Nogomet

Thomas Tuchel tudi uradno predstavljen kot nov angleški selektor

London, 16. 10. 2024 15.15 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angleška nogometna zveza FA je potrdila, da je Thomasa Tuchla imenovala za novega selektorja angleške reprezentance. Nekdanji trener Mainza, Borussie Dortmund, PSG-ja, Chelseaja in Bayern Münchna bo naloge angleškega selektorja uradno začel opravljati 1. januarja.

Thomas Tuchel, ki je bil brez dela, odkar je po koncu lanske sezone zapustil Bayern München, bo na mestu selektorja nasledil Angleža Garetha Southgata. Postal je komaj tretji tuji trener treh levov po Sven-Göranu Erikssonu in Fabiu Capellu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lee Carsley, ki je po odstopu Southgata avgusta začasno prevzel naloge selektorja Anglije, bo ostal na angleški klopi na tekmah Lige narodov proti Republiki Irski in Grčiji naslednji mesec.

Pri FA so pojasnili, da šokanten poraz proti Grčiji prejšnji teden ni imel nobene vloge pri njihovi odločitvi, saj so s Tuchlom pogodbo podpisali 8. oktobra, dva dni pred to tekmo. Pogodba z Nemcem velja 18 mesecev, torej do konca svetovnega prvenstva leta 2026.

Tuchel, ki je bil tudi trener Borussie Dortmund in PSG-ja, ima pedigre tistega, ki lahko ekipam, na čelu katerih je, zagotovi najbolj iskane trofeje. Prav z Nemcem na klopi zveza FA želi prekiniti 58-letno čakanje na naslov na velikem turnirju, ki se vleče od mundiala 1966 na domačih tleh.

Vrhunec dosedanje Nemčeve kariere je bil med njegovim obdobjem v angleškem nogometu, ko je leta 2021 s Chelseajem osvojil Ligo prvakov.

Thomas Tuchel je s Chelseajem osvojil prestižno Ligo prvakov.
Thomas Tuchel je s Chelseajem osvojil prestižno Ligo prvakov. FOTO: AP

"Imeti priložnost zastopati Anglijo je velik privilegij, priložnost delati s to posebno in nadarjeno skupino igralcev pa je zelo vznemirljiva," je dejal Tuchel.

"Zelo sem počaščen in naredil bom vse, kar je v naši moči, da se najprej uvrstimo na svetovno prvenstvo, potem pa, da bomo imeli uspešno svetovno prvenstvo. Skušali bomo narediti vse, da bomo dobili drugo zvezdico na naši majici," je še dejal nemški strateg na angleški klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Southgate je odstopil kmalu po julijskem porazu v finalu Eura proti Španiji, po osemletnem obdobju, v katerem je Anglija znova postala nogometni akter.

"Navdušeni smo, da smo lahko podpisali pogodbo s Tuchlom, enim najboljših trenerjev na svetu," je dejal izvršni direktor FA Mark Bullingham.

"Verjamemo, da nam je uspelo najeti trenersko ekipo, s katero bomo imeli najboljše možnosti za zmago na velikem turnirju, svetovnem prvenstvu leta 2026," je bil samozavesten predstavnik angleške zveze.

Mark Bullingham in Thomas Tuchel
Mark Bullingham in Thomas Tuchel FOTO: AP

Tuchel, ki zase govori, da je ljubitelj vsega angleškega, torej pravi anglofil, je nedavno dejal, da se v Angliji počuti bolj cenjenega kot v domovini.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
16. 10. 2024 16.56
Res je to privilegij ter prava redkost, da so Angleži, ki verjamejo da imajo kot izumitelji nogometa, najboljše igralce ter tudi trenerje, izbrali nekoga ki ni Anglež. Spomnim se samo Svena Gorana Erikssena, pa Fabio Capello, da sta vodila tri leve.
borjac
16. 10. 2024 16.18
+3
Angleški tabloidi že čakajo v nizkem štartu in zobmi pripravljeni , da ga raztrgajo ob prvi priliki , pa čeprav ne bo nič kriv , moje osebno mišljenje je da so za neuspeh Angleške reprezentance , ob tolikih talentih , še največ krivi Angleški umazani , zahrbtni in lažnivi tabloidi , ki jim je mar samo za njihovo naklado , za Anglijo pa popolnoma nič.