Nogomet

Slovenija s 3:0 premagala Finsko in naredila velik korak k uvrstitvi na EP

Ljubljana, 14. 10. 2023 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
63

Slovenska nogometna reprezentanca je na sedmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Stožicah gostila reprezentanco Finske. Že v prvem polčasu se je izkazal Benjamin Šeško, ki je z dvema zadetkoma razveselil poln stadion, v drugem pa je Slovenija tekmo mirno pripeljala do konca. Erik Janža je v sodnikovem podaljšku le potrdil zmago čete Matjaža Keka, ki se je tako maščevala Fincem za poraz iz Helsinkov in obranila prvo mesto v skupini H.

Slovenijo po današnjem obračunu v torek čaka še gostovanje Severni Irski, z dvema zmagama pa bi se povsem približala močno želenemu nastopu na evropskemu prvenstvu, ki ga bo prihodnjo leto gostila Nemčija. Slovenija na nastop na 'Euru' namreč čaka že od leta 2000, na zadnjem velikem tekmovanju pa je bila leta 2010, ko je igrala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Začetna enajsterica Slovenije: Jan Oblak med vratnicama, Žan Karničnik, MihaBlažič, Jaka Bijol in Erik Janža v obrambi, Petar Stojanovič, Adam Gnezda Čerin, Timi Max Elšnik in Jan Mlakar v vezni vrsti ter Andraž Šporar in Benjamin Šeško v napadu.

 

Prvih enajst Finske: Lukas Hradecky v vratih, Arttu Hoskonen, Robert Ivanov in Leo Vaisanen na položaju osrednjih branilcev, Nikolai Alho in Jere Uronen kot krilna branilca, Kaan Kairinen in Ramus Schuller v vlogi defenzivnih vezistov, Benjamin Kallman in Glen Kamara na krilih Teemu Pukki pa v konici napada.

S sredine igrišča so prvi krenili gostje, ki pa so hitro zapravili žogo, Slovenija pa je najprej poskusila s hitrim napadom po levi strani, a je bil po dolgi podaji Jake Bijola Jan Mlakar nekoliko prepočasen. Slovenci so nato prevzeli pobudo nad igro in počasi gradili napad, v sedmi minuti pa prišli do prostega strela, ki ga je z levico izvedel Timi Max Elšnik in meril po tleh, a je bil njegov poskus premalo natančen.

Timi Max Elšnik
Timi Max Elšnik FOTO: Luka Kotnik

Le nekaj trenutkov zatem je po odbiti žogi do strela z levico prišel še Petar Stojanović, ki je sicer izrazit desničar. Član italijanske Sampdorie je poskusil z močnim volejem, žoga pa je letela prek vrat Lukasa Hradeckega. Kot prvi na tekmi je nato v deseti minuti srečanja po prekršku nad Nikolaijem Alhojem porumenel Erik Janža. In, ker se je incident zgodil povsem ob avt črti obeh klopi, je prišlo tudi v obeh taborih prvič do nekaj vroče krvi.

V 15. minuti je prvi kot na tekmi Sloveniji priigral Adam Gnezda Čerin, ki ga je tudi sam izvedel. Po uigrani akciji je do strela prišel Mlakar, ki pa je meril mimo leve vratnice finskega vratarja. A le nekaj sekund kasneje si je finska obramba privoščila veliko napako. Žan Karničnik je prestregel podajo Hradeckega in zaposlil Stojanovića, ta pa je iz prve podal Andražu Šporarju. Napadalec Panathinaikosa je z mojstrsko finto prelisičil Leota Vaisanena, ki je napadalca spotaknil in Sloveniji podaril najstrožjo kazen. Žogo si je na belo piko nastavil Benjamin Šeško, ki je meril v levi kot in čeprav je bil Hradecky na žogi, je bil strel napadalca Leipziga dovolj močen, da je končal v mreži gostov.

Tekma se je po vodstvu Slovenije nekoliko umirila, tudi zaradi številnih prekrškov. V enem izmed njih jih je skupil tudi Šeško, ki so mu morali reprezentančni zdravniki tudi obvezati glavo. A to izjemnega  slovenskega napadalca ni vrglo iz tira. Šporar je na sredini igrišča ukradel žogo in v protinapad poslal dolgonogega Šeška, ki se je sam znašel pred finskim vratarjem in tokrat z levico meril v desni kot. Hradecky je poskusil s parado, a je bil Šeškov strel izjemno natančen in še drugič na tekmi se je zatresla finska mreža.

Po zaostanku dveh zadetkov so si dva kota priigrali tudi Finci, ki pa ju niso izkoristili in kratko obdobje napadanja gostov se je hitro izjalovilo. Slovenski nogometaši so zato žogo prepustili Fincem, sami pa prežali na protinapade. V zadnji minuti rednega dela se je s podajo znova izkazal Šporar, tokrat pa je do strela iz težkega položaja prišel Stojanović, ki je meril naravnost v roke Hradeckega. V zadnji minuti sodnikovega podaljška pa je po podaji Šeška v hiter protinapad krenil še Šporar, ki pa ni ujel podaje soigralca, s katerim sta se v prvem polčasu odlično ujela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finski selektor Markku Kanerva je ob polčasu v želji po boljši predstavi svojih varovancev opravil dvojno menjavo. Namesto Rasmusa Schullerja in Benjamina Kallmana je v igro poslal Daniela Hakansa in Joela Pohjanpala, ki je v polno meril na prvi medsebojni tekmi v tem kvalifikacijskem ciklu. Vseeno pa so do prve priložnosti v drugem polčasu prišli nogometaši Slovenije in sicer prek Šporarja, ki je ujel lepo dolgo podajo Bijola in z leve strani kazenskega prostora Fincev sprožil z desnico. Njegov poskus pa je finski osrednji branilec Robert Ivanov ravno toliko preusmeril, da je žoga le oplazila mreži finskega gola z zunanje strani.

Manjša skrb je Slovenijo doletela po uri igre, ko je po enem izmed prekrškov na tleh obležal dvakratni strelec Šeško. Selektor Slovenije Matjaž Kek ni okleval in je takoj k sebi poklical Žana Vipotnika, ki se je že od začetka drugega polčasa ogreval ob robu igrišča. Napadalec francoskega Bordeauxa je nekaj trenutkov zatem vstopil v igro, Šeško pa je ob bučnem aplavzu domačih navijačev odkorakal z igrišča. A nato ni zavil na klop, temveč v spremstvu enega izmed članov zdravstvenega osebja slovenske reprezentance, odšel naravnost v garderobo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa so bili na zelenici nevarnejši Finci, ki so povsem prevzeli pobudo nad igro. Bijol je v 65. minuti žogo zbil v kota za goste, po katerem je žoga našla nekdaj izjemno natančnega napadalca Teemuja Pukkija, ki pa žoge ni dobro zadel in ta se je skotalila v naročje Jana Oblaka, ki je bil do tega trenutka praktično povsem brez dela. Napadalec Minnesote United je po hitrem protinapadu Fincev v 65. minuti prišel še do precej nevarnejšega strela, a je tudi tokrat meril naravnost v slovenskega čuvaja mreže.

Hakans je zapravil najlepšo priložnost Fincev na tekmi
Hakans je zapravil najlepšo priložnost Fincev na tekmi FOTO: Luka Kotnik

Le minuto kasneje pa se je še z eno izjemno podajo izkazal Bijol, ki je tokrat zaposlil Vipotnika. Tako kot Šeško v prvem, se je tudi Vipotnik znašel sam pred finskim vratarjem in žogo poslal pod njegovo prečko. A je bilo tokrat veselje kratkotrajno, saj je stranski sodnik dvignil zastavico in označil prepovedan položaj, kar so nato potrdili tudi sodniki v sobi za VAR.

V Stožicah se je za obračun Slovenije in Finske zbralo 15.823 navijačev.

V 75. minuti so imeli na drugi strani enako priložnost tudi Finci. Hakans se je sam znašel pred Oblakom, a je slovenski vratar prebral njegovo namero in Finčev strel z levico mojstrsko obranil. Kek se je za zadnjih deset minut odločil osvežiti ekipo in namesto Šporarja, ki sicer ni zadel, a vseeno odigral odlično tekmo, ter Mlakarja, v igro poslal Jasmina Kurtića in Benjamina Verbiča.

Fincem je zmanjkalo idej in slovenski nogometaši so tekmo brez težav umirili in žogo držali v posesti do konca tekme. Za konec so si v sodnikovem podaljšku priigrali še kot z leve strani, ki ga je izvedel Verbič, po odbiti žogi pa je do strela prišel še Janža, ki je z levico matiral finskega vratarja in potrdil zmago Slovenije.

Statistika tekme Slovenija - Finska
Statistika tekme Slovenija - Finska FOTO: Sofascore.com
Statistika Benjamina Šeška proti Finski
Statistika Benjamina Šeška proti Finski FOTO: Sofascore.com

V skupini H sta tekmo v zgodnjem terminu odigrala Severna Irska - San Marino. Tako kot na prvi tekmi, so bili tudi na drugi z rezultatom 3:0 boljši Severni Irci. V večernem terminu sledi še tekma Danska - Kazahstan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diceman
15. 10. 2023 17.26
+1
Ej, kolk jih gre direkt na prvenstvo iz grupe?
Kollerik
15. 10. 2023 14.36
+2
No, tole pa je blo! BRAVO!!!
alenka.NN
15. 10. 2023 12.29
+1
Super fantje, vsi po vrsti, ampak moramo priznati, da za same zadetke sta pa dva, trije...pa nič zato, vsak svoje so oprabili odlično.....da sam veliki Kek še enkrat do zdaj ni pohvalil Šeška, pa ne morem razumet....vsakega posebej pohvali, Šeška pa je pohvalil zato trener Finske reprezentance Kanerva in to zelo in iskreno.....naj mi nekdo pojasni Kekovo vzvišenost
omega _v6
14. 10. 2023 21.23
+11
Bravo fantje in Kek!! Zopet se splača gledati reprezentanco!! Dobra igra fantom bi samo čestital !!
Projekt 2026
14. 10. 2023 21.20
+11
Spet imamo reprezentanco.
blackwizard
14. 10. 2023 21.18
-18
kaj bodo na ep,topovska hrana....itak so preslabi
kozmonavt123
15. 10. 2023 09.30
+3
blackwizard, ali si ti v življenju sloh gdaj bil zadovoljen?
tomaz.hren@siol.net
14. 10. 2023 21.16
+9
Odlično, zdaj pa pod nujno se zmaga proti Severni Irski, potem bomo pa lahko začeli računati koliko točk rabimo za EP.
cripstoned
14. 10. 2023 21.41
+2
tomaz.hren@siol.net
15. 10. 2023 11.27
+1
Da, bi bilo vse tako kot mora biti potem potrebujemo 3+1+1=5 točk, vsaj toliko točk rabimo, da se ne bomo kje ušteli.
Plunki
14. 10. 2023 20.55
+9
Lucky
14. 10. 2023 20.46
+6
cripstoned
14. 10. 2023 20.43
+5
Tako kot sem napisal...4-4-2 sistem v napadu z seskom in sporarjem...napadati na polno in točke bodo same prišle...čestitke fantom ...4točke na naslednjih 3 tekmah pa je euro tu...
graf
14. 10. 2023 20.35
+13
Do danes so bile skandinavske države v nogometu za nas nepremostljiva ovira , vse se enkrat konča ! Čestitke našim fantom za prikazano igro in odličen rezultat ...
jspatipaon
14. 10. 2023 20.29
+11
Navijanje pa žalost. Polovica glory hunterjev na tekmi. Bravo Šporar in Šeško. Tudi Stojanović in Janža dobro.
Maxx365
14. 10. 2023 20.18
+15
Mikofinkica
14. 10. 2023 20.08
+14
Športnik12
14. 10. 2023 20.07
+11
Projekt 2026
14. 10. 2023 20.05
-35
Moti me samo,da je tale Erik Janža in ne Janša,ki je največji sin slovenske matere...žal pa ne očeta.
boslo
14. 10. 2023 20.45
+7
zapiramvamustaaa
14. 10. 2023 20.04
+19
To je to.Slovenija gre naprej💎👊🇸🇮☝️
mptour
14. 10. 2023 20.00
+6
sloowner
14. 10. 2023 19.59
+32
Žalostno žalostno, da ne moremo spremljat svoje reprezentance na državni televiziji. Žalostno
bla_blac
14. 10. 2023 19.32
+12
Bravo dečki!!! Ti, ki pa komentiraš tekmo. V Sloveniji celo poznamo črko K. K ni Č. Če so že stalno neki Millerji in Ezili, iz k-ja pa res ni treba delati č. Gremo Slovenija :=)