Nogomet

Slovenski trojec bo branil prednost za nadaljevanje evropske poti

Ljubljana, 01. 08. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.V., STA
Komentarji
1

Trojica slovenskih nogometnih prvoligašev bo v danes lovila preboj v tretji krog kvalifikacij Konferenčne lige. Maribor, Olimpija in Bravo imajo za to lepe možnosti, saj vsi trije v povratni obračun vstopajo s prednostjo.

Maribor kljub prednosti v Romuniji čaka težko delo

Mariborčani so pred svojimi gledalci povsem nadigrali romunskega tekmeca Universitateo Craiovo, ki je od 31. minute sicer igral z igralcem manj. Jan Repas in Arnel Jakupović sta na prvi tekmi zatresla mrežo Romunov ter pred odhodom v Romunijo vijolicam priigrala prednost z 2:0.

Pred četrtkovo tekmo, ki se bo začela ob 19. uri, Mariborčani niso imeli ligaških obveznosti, saj je bila prvenstvena tekma s Celjem prestavljena. Univesitatea je med vikendom slavila na težkem gostovanju pri Cluju (0:2). 

"Če bi potrebovali počitek že po štirih odigranih tekmah, bi to pomenilo, da smo opravili slabe priprave. Ni se izšlo s terminom tekme proti Celju, na kar nismo imeli vpliva, tako da smo izkoristili priložnost in se povsem posvetili dvoboju z Universitateo. Aktivnosti potekajo po ustaljenem ritmu, imeli pa smo na voljo dodaten čas za analize in temeljite priprave," je počitek svojih varovancev komentiral Ante Šimundža.

"Imamo prednost dveh golov, ne slepimo pa se, da je zgodba zaključena. Smo ekipa, ki ve, kaj hoče. Ekipa, ki želi napredovati. Tekmeci imajo kakovost in bodo skušali storiti vse, da bi nas izločili, toda verjamem, da bomo ustrezno odgovorili na igrišču. Dobro smo jih spoznali v Ljudskem vrtu in se zavedamo, da kljub dobremu izhodišču moramo biti na visoki ravni," je dodal mariborski strateg, ki pa ne bo imel na voljo vseh igralcev. V štajerski prestolnici sta zaradi težav s poškodbami ostala Hilal Soudani in Sven Šoštarič Karič.

Maribor bo, če bo v drugem krogu premagal Craiovo, za nasprotnika v tretjem krogu dobil poraženca iz dvoboja med nizozemskim Ajaxom in srbsko Vojvodino. Na prvi tekmi v Amsterdamu so z 1:0 slavili Nizozemci.

Olimpija na Poljskem z Ukrajinci

Olimpija je pred domačimi navijači ugnala ukrajinsko Polisjo iz Žitomirja. Strelca ob zmagi z 2:0 sta bila Raul Florucz in Diogo Pinto.

Ljubljančani so tudi konec tedna nadaljevali dober niz pod vodstvom španskega stratega Victorja Sancheza, ko so v Kopru ugnali kanarčke. Zmaji so na vseh treh tekmah v tej sezoni – dveh v domači ligi in eni evropski – ohranili mrežo nedotaknjeno. To si želijo tudi na obračunu v poljskih Gliwicah, ki se bo začel ob 18.00.

Sancheza zadovoljuje dejstvo, da nizajo pozitivne izide kljub rotacijam v ekipi. "To si želim. Da vsi igrajo dobro in trkajo na vrata udarne postave. Gre za sladke skrbi. Igralcem sem dejal, da tekmo začne 11 nogometašev, ker so v nogometu pač takšna pravila. Za uspeh pa potrebuješ veliko več posameznikov. 11 se jih bori na zelenici, vsi ostali čakajo na svoj trenutek in čeprav ne igrajo, podpirajo drug drugega," je povedal.

Olimpija bo ob napredovanju v tretji krog moči merila s poražencem moldavsko-švedskega para Šerif Tiraspol – Elfsborg. V Moldaviji so do minimalne zmage prišli Švedi (0:1).

Šiškarji so si v Mostarju priigrali dobro popotnico 

Bravo je na prvi tekmi do zmage z 1:0 prišel v gosteh pri Zrinjskem. "Ponuja se izredna priložnost, zgodovinska priložnost za klub, da doma zaključimo to, kar smo začeli v Bosni in Hercegovini," je dejal trener Brava Aleš Arnol.

"Je pa dejstvo, da pričakujemo še boljšega nasprotnika, še bolj natančnega nasprotnika. Imamo solidno izhodišče, nismo pa še ničesar naredili," je opozoril Arnol, ki se tudi veseli obračuna pred polno tribuno stadiona v Šiški. Tudi za Bravom je dobra popotnica, saj je v domačem prvenstvu v ponedeljek s 4:0 nadigral Primorje.

Bravo v primeru preboja čaka poraženec obračuna med grškim Panathinaikosom Andraža Šporarja, Adama Gnezde Čerina in Benjamina Verbiča ter bolgarskim Plovdivom Alena Korošca.

V tretjem krogu kvalifikacij Lige Evropa pa bo po izpadu iz kvalifikacij za Ligo prvakov igral slovenski prvak iz Celja, njegov tekmec bo irski Shamrock Rovers.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
01. 08. 2024 08.02
+2
Gremo naši 💪 pubeci enega še doli piknit pa puna kapa...