Nogomet

'Prišel je iz PSG-ja, da bi osvojil Ligo prvakov'

London, 20. 05. 2024 17.52 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
0

Thiago Silva, eden najboljših osrednjih branilcev vseh časov, to poletje zapušča Chelsea in se vrača v Fluminense. Na svoji zadnji tekmi v modrem dresu se je poslovil od navijačev, ki so ga v štirih sezonah močno vzljubili.

Thiago Silva se po izteku pogodbe z Londončani (30. junij 2024) vrača nazaj v brazilski Fluminense, kjer si je med letoma 2006 in 2009 z dobrimi predstavami tlakoval pot v Evropo. 

Thiago Silva v Fluminenseju leta 2008
Thiago Silva v Fluminenseju leta 2008 FOTO: AP

V svoje vrste ga je sprva zvabil Milan, sledil je prestop v Paris Saint-Germain, za konec pa ga je kariera ponesla še v London. 

39-letni branilec Stamford Bridge po štirih letih zapušča kot legenda in velik ljubljenec navijačev. Odigral je eno ključnih vlog pri osvojitvi Chelseajevega drugega naslova elitne Lige prvakov, ko so v finalu z 1:0 ugnali Manchester City.

Chelsea je osvojil Ligo prvakov v sezoni 2020/21.
Chelsea je osvojil Ligo prvakov v sezoni 2020/21. FOTO: AP

Brazilec je bil takrat komandant londonske obrambe in nepogrešljiv člen v osrčju tričlanske zadnje linije Thomasa Tuchla. Skozi celotno kariero ga je krasilo izredno branje igre in visok nivo nogometne inteligence, s čimer je nadoknadil nekoliko manj izrazite fizične lastnosti, kot sta hitrost ter višina. 

Poleg najprestižnejše evropske lovorike je Silva v dresu modrih osvojil še Uefin superpokal in pa Klubsko svetovno prvenstvo. Za Chelsea je zbral 155 nastopov in devet zadetkov.

Statistika Thiaga Silve v Chelseaju:

Statistika Thiaga Silve
Statistika Thiaga Silve FOTO: Sofascore.com

Svojo zadnjo tekmo je odigral proti Bournemouthu, ki so jo Londončani dobili z 2:1. Pred tekmo s češnjicami so mu navijači na Stamford Bridgeu pripravili dva transparenta. 

Prvi je vseboval sliko Silve, ki se pred brazilsko zastavo drži za Chelseajev grb, s pripisom ''Obrigado O Monstro, um de nos'' (Hvala Pošast, eden od nas), na drugem pa je pisalo ''Prišel je iz PSG-ja, da bi osvojil Ligo prvakov''.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po tekmi, ki je Londončanom zagotovila šesto mesto v Premier ligi, in ob morebitni zmagi Manchester Cityja nad Manchester Unitedom v finalu FA pokala tudi uvrstitev v Ligo Evropa so igralci brazilskemu branilcu pripravili špalir. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Silva in soigralci so se nato postavili v sredinski krog na igrišču, sledil pa je poslovilni govor, ob katerem Brazilec ni mogel zadržati solz. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zahvalil se je družini, ki je bila ob njem, soigralcem in navijačem, ob zahvali pa je izpostavil še nekdanjega nogometaša in trenerja Chelseaja Franka Lamparda ter Marino Granovskaio, ki je na Stamford Bridgeu delovala kot desna roka Romana Abramoviča

Prav Lampard in Granovskaia sta namreč odigrala ključno vlogo pri snubitvi Silve, ki je bil tedaj prost igralec, v angleško prestolnico. 

Thiago Silva in Marina Granovskaia
Thiago Silva in Marina Granovskaia FOTO: X

"Moje sanje so videti svoje otroke igrati za vas. Zelo vas bom pogrešal. Rad vas imam," je ob koncu govora navijačem dejal Thiago Silva, ki je že nekajkrat namignil, da bi se lahko v prihodnosti vrnil v Chelsea kot del strokovnega štaba. 

Pochettino: Je eden izmed najboljših igralcev vseh časov

Thiago Silva in Mauricio Pochettino
Thiago Silva in Mauricio Pochettino FOTO: Profimedia

Trenersko vlogo zasedbe, ki se je v Londonu kot edina okitila z naslovom evropskih in svetovnih prvakov, bo sicer, kot kaže, še naprej opravljal Mauricio Pochettino

Argentinski strateg je Silvo po koncu zadnje tekme označil za enega izmed najboljših igralcev vseh časov. 

"V veliko zadovoljstvo in čast mi je bilo, da sem ga lahko vodil. Je vrhunski igralec in eden izmed največjih vseh časov. Je izjemen profesionalec, njegova kariera pa je bila neverjetna. Sedaj je problem, da ga bomo pogrešali, toda njemu in njegovi družini vsekakor želimo vse najboljše," je dejal Pochettino.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.