Nogomet

Stavkajoče španske reprezentantke: Ustrahujejo nas in nam grozijo

Barcelona, 19. 09. 2023 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škandal s poljubljanjem, v katerega je vpleten predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je medtem odstopil, je španski nogomet po nedavnem svetovnem naslovu pahnil v kaos. Nova selektorica je za prvi dve tekmi Lige narodov imenovala reprezentanco, a so igralke isti večer sporočile, da bodo nadaljevale mednarodno stavko.

Najbolj groteskno je, da je nekaj ur pred tem, preden so španske reprezentantke pod vodstvom najboljše nogometašice na svetu Alexie Putellas potrdile namero o stavki, nova selektorica Montse Tome novinarjem v Madridu zagotovila, da se je pogovorila z igralkami.

Te so nato potrdile namero, da se ne bodo udeležile tekem Lige narodov proti Švedski in Švici, dokler se razmere v španskem ženskem nogometu ne bodo izboljšale. Tome je v ponedeljek v reprezentanco vpoklicala 15 zmagovalk nedavnega svetovnega prvenstva, od katerih je večina izjavila, da ne želijo igrati za svojo državo, dokler v zvezi RFEF ne bo nadaljnjih sprememb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luis Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta brez njenega dovoljenja po zmagi Španije na mundialu 20. avgusta v Sydneyju, kar je sprožilo veliko ogorčenja po vsem svetu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je 46-letnika suspendirala za 90 dni in sprožila preiskavo. Rubiales je pod pritiskom igralk in javnosti pred kratkim odstopil s položaja predsednika RFEF, preiskavo proti njemu je odprlo tudi špansko pravosodje.

Nogometašicam pa to ni bilo dovolj. Kar 21 reprezentantk zmagovite ekipe s SP ter še 18 drugih vrhunskih igralk je med drugim zahtevalo odstavitev začasnega šefa RFEF Pedra Roche in drugih, ki so blizu Rubialesu. Da bi potrdile svoje zahteve, so igralke napovedale mednarodno stavko.

Celotna saga v španskem ženskem nogometu se je začela s (spornim) poljubom med zdaj že nekdanjim predsednikom Španske nogometne zveze Luisom Rubialesom in reprezentantko Jennifer Hermoso.
Celotna saga v španskem ženskem nogometu se je začela s (spornim) poljubom med zdaj že nekdanjim predsednikom Španske nogometne zveze Luisom Rubialesom in reprezentantko Jennifer Hermoso. FOTO: Profimedia

Po imenovanju 15 igralk s SP in zagotovitvah nove selektorice so v Španiji domnevali, da so igralke stavko prekinile. Vendar so malo pred polnočjo sinoči preko najboljše igralke SP Aitane Bonmati objavile sporočilo, da stavka ostaja. Hermose ni bilo med vpoklicanimi reprezentantkami nove selektorice Tome, ki je dejala, da je s tem skušala zaščititi igralko.

Po poročanju medijev je zveza RFEF stavkajočim v nedeljo ponudila kadrovske spremembe v organizaciji, a jim hkrati postavila tudi ultimat, ki se je iztekel opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek. V skladu s tem je španska zveza igralkam zagrozila z denarnimi kaznimi in večletno prepovedjo igranja, če ne bodo hotele igrati za 'la rojo', poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na nevpoklic v reprezentanco in domnevne grožnje RFEF se je prek družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, odzvala tudi Hermosova. Špansko zvezo je obtožila, da želi "ustrahovati in groziti igralkam, zmagovalkam SP tako, da jih je proti njihovi volji poklicala na dve tekmi Lige narodov".

"Igralke so prepričane, da je to še ena strategija manipulacije. Želijo nas ustrahovati in nam grozijo s pravnimi posledicami in z gospodarskimi sankcijami," je v izjavi dejala Hermosova, ki trenutno igra za mehiški klub Pachuca.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiskoPol
19. 09. 2023 09.44
+9
Nova selektorka ni povabila Hermosove, ker jo je kot "hotela zaščititi". V resnici jo je brcnila iz reprezentance, da bo mir enkrat pred njo. Sedaj pa ta Hermoso skozi stranska vrata poskuša priti nazaj.
Mladi? Plasto
19. 09. 2023 09.30
+9
dogajanje , je DOKAZ , da so s tem incidentom želele doseči neko agendo ,ki presega le POLJUB !!!!! ...... če se želijo iti aktivizem , naj se tudi financirajo in plačijejo iz svojega žepa in iz dohodkov ,ki jih ustvarijo same !!!! ..... prišlo je iz amerike z megan rapinoe , zdaj pa bi očitno rade več .....
zdravkob
19. 09. 2023 09.23
+5
O, to bodo suspendirane te lezbijke. Sramota so za šport. kakšno sceno so naredile. Nacionalna sramota, cela ekipa.
xelA
19. 09. 2023 09.18
+10
Delajo iz muhe slona. Vlekle bojo to v nedogled, izgubile sočutje javnosti ker bodo vsem šle na živce.
makz75
19. 09. 2023 09.03
+7
vem samo to da nikol nisem in nikol ne bom gledal te sramote od nogometa.....če hocem gledat ...slab nogomet ki ga na vsako silo hočjo spromovirat neka feministicna združenja in izsilit denar od uefe....
Petruska1234
19. 09. 2023 09.20
-1
Mladi? Plasto
19. 09. 2023 09.33
+2
@petruška .... verjetno zato , da izrazi svoje mnenje ..... ki očitno ni v skladu s tvojim mnenjem :) ..... kar pa ne pomeni , da človek ne sme zapisati , kar misli ......
makz75
19. 09. 2023 10.11
-1
makz75
19. 09. 2023 08.59
+6
upam da se nobena več nikol ne udelezi nobene nogometne tekme....samo zguba časa pa enga dnarja
realist9000
19. 09. 2023 08.51
+7
noro, kakšne novice. Kaj se dogaja pa s sanacijo po poplavah? toliko denarja zbranega, dodatne obdavčitve... že imamo kakšno novo nadomestno hišo?
Mladi? Plasto
19. 09. 2023 09.34
+3
kje si pa ti vidu zgrajeno hišo z vsemi papirji v enem mesecu ???? ,,,, si se udaril v glavo ????
Bikoborec
19. 09. 2023 08.36
+14
Kar ste skuhale, zdaj pojejte babnce
saba22
19. 09. 2023 09.00
-4