Nogomet

Stavke ne bo, mnenja o upoštevanju tradicije pa so si različna

London, 24. 12. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
5

Karavana premierligaškega nogometa bo tudi letos kljub številnim okužbam in nekaterim prestavljenim tekmam v prazničnem obdobju tekla dalje. Angleži od svoje tradicije igranja na t. i. boxing day (26. decembra) in kasneje na novega leta dan ne odstopajo, čeprav je v zadnjih sezonah vse več tistih, ki opozarjajo, da je ta navada vse prej kot koristna za nogometaše. Glavni kritik tega je Jürgen Klopp, medtem ko se Pep Guardiola in Ralf Rangnick veselita natrpanega urnika tekem.

Pep Guardiola komaj čaka prihajajoče tekme, a poudarja, da je morda prav stavka edini način, da nogometaši dosežejo spremembe.
Pep Guardiola komaj čaka prihajajoče tekme, a poudarja, da je morda prav stavka edini način, da nogometaši dosežejo spremembe. FOTO: AP

Angleško Premier League je v zadnjem času pretresel val okužb s koronavirusom (v zadnjem tednu je bilo med igralci in klubskim osebjem rekordnih 90 pozitivnih primerov, op. a.), zaradi česar je bilo odpovedanih precej tekem. A v ponedeljek so se vodilni možje tekmovanja in predstavniki klubov dogovorili, da bodo tekme v naslednjih dneh (do vključno 1. januarja so na sporedu še trije krogi, op. a.) odigrane, kot je bilo sprva predvideno. 

Kapetan Liverpoola Jordan Henderson je v luči te odločitve za BBC izrazil zaskrbljenost, saj se po njegovem mnenju nihče ne zmeni za dobrobit igralcev. Začelo se je govoriti celo o možnosti stavke, s katero bi nogometaši pokazali svoje nezadovoljstvo, da se bo šov, v katerem se vsako sezono obračajo milijarde evrov, nadaljeval kljub okužbam.

Pep Guardiola je na novinarski konferenci izpostavil, da se veseli natrpanega ritma, a je v isti sapi dodal, da bi lahko bila stavka edina rešitev, da bi nogometaši dosegli spremembe. "Samo z besedami se ničesar ne bo rešilo. Morda pa je stavka res edina možnost, da se stvari izboljšajo," je povedal trener Manchester Cityja, ki pa kljub svojim besedam ne verjame, da bo že letos prišlo do tega. 

"Nenazadnje smo vsi nogometaši in želimo si igrati. Želimo si še naprej osrečevati ljudi, da bodo lahko prihajali na stadione tudi v prazničnem obdobju. Ne želim govoriti, da imamo razlog za stavko," je še dodal Guardiola. 

Bistveno bolj oster je bil po napredovanju v polfinale Carabao pokala Jürgen Klopp. "Neverjetno je, da še vedno vztrajamo pri tem," je besnel. Bolj kot igranje na boxing day pa Nemca moti, da naslednji krog sledi že dva dni kasneje: "Povsem nemogoče je, da igramo 26. decembra in nato še 28. Že da bi prestavili krog za en dan, da bi igrali 29., bi bila velika razlika." 

So pa Kloppovi varovanci le dobili nekaj nenadejanega počitka, saj je v četrtek postalo jasno, da je tekma med Liverpoolom in Leedsom odpovedana zaradi prevelikega števila okužb. Isto velja še za srečanje med Wolverhamptonom in Watfordom.

Ralf Rangnick bo prvič v trenerski karieri okusil naporen otoški ritem prazničnih tekem.
Ralf Rangnick bo prvič v trenerski karieri okusil naporen otoški ritem prazničnih tekem. FOTO: AP

Povsem drugačno stališče od svojega rojaka pa ima Nemec na klopi Manchester Uniteda Ralf Rangnick, ki je za klubsko spletno stran poudaril, kako nestrpno pričakuje festival prazničnih tekem. "Igrati na boxing day in nato še okoli 30. decembra ter 2. januarja je velika tradicija. Prvič jo bom izkusil kot trener, zato komaj čakam," je povedal. 

Ne glede na pričakovanja enih in hudovanja drugih, se bo ples otoških nogometnih milijard nadaljeval tudi v prazničnem obdobju. Pa čeprav za ceno tveganja novih okužb in še večjega števila odpovedanih tekem. Navada je pač železna srajca. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blef
25. 12. 2021 09.34
Boljši klubi imajo od 30-50 igralcev. Naj porazdelijo minutažo in ne bo noben problem. Jasno je, da igrati samo z najboljšimi ne gre celo sezono. Včasih jih je treba odpočit.
Matrax
24. 12. 2021 11.04
+3
Kloppu, če kaj ne paše lohk gre komot Mainz trenirat nazaj.
TEDOxy50pMEDO
24. 12. 2021 10.52
+3
V NBA komot 3 tekme v enem tednu.
Fuzbaler
24. 12. 2021 10.27
+1
Za vse milijone, ki jih dobivajo, se pritozujejo, ce morejo enkrat na leto odigrati 3 tekme po 90 min v 7ih dneh...
TEDOxy50pMEDO
24. 12. 2021 10.54
+2
Bogataši so največji razvajenci in lenobe.