Euro 2024

Skupina B: Skupina smrti z mediteranskim pridihom

Ljubljana, 12. 06. 2024 17.53 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
23

Ples kroglic za Euro 2024 je poskrbel za kar nekaj zanimivih dvobojev že v skupinskem delu tekmovanja. Vsekakor pa najbolj atraktivno deluje skupina B, ki jo zaradi prisotnosti trikratnih evropskih prvakov Špancev, aktualnih evropskih prvakov Italijanov in polfinalistov na zadnjem svetovnem prvenstvu Hrvatov mnogi označujejo tudi kot skupino smrti. Tukaj je seveda tudi Albanija, ki je ne gre kar tako odpisati.

Skupina B na evropskem prvenstvu 2024.
Skupina B na evropskem prvenstvu 2024. FOTO: Sofascore.com

Reprezentance v skupini B bodo svojo evropsko popotovanje pričele v soboto. Sprva se bosta udarili zasedbi Španije in Hrvaške, nato še Italijani in Albanci. 

Španci na stavnicah veljajo za četrte favorite turnirja, Italijani za sedme, Hrvati pa za devete, medtem ko Albaniji poleg Gruzije in Slovaške pripisujejo najmanj možnosti za končno zmago. 

Pričakovati je, da bo prvo mesto v skupini pripadlo Španiji, med Italijani in Hrvati pa naj bi se odvila borba za drugo mesto. Toda na zelenici je seveda lahko na koncu realna slika povsem drugačna od tiste na papirju.

Španija, Italija in Hrvaška so si nasproti stale že na prvenstvu stare celine leta 2012, tedaj v skupini C, v kateri so vrh zasedli Španci, drugi pa so bili nogometaši z Apeninskega polotoka. 

ŠPANIJA: Nova generacija bo napadala rekorden četrti evropski naslov

Španci so na zadnjih 22 tekmah v okviru evropskih prvenstev izgubili zgolj dvakrat, v kolikor ne štejemo izvajanja kazenskih strelov. 

A kar lahko skrbi privržence furije, je to, da sta jim omenjena poraza prizadejala prav Italija in Hrvaška, oba leta 2016. Španija se je prebila v izločilne boje na šestih izmed zadnjih sedmih poskusov, opekli so se leta 2004. 

Najlepši spomini špansko izbrano vrsto vežejo na prvenstvi leta 2008 in 2012, ko so dvakrat zapored zasedli evropski prestol. Toda tista zlata generacija Španije je opravila svoje, staro gardo so zamenjali novi, mladi bojevniki. Ostal je le še Jesus Navas, ki po vsej verjetnosti ne bo deležen mesta v udarni enajsterici.

Mlada Nico Williams in Lamine Yamal
Mlada Nico Williams in Lamine Yamal FOTO: AP

Kljub temu igra na posest, ki je krasila šampionsko različico Španije, ostaja glavno orožje moštva z Iberskega polotoka. Ob tem pa imajo sedaj v primerjavi s preteklostjo na voljo tudi hitre in dinamične krilne napadalce, kot sta perspektivna Lamine Yamal ter Nico Williams

Motor ekipe v sistemu 4-3-3 bo vsekakor zvezdnik Manchester Cityja Rodri, ki bi mu lahko družbo v vezni liniji delala Pedri in Fabian Ruiz

Rodri bo vlekel niti španske igre.
Rodri bo vlekel niti španske igre. FOTO: AP

Od njihovih podaj bo odvisen tudi prvi napadalec rdečih Alvaro Morata, ki sicer rad zapravlja priložnosti, a kljub temu zaseda četrto mesto lestvice španskih strelcev. Pričakujemo lahko, da bo na tretjem mestu že v Nemčiji prehitel Fernanda Torresa, za katerim zaostaja za tri zadetke.

Španija rada akcijo pripelje povsem do kazenskega prostora nasprotnika, o čemer priča tudi podatek, da so vseh zadnjih 50 golov na EP dosegli znotraj 16 metrov. Nazadnje se je 'trendu' zoperstavil legendarni Raul Gonzalez, ki je z roba kazenskega prostora zadel prav proti Sloveniji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Precej težje je napovedati kdo bo v obrambi delal družbo Aymericu Laportu in Danielu Carvajalu, kar so seveda sladke skrbi za selektorja Luisa de la Fuenteja.

Pričakovana začetna postava (4-3-3): Simon; Carvajal, Nacho/Le Normand, Laporte, Grimaldo; Rodri, Ruiz, Pedri/Zubimendi, Yamal, Morata, Williams/Olmo

ITALIJA: Aktualni evropski prvaki presenetili na Wembleyju, lahko tudi v Berlinu?

Italijani so presenetili nogometno javnost, ko so se na zadnjem evropskem prvenstvu zavihteli na sam vrh. Na poti do finala so po kazenskih strelih izločili Špance, nato pa so bili pri enajstmetrovkah natančnejši tudi proti Angležem.  

Četa Luciana Spallettija je ob pripravah remizirala s Turki (0:0) ter ugnala Bosno in Hercegovino (1:0).
Četa Luciana Spallettija je ob pripravah remizirala s Turki (0:0) ter ugnala Bosno in Hercegovino (1:0). FOTO: AP

Luciano Spalletti, ki je zamenjal Roberta Mancinija, je azzurre doslej vodil le na 10 tekmah. Edini poraz je zabeležil proti Angliji, ki ji pred pričetkom turnirja pripada vloga prvega favorita za končno zmago. 

Za kakšnega strokovnjaka gre, je dokazal na klopi Napolija, ko je moštvo iz mesta pod Vezuvom po 33 letih popeljal do naslova italijanskih prvakov. Kljub temu bo imel pri sestavi svoje zasedbe kar nekaj težav, saj ne more računati na Domenica Berardija, Sandra Tonalija, Destinyja Udogieja, Francesca Acerbija in Giorgia Scalvinija.

Federico Chiesa je blestel na preteklem Euru, v koliko bo pripravljen za igro, bo tudi tokrat predstavljal nevarnost nasprotnikom.
Federico Chiesa je blestel na preteklem Euru, v koliko bo pripravljen za igro, bo tudi tokrat predstavljal nevarnost nasprotnikom. FOTO: AP

Italijani lahko ob Španiji postanejo druga nacija, ki bi uspešno ubranila evropski naslov. 

Pričakovana začetna postava (4-2-3-1): Donnarumma; Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Dimarco; Barella, Jorginho; Orsolini, Pellegrini, Chiesa; Scamacca.

HRVAŠKA: Lahko neprestani tihi favoriti vendarle posežejo po večni slavi?

Hrvaško izbrano vrsto že nekaj let krasi ena najboljših veznih linij na svetu. V njej tudi tokrat ne gre brez zimzelenega Luke Modrića, ki kljub svojim 38 letom še naprej kaže predstave za najvišji nivo. 

Luka Modrić je na generalki zadel ob zmagi nad Portugalsko (2:1).
Luka Modrić je na generalki zadel ob zmagi nad Portugalsko (2:1). FOTO: AP

Z Modrićem vezni par tvori Marcelo Brozović, ki je poleti zapustil milanski Inter in se podal v nesramno bogat Al-Nassr, kjer je seveda kakovost nogometa precej nižja kot v Serie A in Ligi prvakov. Toda 31-letnik kljub temu ogromno preteče in bo ob zvezdniku madridskega Reala predstavljal motor hrvaške ekipe. 

Tu je še Mateo Kovačić, ki je po prestopu iz Chelseaja v Manchester City nekoliko nazadoval, a je v zaključku sezone uspel dvigniti svojo formo in dokazal, zakaj si ga je v svojih vrstah želel Josep Guardiola

Dobra sezona je za Mariom Pašalićem, ki je z Atalanto osvojil Ligo Evropa, nase pa so že večkrat opozorili tudi Lovro Majer, Luka Ivanušec in Luka Sučić.

V letošnji sezoni najbolje ocenjeni nogometaši, ki so se znašli na seznamu Zlatka Dalića, po Sofascore ocenah:

Najbolje ocenjeni nogometaši Hrvaške v letošnji sezoni.
Najbolje ocenjeni nogometaši Hrvaške v letošnji sezoni. FOTO: Sofascore.com

Zlatko Dalić bo v Nemčiji postal prvi selektor, ki bo Hrvaško vodil na štirih zaporednih velikih tekmovanjih. Odkar je sedel na hrvaško klop leta 2017, so kockasti na svetovnih prvenstvih zasedli drugo in tretje mesto, na evropskem pa so izpadli v osmini finala. 

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić FOTO: AP

Hrvaški strateg se v napadu sicer najpogosteje odloča za Andreja Kramarića, ki je sezono v nemški Bundesligi sklenil v izjemni strelski formi. Na zadnjih sedmih tekmah je za Hoffenheim prispeval sedem zadetkov in pet asistenc.  

V konici napada lahko Hrvati računajo tudi na Anteja Budimirja, ki je v letošnji sezoni La lige za Osasuno dosegel 17 zadetkov in zasedel peto mesto na lestvici strelcev.

V obrambni vrsti najbolj zveneče ime predstavlja Joško Gvardiol, ki je s Cityjem je osvojil Premier ligo. Izpostaviti velja tudi Josipa Stanišića, ki je sicer kot posojen nogometaš Bayerna iz Münchna nastopal za Bayer iz Leverkusna, s katerim je odigral zgodovinsko sezono. Prvi vratar Hrvaške bo tudi tokrat Dominik Livaković.

Pričakovana začetna postava (4-3-3): Livaković; Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol; Brozović, Modrić, Kovačić; Perišić, Kramarić, Majer

ALBANIJA: Odpisana ekipa, ki želi uprizoriti veliko presenečenje 

Albanija je absolutni outsider v skupini, a to ne pomeni, da bodo Albanci lahek plen za preostale tri reprezentance.

Navsezadnje so rdeče-črni kvalifikacijski del zaključili na prvem mestu pred Poljsko in Češko, ob tem pa prejeli zgolj štiri gole. Gre za izredno povezano, složno in čvrsto zasedbo, ki jo je Brazilec Sylvinho popeljal do druge uvrstitve na enega izmed velikih tekmovanj. 

Sylvinho, nekdanji branilec Arsenala in Barcelone, bo postal drugi Brazilec, ki bo vodil ekipo na Euru.
Sylvinho, nekdanji branilec Arsenala in Barcelone, bo postal drugi Brazilec, ki bo vodil ekipo na Euru. FOTO: AP

Njihova ekipa je v veliki meri sestavljena iz nogometašev, ki si kruh služijo v Serie A.

Pričakovana začetna postava (4-3-3): Berisha; Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj; Asllani, Ramadani, Bajrami; Asani, Broja, Seferi

Seznami igralcev reprezentanc v skupini B:

 

Španija:

- vratarji: Unai Simon (Athletic Bilbao), Alex Remiro (Real Sociedad), David Raya (Arsenal);
- branilci: Daniel Carvajal (Real Madrid), Jesus Navas (Sevilla), Aymeric Laporte (Al Nassr), Nacho Fernandez (Real Madrid), Robin Le Normand (Real Sociedad), Dani Vivian (Athletic Bilbao), Alex Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea);
- vezisti: Rodri (Manchester City), Martin Zubimendi (Real Sociedad), Fabian Ruiz (Paris Saint-Germain), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (Barcelona), Alex Baena (Villarreal), Fermin Lopez (Barcelona);
- napadalci: Alvaro Morata (Atletico Madrid), Joselu (Real Madrid), Dani Olmo (Leipzig), Nico Williams (Athletic Bilbao), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ayoze Perez (Real Betis), Ferran Torres (Barcelona), Lamine Yamal (Barcelona).

 

Italija:

- vratarji: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur), Alex Meret (Napoli);
- branilci: Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Inter), Alessandro Buongiorno (Torino), Gianluca Mancini (Roma), Matteo Darmian (Inter), Riccardo Calafiori (Bologna), Raoul Bellanova (Torino), Alessandro Bastoni (Inter), Andrea Cambiaso (Juventus), Federico Gatti (Juventus);
- vezisti: Nicolo Fagioli (Juventus), Davide Frattesi (Inter), Jorginho (Arsenal), Lorenzo Pellegrini (Roma), Bryan Cristante (Roma), Nicolo Barella (Inter), Michael Folorunsho (Hellas Verona);
- napadalci: Mateo Retegui (Genoa), Giacomo Raspadori (Napoli), Federico Chiesa (Juventus), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio), Stephan El Shaarawy (Roma).

 

Hrvaška:

- vratarji: Dominik Livaković (Fenerbahče), Nediljko Labrović (Rijeka), Ivica Ivušić (Pafos);
- branilci: Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Marin Pongračić (Lecce), Joško Gvardiol (Manchester City), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Ajax), Borna Sosa (Ajax), Domagoj Vida (AEK Atene), Josip Juranović (Union Berlin);
- vezisti: Lovro Majer (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Manchester City), Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Nikola Vlašić (Torino), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Salzburg), Martin Baturina (Dinamo Zagreb);
- napadalci: Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ivan Perišić (Hajduk Split), Ante Budimir (Osasuna), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka).

 

Albanija:

- vratarji: Etrit Berisha (Empoli), Elhan Kastrati (Cittadella), Thomas Strakosha (Brentford);
- branilci: Arlind Ajeti (Cluj), Naser Aliji (Voluntari), Ivan Balliu (Rayo Vallecano), Berat Djimsiti (Atalanta), Elseid Hysaj (Lazio), Ardian Ismajli (Empoli), Enea Mihaj (Famalicao), Mario Mitaj (Lokomotiv Moskva), Marash Kumbulla (Sassuolo);
- vezisti: Amir Abrashi (Grasshoppers), Kristjan Asllani (Inter), Nedim Bajrami (Sassuolo), Medon Berisha (Lecce), Klaus Gjasula (Darmstadt 98), Qazim Laci (Sparta Praga), Ernest Muci (Bešiktaš), Ylber Ramadani (Lecce);
- napadalci: Yasir Asani (Gwangju), Armando Broja (Fulham), Mirlind Daku (Rubin Kazan), Arber Hoxha (Dinamo Zagreb), Rey Manaj (Sivasspor), Taulant Seferi (Baniyas).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gengsta1234
13. 06. 2024 08.39
-1
Hrvati bojo spet delali incident kot so ga na svetovnem prvenstvu
Panter 63
13. 06. 2024 09.19
Kateri incident so naredili. Nobeden ni kupoval Sljeme kakor pri nam Šmartno Goro. Ne nekaj na pamet.
Divji petelin
12. 06. 2024 20.55
+1
Hebe mi se za NZS, Rdenkota, Čeferinčka in vse; naj izpadejo z 10:0. Izdali so 2/3 slovencev. Sponzorji Reprezentance Slovenije, državna podjetja; reklame pa po celi Slovenij, da prenosi izključno na ŠPOR TV; izdali in prodali so nas...sramota.
bohinj je zakon
12. 06. 2024 20.35
-2
Slovenija igra finale. Pa drugi naj se zmene kdo bo nasprotnik.
andro69
12. 06. 2024 20.20
+0
Navijam za Albanijo...
drimtim
12. 06. 2024 20.18
+1
Španija in Italija z lahkoto naprej
stanley
12. 06. 2024 19.55
+0
Naša skupina je težja. To zopet Hrvati pretiravajo, da bodo opravičili svoj neuspeh.
OvcjiPastir
12. 06. 2024 20.37
+0
Ne pomnim kdaj se hrvati niso uvrstili iz skupinskega dela.
The Inteligent Investor
12. 06. 2024 19.40
-6
Albanija bo Italijo zmagala 1:0
Jun2
12. 06. 2024 19.03
-4
Francija 🏆 tko pac je
XVXC
12. 06. 2024 18.46
+9
EURO 2024...najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
enapi
12. 06. 2024 18.53
+2
Še revnejši pa pustijo samo komentar pod nogometno novico.
Boogieweeed
12. 06. 2024 18.53
+6
Problem je da se ta folk identificira z svojim moštvom ipd... Potem mislijo da so del zgodbe, del nečesa večjega kar bodi sami kadarkoli lahko dosegli. Iluzija psihološka s katero bogatuni služijo na revnih. Vsak je pac na svojem nivoju razvija. Sej tako je dn danes s športom, Dončič razturava, vsi ostali pa se kitijo z njegovimi uspehi. Meni je to komedija.
ssecnik
12. 06. 2024 18.25
+2
Skupina smrti??? Ma ,naj umrejo že enkrat,pa tist ki te bedarije piše tudi.
dinozaver79
12. 06. 2024 18.37
+1
Katera pa je po tvojem mnenju, ce smem vprasati
AdolfH
12. 06. 2024 18.56
+3
skupina D Nizozemska, Francija, Avstrija, ki zna presenetiti pa Poljska
ssecnik
12. 06. 2024 19.20
+0
Joj,joj a ti me resno sprašuješ??Kakšna skupina smrti na usranem fusbalu!!Blesav izraz do amena.
The Inteligent Investor
12. 06. 2024 19.40
+1
Kako presenečenje Poljaki. Poljska je proti Albaniji z lahkoto zgubila 2:0
Panter 63
13. 06. 2024 12.54
Adlf,neumnost tedna. Italijani trenutni prvaki,Spanci trentni zmagovalci LN, Hrvati tretji na SP. Kako lahko te dve skupine dajes skupaj. Ni priblizno ne mores.
Šumsko voče
12. 06. 2024 18.20
-11
Sam da hrvati ne grejo naprej
dinozaver79
12. 06. 2024 18.37
+9
Panter 63
13. 06. 2024 09.22
To je bistveno da Hrvati ne grrdo naptej. Ne glede kako bodo nasi. Prevec gledamo cez ograjo kaj je pri sosedu. Pri nam pa vse ok.
Verus Clavis
12. 06. 2024 18.05
+7
A vi znate kaj svežega napisat? Skupina "smrti" 😂😂 Manjka še gradbeni "baron", "vladavina prava", "fiskalno" in "sovražni govor". Aja, pa "najtoplejši mesec". To so besede, ki definirajo sodobno "novinarstvo". Podobno kot diploma, ki jo pišemo tako, da citiramo druge.