Nogomet

Stojanović: Ekipa je mentalno zelo zdrava, pripravljeni smo na vse

Ljubljana, 09. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
20

Nocoj se bodo slovenski nogometaši v Stožicah v drugem krogu Lige narodov pomerili s Kazahstanom, kjer bodo nastopili v vlogi favorita. Kljub temu pa bo potrebna previdnost, saj so Kazahstanci že novembra v Ljubljani pokazali, da so trd nasprotnik, to pa so potrdili tudi v prvem krogu, ko so remizirali z Norveško (0:0).

"Zagotovo nas čaka še ena težka tekma proti dobremu nasprotniku. Marsikdo si verjetno misli, da bi z njimi morali opraviti z lahkoto, ampak temu ni tako," je pred tekmo dejal Petar Stojanović

Slovenija, ki v letošnjem letu še ni okusila poraza, se je s Kazahstanci pomerila že v preteklih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Tako v Astani kot tudi v Ljubljani so Slovenci slavili z 2:1, slovenski javnosti pa se je v spomin vtisnila predvsem tekma v Stožicah, na kateri si je Slovenija zagotovila preboj na Euro v Nemčiji.

Predogled Slovenija - Kazahstan
Predogled Slovenija - Kazahstan FOTO: Sofascore.com

"Vemo, da je bila novembra težka tekma, svojo kakovost pa so znova dokazali proti Norvežanom. Imajo novega selektorja, ki je vnesel novo energijo in dodatno željo po dokazovanju. Čaka nas težka tekma, ampak pripravljeni smo in želimo si zmage. Naredili bomo vse, da pridemo do tega cilja," dodaja Stojanović.

Kazahstan je v prvem krogu nekoliko presenetil in remiziral z Norveško, ki v svojih vrstah premore zvezdnika, kot sta Erling Haaland in Martin Odegaard. Slovenci so četrto izvedbo Lige narodov prav tako odprli z remijem proti Avstriji.

"Opravili smo analizo tako kot vselej. Pogledali smo si dobre in slabe lastnosti. Mislim, da lahko tekmo z Avstrijo gledamo s pozitivne plati. Bilo je precej dobrih trenutkov, kljub temu, da smo nekaj časa trpeli, ampak to je normalno, saj smo igrali proti vrhunskemu nasprotniku. Če bi nekoliko bolje izkoristili nekatere priložnosti, pa bi lahko prišli tudi do zmage. Potem se ne bi govorilo, da smo mogoče odigrali malce slabšo tekmo, ampak sam se s tem ne strinjam," se je na tekmo s severnimi sosedi znova ozrl 28-letni Stojanović, ki ima v slovenski izbrani vrsti eno izmed najvidnejših vlog in je težko nadomestljiv.

Petar Stojanović na tekmi Slovenija – Avstrija
Petar Stojanović na tekmi Slovenija – Avstrija FOTO: Damjan Žibert

Novopečeni član Salernitane ob tem dodaja: "Pozitivno je, da še enkrat več nismo izgubili. Pokazali smo, da lahko igramo proti vsaki reprezentanci, a vseeno moramo dati nocoj še nekaj več, če želimo zmagati."

Zgodovinski uspeh na evropskem prvenstvu Slovencem ni stopil v glavo

Slovenija se je na prvenstvu stare celine prebila v osmino finala, kjer je dolgih 120 minut ohranila prazno mrežo proti zvezdniški ekipi Portugalske. Varovancev Matjaža Keka niso uspeli premagati niti Angleži, Danci ali Srbi. A kljub vsemu slovenski nogometaši po besedah Stojanovića ostajajo na realnih tleh.

Bruno Fernandes in Petar Stojanović
Bruno Fernandes in Petar Stojanović FOTO: Luka Kotnik

"Mentaliteto smo spremenili takoj, ko smo prišli sem. Zavedamo se, kaj nas čaka naprej. Od stare slave se ne more živeti. Vse, kar je za nami, je lepo zapisano in ni več v naših glavah. Če hočemo živeti sanje, ki smo jih živeli, moramo nadaljevati s pristopom, kot je bil pred evropskim prvenstvom in na njem. Ta ekipa je mentalno zelo zdrava in pripravljeni smo na vse, kar nas čaka. Svoje principe imamo vedno enake."

Stojanović, ki je svojo člansko kariero pričel pri Mariboru, se zaveda, da bodo s soigralci morali na trenutke trpeti tudi proti Kazahstanu, pa čeprav je njihova ekipa na nogometnem tržišču skoraj osemkrat vrednejša od kazahstanske. 

"Res je, da ti nekatere ekipe na igrišču dopuščajo igro, nekatere ne. Verjamem, da bomo tudi tokrat morali trpeti, ampak to počnejo vse vrhunske ekipe. Ne gre pričakovati, da bomo vseh 90 minut mi imeli žogo in z lahkoto prihajali do priložnosti. Seveda, želeli bomo vsiliti svojo igro, da se bodo morali oni prilagoditi na naš sistem, ampak na igrišču vselej ni tako, kot si zamisliš v teoriji," pravi 28-letnik, ki se pri slovenski reprezentanci najbolje znajde na desni strani zvezne linije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vcashzlehtvcashposten
09. 09. 2024 19.29
+2
Dejmo naši danes stisnt in pokazat lep atraktiven nogomet. Res imamo trenutno v naši zgodovini daleč najkvalitetnejšo reprezantanco razen Šporar mi nekak ne paše v prvo postavo. Meni osebno edini igralec ki ga ne bi postavil v prvo postavo mogoče bi potem pri vstopu tudi bolje igral in pokazal svojo pravo kvaliteto
Cupko
09. 09. 2024 19.05
Hočemo zmago!
walter2
09. 09. 2024 18.16
Tokrat so materialisti iz NZS pravice za TV prenos prodali Kočevskim Romom!Tako,da bstaja možnost,da bomo lahko gledali vsi,le odpadno železo bo treba pripravit!
inside1
09. 09. 2024 14.55
Še sreča, da je on dokaj napadalno usmerjen krilni udarec, sicer bi bila popolna tema v napadu, samo bunker. Č e ne streljaš po golu tudi zmagat ne moreš. To pa našim manjka, kreaitva na sredini in napadu.
športnik66
09. 09. 2024 14.50
+4
Spet prenos samo na Telemach/Sporkanal1. Na RTV SLO pa kake cenene pogovorne oddaje. To je pa tudi samo v Sloveniji možno. TV prenos tekem državne reprezentance morajo biti dostopne vseh prebivalcem Slovenije! To bi moral urediti Predsednik vlade...če bi imel jajca seveda.
Blue Dream
09. 09. 2024 15.09
+1
VladaPada
09. 09. 2024 12.19
+0
1-1 bo vredu rezultat da se tradicija nadaljuje.
Blue Dream
09. 09. 2024 12.55
-1
300 let do specialista
09. 09. 2024 10.08
+5
Srečno fantje💪💪 v iluziji bo z vami vsa Slovenija, ker nacionalka ne premore prenosa športnega dogodka, ki spodbuja mladino k zdravemu načinu življenja, bodo pa gledali Marcela in poslušali njegovo ostro subjektivno blodnjo o rdeči zvezdi. Hvala RTV🐷
StAnalitik
09. 09. 2024 11.25
-3
Matej Krašovec1
09. 09. 2024 09.29
+9
Ta Rtv slo je treba ukinti ,ali pa nehat plačevat naročnino in bojo hitro v stečaju. Tudi NZS bi morala tukaj svoje narediti da bi lahko vsi ki plačujemo tudi gledali tekmo Državne reprezentance ...Sramota brez primere ...
StAnalitik
09. 09. 2024 11.26
-1
Zakaj bi morali gledati nogomet? Odbojkarji in košarkarji si bolj zaslužijo.
Merhabap
09. 09. 2024 08.46
+12
PodSkalco
09. 09. 2024 08.01
+6
Spet več kot pol Slovenije ne bo moglo gledati tekme?
StAnalitik
09. 09. 2024 11.27
-2
No ne ravno pol Slovenije.Mene ne moti,če ni prenosa.Saj ne bodo nič pomembnega dosegli.