Nogomet

Največji trenerski zapravljivci: Guardiola lahko milijardi opraviči z lovorikami

Ljubljana, 07. 10. 2024 15.55 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odškodnine na nogometni tržnici so iz leta v leto bolj astronomske. Zato ne čudi, da med trenerji, ki so v svojih karierah zapravili največ, prednjačijo še vedno aktivni strokovnjaki. Nihče pa se ne more primerjati s Pepom Guardiolo, ki je imel v svojih osmih letih pri Manchester Cityju malodane neomejen proračun. Sledita mu Jose Mourinho in Carlo Ancelotti.

Pep Guardiola je s Cityjem in Barcelono osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Manj uspešen je bil pri Bayernu, kjer je zaman naskakoval Ligo prvakov.
Pep Guardiola je s Cityjem in Barcelono osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Manj uspešen je bil pri Bayernu, kjer je zaman naskakoval Ligo prvakov. FOTO: AP

Pep Guardiola je doslej edini trener v zgodovini, ki je za okrepitve zapravil več kot dve milijardi evrov. Veliko večino od leta 2016, ko sedi na klopi Manchester Cityja. Kar devet od desetih najdražjih okrepitev je podpisal na Etihadu, edina izjema med deseterico je Zlatan Ibrahimović. Muhasti Šved, ki z Guardiolo nikdar ni našel skupnega jezika, je Barcelono stal slabih 70 milijonov evrov in je s tem peta najdražja okrepitev v trenerski karieri katalonskega strokovnjaka. 

Na tej lestvici prvo mesto zaseda Jack Grealish s 117,5 milijona evrov, drugi pa je hrvaški branilec Joško Gvardiol, za katerega so meščani odšteli 90 milijonov. In še zanimivost: med osmimi najdražjimi Guardiolovimi nakupi so kar štirje branilci. Poleg Gvardiola še Ruben Dias, Aymeric Laporte in Joao Cancelo

Jose Mourinho je v svoji karieri največ odštel ja Paula Pogbaja. Drugi je Romelu Lukaku, tretji pa Fred.
Jose Mourinho je v svoji karieri največ odštel ja Paula Pogbaja. Drugi je Romelu Lukaku, tretji pa Fred. FOTO: AP

Mourinho zapravil podobno, a je precej manj uspešen 

Drugi na lestvici največjih zapravljivcev je Jose Mourinho, ki je doslej zapravil milijardo in 910 milijonov evrov. Največ ga je leta 2016 stal Paul Pogba, ki je iz Juventusa na Old Trafford prišel kot najdražji nogometaš na svetu. Mourinho je v svoji trenerski karieri doslej zbral 26 lovorik, kar je 13 manj od Guardiole. 

Jude Bellingham je edini nogometaš,. za katerega je Ancelotti odštel več kot 100 milijonov evrov.
Jude Bellingham je edini nogometaš,. za katerega je Ancelotti odštel več kot 100 milijonov evrov. FOTO: AP

Ancelotti pri Chelseaju ustrelil v prazno, pri Realu pač ne 

Portugalskemu posebnežu sledi sedanji trener Reala Carlo Ancelotti z 1,79 milijarde evrov. 113 milijonov je stal Jude Bellingham, 101 Gareth Bale, 80 pa Aurelien Tchouameni. Med peterico sta še James Rodriguez (75 milijonov) in Fernando Torres (58,5 milijona). Slednjega lahko zagotovo označimo za najbolj zgrešeno okrepitev, saj se po selitvi iz Liverpoola v Chelsea nikakor ni znašel in je postal tarča številnih kritikov. Torres se lahko kljub temu tolaži, da je leta 2012 Chelseaju pomagal do naslova v Ligi prvakov, pri katerem Ancelotti ni več sodeloval. Takrat je na klopi Bluesov sedel njegov rojak Roberto Di Matteo

Jan Oblak je daleč od najdražjih prestopov Diega Simeoneja.
Jan Oblak je daleč od najdražjih prestopov Diega Simeoneja. FOTO: AP

Allegri zapr4avljal pri Juventusu, Simeone pri Atleticu 

Na četrtem mestu med zapravljivci je še en Italijan, in sicer Massimiliano Allegri, ki je doslej za okrepitve odštel 1,42 milijarde. Je pa zanimivo, da je v svoji karieri osvojil "le" 15 lovorik, kar je daleč najmanj med prvo četverico. Ancelotti jih denimo ima 29. 

Še slabši je izkupiček petega na tej lestvici Diega Simeoneja, ki je s skoraj isto zapravljeno vsoto kot Allegri doslej prišel do desetih lovorik. Ena najboljših potez Argentinca je zagotovo bila, da je v Atletico pred točno desetletjem pripeljal Jana Oblaka, ki je še danes prvi vratar kluba. Zanj so Atleti odšteli skromnih 16 milijonov, kar ga uvršča šele na 30. mesto Simeonejevih najdražjih okrepitev. Daleč najdražji je sicer Joao Felix, ki je stal dobrih 127 milijonov evrov. 

 Mauricio Pochettino je v svoji karieri zapravil 1,15 milijarde evrov, osvojil pa "zgolj" francoski naslov, pokal in superpokal.
Mauricio Pochettino je v svoji karieri zapravil 1,15 milijarde evrov, osvojil pa "zgolj" francoski naslov, pokal in superpokal. FOTO: AP

Pochettino daleč najmanj uspešen 

Med deseterico trenerjev, ki so zapravili največ, najdemo še Antonia Conteja, Manuela Pellegrinija, Thomasa Tuchla, Unaia Emeryja in Mauricia Pochettina. Med njimi negativno izstopa Pochettino, ki je edini z manj kot petimi lovorikami, in sicer je osvojil zgolj tri. Drugi najslabši v tem pogledu je Antonio Conte z osmimi, tretji "najslabši" pa Pellegrini z devetimi. 

Cristiano Ronaldo je najdražja okrepitev v trenerski karieri Massimiliana Allegrija, ki je med zapravljivci na četrtem mestu.
Cristiano Ronaldo je najdražja okrepitev v trenerski karieri Massimiliana Allegrija, ki je med zapravljivci na četrtem mestu. FOTO: AP

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezdollar
07. 10. 2024 17.41
+0
Carlo je daleč najuspešnejši…simpl ko pasulj…
Etienko
07. 10. 2024 17.35
+3
Ena redkih stvari, ki jim dajem prav pri amerikancih je NBA maximal sistem plač, kjer se v naprej ve, koliko po kateri pogodbi kdo lahko zasluži! Podobno bi se lahko naredilo v nogometu! Realno nobeden ni vreden več kot 50 milijonov na sezono, torej ce sklene 5 letno pogodbo lahko dobi 250 milijonov! Ampak tukaj je potem vprašanje, kam si on želi? Ker 50 milj. na leto lahko recimo 50 klubov ponudi! Po današnjem sistemu kdo ima več, pa bi do amena zapufana Barcelona ponudila takemu igralcu 300 milijonov, na sezono, probleme z denarjem bomo pa drugo leto reševali, pa seveda igralec takoj sprejme in podpiše! Ostali niso zmožni teh številk in je posel sklenjen, že zato ker je to Barcelona! Kupi in škodi s tem sebi kot nasprotniku, saj imaš v kadru enega več, ki zna nogomet, ampak ne bo igral veliko, sploh pa ne bo igral za nasprotnike! Temu bi morali narediti konec s kategorizacijo igralcev! Recimo v pretekliku Messi, Ronaldo,Halland in ostali prvo kategorniki, vsi ti igralci imajo recimo ceno 50 milijonov (lahko tudi 100, delamo primer) in za njih se poteguje veliko več klubov kot da eden bombne redno ponudbo pa ga ima...marsikateri igralec si na ta našin ne bi uničil kariere, saj bi šel najprej igrat nekam, kjer bi vedel da bo igral, kar v Barci in Realu recimo nikdar ni ziher, četudi bogastvo odštejejo zate! Druga kategorija bi bili ocenjeni igralci do 45 milj, tretja do 40 milj, cetrta do 35 milj itd itd cisti do nekaj tisoc eurov za najnizje lige...potem pa se naj kupuje in odloča, kam bo kdo šel....
gullit
07. 10. 2024 17.40
+1
Bravo obema komentatorjema, se strinjam. Salary cap je tudi dobra ideja. Nekaj bo potrebno spremeniti da bo fuzbal še naprej enakovreden ter zanimiv. Kot včasih.
Lucky
07. 10. 2024 17.17
+1
Ni samo Bosman. Verjetno se spomniš, da so iz bivše Yuge lohk šli ven šele po 28. letu. Podobno je blo v vzhodni Evropi.
gullit
07. 10. 2024 16.42
+3
Časi se spreminjajo, ampak meni osebno je bilo včasih bolj zanimivo gledati ligo prvakov, bilo je več izenačenih ekip, zmagovale so ekipe kot so Ajax, Porto, Steaua, Crvena zvezda, Psv, Celtic,...danes pa sta samo 2 favorita iz Španije ter Anglije. Bosman je naredil bogate klube še večje, majhne pa še večje reveže. Morali bi omejiti nekako da je v vsakem klubu vsaj pol domačih igralcev. Ne pa da gledaš Chelsea pred leti brez enega Angleža.