Nogomet

Tožba proti Infantinu zaradi prevelikega števila tekem

Bruselj, 14. 10. 2024 12.31 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki evropske podružnice sindikata profesionalnih igralcev nogometa FIFpro Europe in Združenje evropskih lig (EL) so na Sodišče EU vložili skupno pritožbo proti Mednarodni nogometni zvezi Fifi. Razlog sta nov razširjen turnir ter dodatna obremenitev za igralce v že tako natrpanem tekmovalnem koledarju.

Fifa se sooča z novimi očitki ...
Fifa se sooča z novimi očitki ... FOTO: AP

Klube in združenje profesionalnih igralcev nogometa v zadnjem času skrbi vpliv vse večjega števila tekem in tekmovanj na telesno in duševno zdravje igralcev. Nekateri tožijo, da je obremenitev presegla sprejemljivo mero, čeprav so za to odlično plačani.

Nov sistem Lige prvakov in razširjeno klubsko svetovno prvenstvo, ki ga bodo junija prvič pripravili v ZDA, sta le še prilila olje na ogenj na že žgočo polemiko o še vzdržnem številu tekem v sezoni. Spremenjeni turnirji z novimi razširjenimi tekmovalnimi formati prinašajo nove tekme in s tem dodatne obremenitve na že tako obremenjene igralce.

S pritožbo na EU oziroma Evropsko komisijo, ki uveljavlja konkurenčno pravo, želijo pritožniki preprečiti samovoljo krovne svetovne nogometne organizacije, ki ji očitajo zlorabo prevladujočega položaja v skladu z evropsko zakonodajo o konkurenci. Pritožniki tudi trdijo, da se Fifa s predstavniki igralcev in klubov ni ustrezno posvetovala o novem koledarju, preden je bil objavljen, in da je zaradi tega razpored presegel zasičenost.

Fifa se na drugi strani brani pred očitki. Njeni vodilni možje pravijo, da je izvršni odbor Fife nov koledar sprejel po izčrpni razpravi, v katero sta bila vključena tudi EL in FIFPro.

Glede vse bolj natrpanega urnika tekem je nedavno spregovoril tudi Aleksander Čeferin.
Glede vse bolj natrpanega urnika tekem je nedavno spregovoril tudi Aleksander Čeferin. FOTO: Damjan Žibert

'Fifa zasleduje le lastne komercialne interese'

Uvedba klubskega SP z 32 ekipami vsaka štiri leta je sodu izbila dno. "Ravnanje Fife v zvezi z vprašanjem natrpanega koledarja nas utrjuje v prepričanju, da pri Fifi zasledujejo lastne komercialne interese, kar posledično škoduje gospodarskim interesom nacionalnih lig in počutju ter zdravju igralcev," so zapisali pritožniki.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Slovenec Aleksander Čeferin je v četrtek v pogovoru za BBC dejal, da je koledar "dosegel svojo mejo", a se obenem pridušal: "Kdo se pritožuje? Tisti, ki zaslužijo najvišje plače, in tiste ekipe, ki se lahko ponašajo z ekipo 25 igralcev najvišje ravni. Tisti igralci z najnižjimi plačami in kolektivi s komaj 11 igralci se ne pritožujejo. Radi igrajo."

Fifa nedavno že izgubila na sodišču

Evropsko sodišče je sicer 4. oktobra v primeru nekdanjega vezista Arsenala, Chelseaja in Portsmoutha Lassane Diarraja že ugotovilo, da nekatera pravila Fife o prestopih kršijo zakon o konkurenci in svobodi gibanja.

Angleški nogometni klub Manchester City je sicer prejšnji ponedeljek dosegel pomembno pravno bitko z vodstvom Premier League. Neodvisno razsodišče v Londonu je pravilnik lige, ki omejuje klube pri sponzorskih pogodbah, pri katerih sodelujejo podjetja, povezana z lastniki, razglasilo za protipraven.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
14. 10. 2024 16.24
-1
Spomnijo naj se na rudarje in delavce v železarnah, ki vsak dan delajo po 8 ur, ne samo na koncu tedna en dan 1,5 ure. Tudi treningi niso tako naporni kot delavčev delovni dan, pa prejmejo ogromno manjšo plačo.
sencina
14. 10. 2024 15.54
Ni treba pobrat vseh tekem naj se drugi dobijo priložnost.Bojo meli manjso placo pa se manj bojo igrali.
sosed5
14. 10. 2024 15.54
+1
To se vidi IQ vseh teh veleumov. Delavci in vsi zaposleni delajo vsaki dan, najmanj 8 ur, za drobiz oziroma ti sportni nadljudje zasluzijo v (ENEM TEDNU) ZIVLJENSKO PLACO DELAVCEV, ZNANSTVENIKOV, UCITELJEV itd, nima smisla nastevat. ?! In se bunijo, vozijo se s carterji, spijo v najboljsih hotelih, jedo hrano, ki je sami ne placajo, da uro in pol odigrajo tekmo????. Ce niso zadovoljni, pa naj gredo na delovni trg, delat 8 ur in popoldan na pivo ali vino!!!???!!.
ddolores
14. 10. 2024 15.10
+2
Če imajo nogometaši preveč tekem, naj grejo pa na Tour vsak dan gor na hrib. Nogometašev je 11 in so zmatrani ubogi, kolesar je pa sam s kilometri. i