "strelsko" najaktivnejši Rok Roj, a mu v 25. in 35. minuti ni uspelo zatresti mreže gostov.

V drugem polčasu so domačini na igrišču hitro ostali le z deseterico, saj je Nenad Novaković v 50. minuti dobil drugi rumen karton. Toda kljub temu so prav domači nogometaši v 56. minuti povedli. Dejan Djermanović je po podaji Františka Metelke na robu kazenskega prostora sprejel žogo in nato brez težav ukanil še Damirja Botonjića v ljubljanskih vratih.

A vodstvo ni dolgo zdržalo. V 65. minuti se je Erik Salkić odločil za ne preveč močan poskus z desne strani kazenskega prostora. Pred vratarjem Savičem se je Rujović (ki je bil v prepovedanem položaju) umaknil žogi, ta pa je tako pristala za hrbtom presenečenega velenjskega vratarja. Zaradi protestov zaradi že omenjenega prepovedanega položaja je moral klop Rudarja zapustiti tudi trener Bojan Prašnikar. Do konca tekme pa kakšnih resnejših priložnosti ni bilo, tako da sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

Rudar bo v prihodnjem krogu v soboto gostoval pri Mariboru, Olimpija pa bo gostila Hit Gorico.

Domžalčani zmagali že petič zapored

Domžalčani, ki so skupaj z Nafto na vrhu prvenstvene lestvice, so še peto tekmo zapored končali z zmago. To so dosegli, čeprav so tekmo proti Celjanom končali le z devetimi igralci. Izkazal se je vratar Darko Brljak, ki je ustavil številne strele celjskih nogometašev. Ti so z devetimi točkami na osmem mestu.

Tekma v Domžalah je uvodoma postregla z všečno predstavo, v kateri so bili malce boljši Celjani. Toda domačini so si prvi priigrali lepo priložnost. V 18. minuti je sprožil Mitja Zatkovič, žogo je domači vratar Darko Brljak odbil do Matica Seferovića, ki je nato zgrešil cilj.

V 25. minuti so zapretili tudi gosti, a ne Draganu Čadikovskemu (po strelu s tal je žogo na golovi črti izbil Rok Hanžić) ne Mariju Močiču, ki je malce zatem zgrešil cilj, žoge ni uspelo spraviti v mrežo. Domačini pa so se kmalu zatem znašli v številčno podrejenem položaju, saj je zaradi drugega rumenega kartona igrišče moral zapustiti Damir Pekič.

Domžalski napadalec je oba kartona prejel zaradi simuliranja. V 32. minuti je padel ob Alešu Kačičniku, ki naj bi ga vlekel za dres, v 41. pa po posredovanju vratarja gostov Amela Mujčinovića, ki je domačega nogometaša zrušil, a sodnik tako kot ob prvem spornem dogodku ni bil mnenja, da je šlo za prekršek. A kljub igralcu manj so Domžale še pred koncem polčasa povedle po izjemnem strelu Juninha. Ta je žogo z več kot 30 metrov spravil v mrežo tik pod stičiščem prečke in vratnice.

V drugem polčasu so spet najprej zapretili domači po prostem strelu Juninha, na drugi strani pa je v 56. minuti poskusil Močič, vendar se je spet izkazal Brljak, ki je bil od celjskega nogometaša uspešnejši tudi v 60. minuti. Celjani so sicer močno pritiskali proti domačim vratom, na drugi strani pa so domačini čakali na protinapade. Enega so skoraj zaključili z novim zadetkom, a je zadetek Jernej Smukavca preprečil Mujčinović.

Nato pa so domačini na igrišču ostali le z deveterico. Glavni sodnik Slavko Vinčić (poskrbel je za nekaj zmede s kazanjem pravega kartona) je namreč po prekršku nad Sebastjanom Gobcem izključil Juninha. Celjani so tako imeli še več prostora za akcije, neumorno so poskušali s streli, a predvsem s tistimi od daleč, saj Domžalčani - ki jih je v 90. minuti znova rešil Brljak po poskusu Romana Bezjaka iz bližine - v bližini gola niso pustili prevelikih lukenj.

Domžale se bodo v naslednjem krogu v soboto v gosteh pomerile s Koprom, Celjani pa bodo isti dan gostili Triglav Gorenjsko.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CerealGuy
23. 09. 2010 14.29
Nejc Kondič Iličića ni bilo tako dolgo, da bi to veljalo. Bačo po drugi strani pa, mislim da ravno on manka.
unja1.m
23. 09. 2010 13.10
maribor rabi enajstmetrovke
pbx
23. 09. 2010 12.59
bravo NAFTA LENDAVA
SLOVANSKI
23. 09. 2010 12.51
olimpija eno tocko, kul kul
dodo5191
23. 09. 2010 10.33
ma juninho je kralj...na zadnih 2 tekmah 2 gola s 30m haha...norc
DejanBB
23. 09. 2010 08.21
Nejc Kondi?
23. 09. 2010 07.29
Maribor brez Iličića in Bačinoviča ni več tisti maribor ki smo ga gledali do sedaj
seba666
22. 09. 2010 22.53
v domzalah raketa gol iz 35 metrov JUNINHA........
vilibalt
22. 09. 2010 22.40
tisti ko niste bli na fuzbalu danes samo pššššt :) ker na 23ur se je najlažje delat pametnega pa pisat sočne komentarje..lp :))
Ciko88
22. 09. 2010 21.42
MODELI SE VIDIMO DRUG TEDN AL KVA... BOMO MAL ZAKVAKAL ANE...
jamaican
22. 09. 2010 21.32
Maribor po prodaji iličića pa bačinovića na stara pota .. :D
Van.Persie20
22. 09. 2010 21.25
haha OLIMPIJAAAA
stromberg
22. 09. 2010 21.23
BRAVO TRIGLAV,V KRANJU SMO LAČNI DOBREGA NOGOMETA.
kiko22332
22. 09. 2010 20.51
tinca ti si neki zaniča navijač
krancan123
22. 09. 2010 20.44
ej folk vsi, ki ste spremljal triglav na zadnjih dveh tekmah, ste videli pošteno izenačenje...ne bomo o priložnostih na obeh straneh in vplivou medijev itd, lahko povzamemo, da sta maribor in olimpija (z novimi okrepitvami in...) še zmeraj kluba z največjo kakovostjo igralcev!nekje je denar, nekje ga ni...denar sveta vladar - na žalost športu in ostalim navdušencem tega........Triglav Kranj po osmih letih zopet med elito, vsaka jim čast! V KRANJU ŽIVI VEČ PREBIVALSTVA KOT V CELJU in je kao četrto največje mesto v Sloveniji..Ljudje in navijači nasploh v Kranju niso in NE bodo verjeli v nekašen klub, ki si ga Kranj nedvomno zasluži, ki je celih osem let igral v 2. ligi! Tako kot je OLIMPIJA Ljubljanski klub, tako je TRIGLAV KRANJSKI KLUB IN TO V VSEH ŠPORTIH!!!! V UPANJU NA BOLJŠE ČASE V ŠPORTU V KRANJU VAS VSE SPODBUJAM ki si vzamete čas za ogled kake tekme..nasploh v CELI Sloveniji....Naj živi TRIGLAV, IZ KRANJA!!!
Uwish
22. 09. 2010 20.35
slo123x še dobro da nisi stavo na barco k je zgubila ah kak je glupa ta španska liga ;)
Patrik Adorjan
22. 09. 2010 20.30
NAFTA ŠAMPIJON!
tinca.s
22. 09. 2010 20.22
slo123x,kako lah staviš na ta smešen Maribor?
tinca.s
22. 09. 2010 20.14
AAAAHAAAAAAHAAAA,veliki Maribor-Triglav 2-2,kok je že igrala Olimpija s Triglavom? aja 0-5 ha ha ha ja kje ste štajerci,zadnič ste bli ful pametni nad zmago Olimpije,šalabajzarji!!!!!!
buenos
22. 09. 2010 19.51
to,kar danes igra olimpija,je pa čista antipropaganda fuzbala...