Nogomet

Steber obrambe zagotavlja: Da bo vsak dal sto procentov, ni vprašanje

Brdo pri Kranju , 29. 05. 2024 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Slovenski reprezentanti so se zbrali na Brdu pri Kranju pred uradnim začetkom priprav na evropsko prvenstvo. Kar nekaj se jih je domov vrnilo z novimi kosi srebrnine iz klubskih vrst, kar je za selektorja Matjaža Keka s psihološkega vidika zagotovo dobrodošlo. Čeprav ga ni bilo med dobitniki lovorik, je na zbor morda celo najbolj sproščen prišel steber obrambe Jaka Bijol. Z Udinesejem se je šele v zadnjih minutah italijanskega prvenstva rešil pred izpadom.

Jaka Bijol bo minulo klubsko sezono skušal čim prej pozabiti. Konec novembra je utrpel prvo hujšo poškodbo v karieri, odsoten je bil kar štiri mesece. Tudi zaradi tega se je Udinese v italijanskem prvenstvu za obstanek boril do zadnjega kroga, kjer se je rešil z zmago pri Frosinoneju. 

"V nogometu moraš iti čez veliko ovir. Ta sezona je ena izmed težjih v moji karieri. Več je bilo padcev kot vzponov. Na koncu nam je nekako le uspelo. To moramo čim prej pozabiti, za naslednjo sezono sem prepričan, da bo rezultatsko uspešnejša," je pred številnimi predstavniki sedme sile povedal 25-letnik iz Vuzenice. 

Na Brdu pri Kranju je prvi uradni dan priprav vladalo zelo sproščeno vzdušje. Matjaž Kek pričakuje svoje drugo veliko tekmovanje na selektorskem stolčku Slovenije, vsi reprezentanti pa so prvič v tej vlogi. A Bijol zagotavlja, da to ne bo vplivalo na miselnost in vzdušje v garderobi. "Nič drugače ne bo kot na prejšnjih zborih. Vedno do zdaj smo se imeli fajn, zakaj se ne bi še zdaj? Mislim, da ne bo veliko sprememb." 

Jaka Bijol je prešerno razpoložen stopil pred novinarje, čeprav je za njim sila zahtevna klubska sezona.
Jaka Bijol je prešerno razpoložen stopil pred novinarje, čeprav je za njim sila zahtevna klubska sezona. FOTO: Luka Kotnik

Da bo vsak dal sto procentov, ni vprašanje 

Čeprav se o rezultatskih motivih (še) ni na glas govorilo, je jasno, da bi v zahtevni skupini z Anglijo, Dansko in Srbijo uvrstitev v osmino finala predstavljala ogromen, zgodovinski uspeh. 

"Najprej upam, da se bomo predstavili v dobri luči. Rezultat je vedno pomemben, ampak najbolj bomo zadovoljni, če bomo predstavili dobro, navdihnjeno Slovenijo. Da bo vsak dal sto procentov, sploh ni vprašanje. Normalno, da rezultati pridejo z dobro igro. Prepričani smo, da nam lahko uspe," je o ciljih povedal osrednji branilec, ki je v kvalifikacijah začel vseh deset tekem. 

Svetovno prvenstvo v Južni Afriki je doživel kot otrok, sedaj je eden tistih, zaradi katerih bo v Nemčijo romalo več deset tisoč navijačev. Uefa je s strani slovenskih privržencev dobila kar 340 tisoč prošenj za vstopnice. "Da je zmanjkalo kart, me ni presenetilo. Da je bilo takšno povpraševanje, pa je bilo res lepo videti. Mislim, da bo veliko navijačev v Nemčijo šlo tudi brez kart. Upam, da jim bomo povrnili za to podporo," je množične podpore vesel Bijol. 

V Nemčijo pokazati, kar so gradili zadnjih šest let 

Pri 25 letih je v dresu s Triglavom na prsih odigral že 47 tekem. Debitiral je pod Matjažem Kavčičem mesec dni pred Kekovo vrnitvijo novembra 2018. "Veliko je bilo zelo težkih trenutkov v teh letih. Od začetka smo skupaj šli čez nekatere stvari, zaradi katerih je zdaj še lepše, da se je vse sestavilo. Vidi se konstantno delo, da smo že nekaj let skupaj, da smo zgradili dobro ekipo. In to lahko zdaj pokažemo." 

Kot dodaja, o poškodbi, zaradi katere je manjkal na 15 tekmah, ne razmišlja več. Vesel je, da se je časovno tako poklopilo, da njegov nastop ni pod vprašajem. Žal pa to ne velja za njegovega klubskega soigralca Sandija Lovrića, ki po poškodbi na začetku aprila še ni povsem nared, čeprav bo skoraj zagotovo del šestindvajseterice, ki bo potovala v Nemčijo. "Prepričan sem, da bo pripravljen,"  Bijol glede Lovrića ni zaskrbljen. 

Na druženju z mediji je beseda tekla tudi o izjemnih predstavah Luke Dončića, ki je z Dallas Mavericksi na pragu finala lige NBA. Bijol pravi, da njegovih tekem v živo zaradi nočnih ur ne gleda, si pa za dobro jutro z užitkom pogleda vrhunce. "Mislim, da so sposobni iti do konca, ker imajo res dobro ekipo," je dodal nogometaš, ki si z Dončićem deli letnico rojstva (1999). Zanimivo, morebitna sedma tekma finalne serije bo ravno v noči na 25. junij, ko se bo Slovenija v Kölnu pomerila z Anglijo. 

Treniral je tudi Sandi Lovrić, čeprav je Kek poudaril, da nanj še ne more stoodstotno računati.
Treniral je tudi Sandi Lovrić, čeprav je Kek poudaril, da nanj še ne more stoodstotno računati. FOTO: Luka Kotnik

Od Cannavara se je v mesecu dni naučil ogromno 

S tržno vrednostjo deset milijonov evrov je Bijol tretji najdražji v slovenski reprezentanci za Benjaminom Šeškom in Janom Oblakom. A če se ga je lani povezovalo celo z Interjem, so letos te govorice nekoliko potihnile. Glede svoje prihodnosti pravi: "Bomo videli, nikoli ne veš. V nogometu se stvari hitro spreminjajo. Pri Udineseju mi je zelo lepo. Res je, da je bila sezona težka in je ne bi rad ponovil." 

Težko sezono so Videmčani rešili pod vodstvom legendarnega branilca Fabio Cannavaro. Dobitnik zlate žoge leta 2006 je črno-bele vodil na zadnjih šestih tekmah. Bijol pravi, da se je od Cannavara v tem času naučil veliko. "V teh treh, štirih tednih lahko veliko odneseš, če ga poslušaš. Je poseben, močan karakter in dober trener. Veliko se uči in dela, da bi bila ekipa boljša. Če njega ne bi poslušal, ne vem, koga bi. Upam, da bo tudi naslednjo sezono ostal trener." 

In le upamo lahko, da bo novo znanje unovčil že to poletje, ko bo ključen člen pri – upajmo – neprebojni slovenski obrambi. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
29. 05. 2024 19.31
+5
naslov pa kot, da bi poslusal obr. ministra
misterbin
29. 05. 2024 19.23
+2
misterbin
29. 05. 2024 19.22
+1
Tokmo z Danci izgubijo 100 %