Nogomet

'Če ne moreš zmagati, je pomembno, da ne izgubiš'

Ljubljana, 07. 09. 2024 09.03 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
18

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah odigrala prvo tekmo po evropskem prvenstvu in se z Avstrijo v Ligi narodov razšla neodločeno (1:1). Varovanci Matjaža Keka so bili kljub zapravljenemu vodstvu po golu Benjamina Šeška zadovoljni z iztrženim. Navijači – v Stožicah se jih je zbralo slabih 15 tisoč – so lahko še bolj kot s točko zadovoljni s karakterjem slovenskih reprezentantov. Tako kot na Euru so jih krasila borbenost, požrtvovalnost in pragmatičnost.

Slovenija četrte sezone Lige narodov ne bi mogla odpreti na boljši način. Preživela je uvodni nalet Avstrijcev in potem zadela iz prve nevarne situacije. Strel Petra Stojanovića je z roko preusmeril Philipp Mwene, po posredovanju VAR-a pa je glavni sodnik pokazal na belo točko, ki jo je zanesljivo izvedel Benjamin Šeško

Varovanci Matjaža Keka so po vodstvu dobili krila in imeli še nekaj polpriložnosti, predvsem pa so ob izidu 1:0 navduševali z borbenostjo in atraktivnimi potezami, ki so na noge dvigovale sicer precej zadržane navijače v Stožicah. Navdušenje nad slovensko igro se je poleglo po slabe pol ure, ko je Matevž Vidovšek – branil je v odsotnosti kapetana Jana Oblaka – najprej zaustavil nevaren strel Marcela Sabitzerja. V naslednji akciji pa je vratar Olimpije klonil po poskusu Konrada Laimerja iz neposredne bližine. 

V nadaljevanju večjih priložnosti niti ni bilo. Še najbližje je bil v 77. minuti rezervist Jan Mlakar, ki je s strani meril za malenkost mimo bližje vratnice. Poznati je bilo, da si reprezentanci za začetek bolj želita izogniti porazu kot zmagati. Glede na potek obračuna je bil neodločen izid še najpravičnejši.

Osrednji branilec Vanja Drkušić je po tekmi dejal, da je zadovoljen s točko, saj je Avstrija izjemno kvalitetna ekipa. Obžaloval pa je dejstvo, da niso uspeli kronati odličnega začetka in zgodnjega vodstva. Na vprašanje, kaj se je spremenilo v igri Slovenije po približno 25 minutah, je odvrnil: "Nismo se uspeli dvigniti iz nizke cone. Trpeli smo in bili stisnjeni v svoj kazenski prostor. Avstrijcem smo prepustili preveč prostora."

Ligo narodov, nadomestilo za med navijači zelo nepriljubljene prijateljske tekme, so nekatere reprezentance v preteklosti jemale z "levo roko". Selektor Matjaž Kek pa je lahko najbolj  z odnosom svojih varovancev zelo zadovoljen. S tribune prav nič ni dajalo slutiti, da ne gre za obračun kvalifikacij ali veliko tekmovanje. Odnos je bil od prve do zadnje minute pravi. Posledica borbe za vsako žogo na meji prekrška je bila precej nervozna tekma.

Pokazali, kako se bori za reprezentančni grb 

"Vsak, ki je stopil na igrišče, je pokazal, kako se bori za reprezentančni grb. Veliko je stvari, na katerih lahko gradimo. Veliko pa je tudi takih, ki jih moramo popraviti," je razmišljal 24-letni Drkušić, medtem ko je njegov klubski soigralec pri Crveni zvezdi Timi Max Elšnik priznal, da občutki v primerjavi s tekmami na Euru ali v kvalifikacijah vendarle niso isti, a pristop Slovencev je zagotovo bil. 

Sedem let starejši Erik Janža, ki je tekmo začel na levi strani obrambe, končal pa na desni, potem ko je z igrišča odšel David Brekalo, največ prostora za napredek vidi predvsem v fazi napada. 

"Tekma ni bila nič manj zahtevna kot tiste na Euru. Vesel sem, da smo iztržili pozitiven rezultat. To je prva točka, kar je okej, a prepričan sem, da lahko pokažemo še precej več, sploh v pripravi napada. V protinapadih bi potrebovali več mirnosti in točnosti," je pojasnil strelec gola proti Danski na minulem Euru. 

Janža je dodal še, da bi lahko tekma šla v povsem drugačno smer, če bi do polčasa ohranili prednost 1:0. Tudi pri izidu 1:1 pa je imela Slovenija tik pred odhodom v garderobo sijajno situacijo, ko je Petar Stojanović povedel žogo v protinapad treh proti dvema. Na levi strani se mu je ponujal Šeško, podaja na desno proti sicer precej nerazpoloženemu Andražu Šporarju pa ni bila dovolj natančna. 

Statistika Slovenija - Avstrija
Statistika Slovenija - Avstrija FOTO: Sofascore.com

Če ne moreš zmagati, je pomembno, da ne izgubiš 

Drkušić je še poudaril, da je poglavitni cilj na vsaki tekmi zmaga, ne glede na kvaliteto nasprotnika. Slovenija je zadnje štiri uradne obračune vselej remizirala, odlična priložnost za novo zmago pa bo v ponedeljek, ko v Stožice prihaja stari znanec iz kvalifikacij Kazahstan. 

"Dejstvo je, da nismo zmagali že kar nekaj tekem, ampak se je kvaliteta nasprotnikov občutno zvišala. V takšnih tekmah je pomembno, da ne izgubiš, če že ne moreš zmagati. Tudi Avstrijcem smo vzeli dve točki. Ko se to na koncu sešteva, je ključnega pomena, da z direktnimi rivali za prvo, drugo mesto ne izgubljaš in se ne naredi razlika," je razmišljal Elšnik. 

V odsotnosti Matjaža Keka je na slovenski klopi sedel Boštjan Cesar
V odsotnosti Matjaža Keka je na slovenski klopi sedel Boštjan Cesar FOTO: Damjan Žibert

Po drugi strani so Kekovi varovanci podaljšali niz neporaženosti. Če ne upoštevamo izpada z Eura po enajstmetrovkah proti Portugalcem in minimalne zmage nad ZDA v režiji B-ekipe, niz zdaj traja že okroglih deset tekem. To pa s seboj prinaša tudi dodatno odgovornost. 

"Lepo se je bilo vrniti nazaj v domače reprezentančno okolje po vsem lepem, kar smo skupaj dosegli. Stožice so očitno zdaj postale trdnjava, vsak, ki bo prišel sem, bo skušal ta niz prekiniti, da nas končno premagajo," je še dodal Elšnik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hc4life
07. 09. 2024 14.30
+1
Zakaj bi imeli 3 toćke,če lahko imamo eno....kekova filozofija
tekač
07. 09. 2024 12.26
+0
Res je, če doma v enem polčasu ne ustreliš proti golu v okvir vrat vsaj petkrat nimaš kaj iskati na evropskih in svetovnih prvenstvih. Igrati obrambno ni več v modi. Dobre reprezentance imajo tako fleksibilno igro,da pokrivajo nogometni prrostor v celoti,tako v napadu,kot v obrambi. Kako igrati pa je vzorčna tekma Olimpija Reka do prekinitve..... Fantastično pokrivanje v obrambi in bliskovita tranzicija v napad. Toda kakšna tranzicija. Vse je bilo, dolga žoga iz obrambe napadalcu v napadu. Bliskoviti protinapadi in koriščenje sredinske črte,da se izogneš offsidu, hitra igra v 20 metrskem prostoru z dvojnimi podajami in nazadnje skok z glavo. 5: 0 in Rečani so bili zmedeni ,ker niso vedeli,kje bo Olimija udarila. Fantastično ,ena najboljših predstav vseh časov v samostojni Sloveniji. No in to naj bo vzor slovenski izbrani vrsti...
Gasper4690
07. 09. 2024 13.29
-1
Prosm drzi se ti zenskih skokov in plezanja
Merhabap
07. 09. 2024 11.42
+1
kar se pa tice igre nam majnka napad obrambo imamo vrhunako pa saj so že vse analizirali samo ne vem kdaj se bo to poznalo na zelenici
Merhabap
07. 09. 2024 11.39
+4
žalostna novica da rtv slovenija ni predvajala tekme zakaj vsi slovenci plačujemo 14€ na mesec torej gre denar za na tisoče zaposlenih kdo šljivi nogomet s slovensko ekipo je sploh kdo pomislil da si slovenci to želimo gledat sem za to da se ukine obvezni prispevek ker tako ni nič pametnega od njih takrat ko to rabis ukinit rtv slovenijo
ButaleLand
07. 09. 2024 12.26
Kaj pa ostali športi z državnim grbom na prsih - a oni niso vredni prenosa na nacionalki? Vse to je žalostno, da nekateri ne moremo spremljati skoraj nič, ker pač nismo pri pravem operaterju oz. nimamo izbranega pravega paketa.
VladaPada
07. 09. 2024 11.37
+3
Kek, 1-1 doma z Avstrijci je rezultat kot da bi ti žena med seksom zaspala.
Amor Fati
07. 09. 2024 11.32
+2
Sem mislil, da samo Bosanci igrajo na njivi. Motil sem se. 😂
Lepinja
07. 09. 2024 11.25
+4
Z tako hvaljeno ekipo se zmaga na domačem igrišču. Seveda nisem zadovoljen.
Grande cojones
07. 09. 2024 11.30
Gasper4690
07. 09. 2024 13.31
-1
Kako vam hitr operejeo mozgane to je neverjetno..a ti nisi sposoben sestet 1+1 pogledat v kaksnih klubih nasi igrajo in potem realno ocent kam spadamo..nisi ne??
zmerni pesimist
07. 09. 2024 11.20
+1
Najlepše mesto najlepše igrišce bi rekel janković
dule
07. 09. 2024 11.04
+2
Kakšen teren, takšna igra. Naši so več padali in se spotikali ob kupih zemlje, kot pa igrali.
športnik66
07. 09. 2024 10.44
-2
Državna reprezentanca, ki igra doma in ustreli v 90 minutah le 1 x na gol...to ni to! Smo nenevarni, ne igramo na gol, mi se samo branimo in smo zato zadovoljni z remijem. Jaz kot navijač s tem nisem zadovoljen! Pričakujem igro na gol, da ustrelimo vsaj 5-10x na nasprotnikov gol, ne pa da se samo branimo...in so po tekmi s tem še vsi zadovoljni. Za bruhat.
Gasper4690
07. 09. 2024 10.48
+2
Igral smo proti kvalitetni avstriji..a ti vids kje nasi igrajo??al je spet trener kriv .prosm drzi se zenskih skokov in plrzanja
tekač
07. 09. 2024 10.28
+0
Doma mora vsaka gostujoča ekipa izgubiti,pa naj bo to Nemčija ,Brazilija,Španija itd. Takrat bomo govorili o dobri reprezentanci. Smo pa na pravi poti. Z npr. Zahovičem in Katancem bi bili vrhunski..te dve kvaliteti iskati v donačem prvenstvu. No ja Biol je zelo blizu..
Anion6anion
07. 09. 2024 10.14
+5
Naslednja tekma pa v Lendavi. Nafta ima na igrišču boljšo zelenico kot Stožice.