Nogomet

Svetovni mediji enotni: 'Boljša ekipa je na evropskem vrhu'

Berlin, 15. 07. 2024 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po zmagi Španije nad Anglijo v finalu evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji so v španskih medijih seveda izpostavili velik uspeh in četrto lovoriko, angleški pa so obžalovali zamujeno priložnost za prvi pokal po skoraj šestih desetletjih. Angleško trpljenje in čakanje se nadaljuje.

Španija si je v nedeljo zvečer v Berlinu zagotovila četrti naslov evropskega prvaka, tretjega v tem tisočletju po 2008 in 2012. V domovini novih evropskih prvakov je bilo navdušenje seveda veliko, tamkajšnji mediji pa so izpostavljali junake finala in celotno špansko predstavo na tekmovanju.

Španski športni časnik As je tako zapisal, da se je po 12 letih suše njihova La Roja spet dotaknila neba. Z naslovom "Spet smo kralji Evrope" so poudarili, da je Španija zdaj štirikratni evropski prvak, kar ni uspelo še nikomur. Pa tudi to, da je uspeh pravična nagrada za predstave na vseh tekmah Eura 2024 v Nemčiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osrednji katalonski športni časnik Mundo Deportivo prav tako pozdravlja četrti naslov Španije, hvali strelca Nica Williamsa, podajalca Lamina Yamala in seveda glavnega junaka Mikela Oyarzabala. Pa tudi, kako so izbranci selektorja Luisa de la Fuenteja trpeli v drugem polčasu brez poškodovanega Rodrija. Ugotavlja, da se je njihova reprezentanca zapisala v zgodovino, La Roja pa je zasluženo prvak Evrope in je začela novo nogometno obdobje. Analiziral je tudi potek EP z ugotovitvijo, da je De la Fuente poskrbel za prepoznavno igro, medtem ko so se finalni tekmeci naprej prebijali z zvrhano mero sreče.

Madridska Marca pa ugotavlja, da so Španci kralji Evrope. Hvalijo De la Fuenteja, ki je vstopil v novo zgodovinsko obdobje, pridružil se je selektorjem Joseju Villalongi, Luisu Aragonesu in Vicenteju Del Bosqueju, ki so pred njim stopili na vrh Evrope. Spomnili so, da je bil selektor pred letom dni skorajda že odpisan, a je verjel v svoje fante in vztrajal. Poudarili pa so še, da je evropski naslov zgolj krona prevlade španskega nogometa v zadnjih letih, prišteli so še evropska naslova v mlajših selekcijah v letih 2015 in 2019 ter osvojeno ligo narodov in srebro na OI v Tokiu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugačno je bilo razpoloženje v Angliji. Angleži so bili spet zelo blizu, po drugem zaporednem izgubljenem finalu ugotavljajo tamkajšnji mediji, a vendarle spet korak prekratki. Časnik Daily Mail je izpostavil prav to – Spet smo tako blizu je bil naslov po bolečem porazu. Izenačujoči gol Cola Palmerja je vlil upanje, zdaj pa bo treba čakati šest desetletij, dodaja časnik.

Telegraph je bolečino ob porazu naslovil z Agonija se nadaljuje. Obžaluje zapravljeno priložnost, pa tudi to, da po 58 letih ne bo nič z novo lovoriko. Ob izjavi selektorja Garetha Southgata, da so si tako želeli zmage, da je kar bolelo, pa ugotavlja, da je bolečina vse, kar je ostalo Angliji – nagrado je dobila Španija. Tabloid Sun pa se je v naslovu ironično poigral z besedno igro in zapisal Spainful (kombinacija besed Spain za Španijo in painful za boleče), nato pa izpostavil, da so Southgatovi junaki padli na zadnji oviri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Portal Sky Sports je zapisal, da je Oyarzabal zlomil srca Angležev. Poudaril je padec v zadnjih minutah in tudi pri tem mediju se niso mogli izogniti omembi suše pri lovorikah, ki bo zdaj trajala vsaj šest desetletij. Pri Guardianu so gol Mikela Oyarzabala doživeli kot "rušenje angleških sanj". A obenem so pri časniku tudi priznali, da je bila Španija boljša in si je zaslužila zmago: "Če se nogomet vrača domov, je to zato, ker je finale pripadel Španiji za njen četrti naslov. Zasluženo, čeprav se je za trenutek zdelo, da se bo Anglija še enkrat izvlekla."

Italijanska Gazzetta dello Sport pa je predajo pokala – Italija je bila prvak pred tremi leti – pospremila z oceno, da je Španija zdaj na vrhu Evrope, Williams in Oyarzabal pa sta končala angleške sanje. Prav tako so se poigrali z angleškim sloganom It's coming home (prihaja domov) in ga zapisali v španščini – Esta volviendo a casa.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
16. 07. 2024 12.27
Bravo Španija! Ko le ne bi bili tako koruptivni.
kebbab
15. 07. 2024 15.25
-1
Tale Cucurella za Španijo igra kot da je Ronaldinho a ko pride v Chelsea igra kot da je v drugi Slo. ligi.
JAZsemTI
15. 07. 2024 15.24
+3
7 tekem - 7 zmag. To je to!
štajerc65
15. 07. 2024 15.08
+6
Imajo pa Angleži vsaj en rekord kar ni uspelo še nobeni reprezentanci. Dvakrat zaporedoma so izgubili finale Eura! In oni se imejo za izumitelje nogometa?
nestabilen
15. 07. 2024 15.00
+5
Na zacetku EURO 2024 sem zapisal tukaj da bo treba premagat Spanijo za naslov prvaka.Spanija ima neverjetno ekipo,Yamal je dopolnil v soboto 17 let,neverjeten talent.ki se ni izpiljen in tudi drugi niso nic slabsi.Mislim da so favoriti za naslednje svetovno prvenstvo.
Valkidžija
15. 07. 2024 14.37
+7
Pravici zadoščeno. Angleži so se do finala samo šlepali z obilo sodniške pomoči. Sploh si finala niso zaslužili.
komarec
15. 07. 2024 13.35
+5
Ko to pogledaš vidiš par stvari, ki dajo čuden odgovor. Nogometaši so novodobni gladiatorji, navijači porabijo še zadnji € za oglede tekem med tem ko tisti v ložah kreirajo vso to zgodbo in kujejo velike dobičke. Zdi se mi, da so ljudje resnično naivne ovčke.
komarec
15. 07. 2024 13.25
+3
No in naj mi kdo razloži klaj imajo navijači dobrega od tega?
Šumsko voče
15. 07. 2024 13.02
+9
Africani z angleskimi potnimi listi vec srece prihodnjič
JAZsemTI
15. 07. 2024 15.25
-2