Nogomet

Sin legendarnega Ronaldinha se seli v drugo angleško ligo

Burnley, 17. 08. 2024 13.35 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
2

Sin legendarnega brazilskega nogometaša Ronaldinha je tik pred podpisom pogodbe z angleškim drugoligašem Burnleyjem. Glavni trener Burnleyja je potrdil, da je klub blizu sklenitve dogovora z 19-letnikom, vendar je hkrati poskušal zmanjšati pričakovanja in pritiske na mladega brazilskega krilnega igralca.

Joao Mendes naj bi se pridružil Burnleyju po tem, ko je prejšnjo sezono preživel v mladinski akademiji Barcelone. Po poročanju brazilskega časnika Globo je Mendes z Burnleyjem že podpisal dvoletno pogodbo, kar je trener Scott Parker potrdil, a dodal, da pogodba še ni uradno sklenjena. "Trenutno še ni nič uradno urejeno, vendar je dogovor blizu," je dejal Parker. "Vidimo ga kot razvojnega igralca in dolgoročni projekt, vendar formalnosti še niso zaključene."

Ronaldinho pozdravlja svojega sina Joaa na tribuni na SP v Nemčiji leta 2006.
Ronaldinho pozdravlja svojega sina Joaa na tribuni na SP v Nemčiji leta 2006. FOTO: AP

Trener bordo rdečih je poudaril, da ni pošteno nalagati prevelikega pritiska na mladega igralca: "Razumem navdušenje, vendar menim, da ne bi bilo pravično, če bi na mladega fanta nalagali prevelika pričakovanja. Prihaja k nam z namenom razvoja, tako ga vidimo. Seveda je povezava z njegovim očetom velika, a pred njim je še dolga pot – čaka ga prilagajanje novi kulturi in drugačnemu načinu dela, zato bi to navdušenje nekoliko umiril."

Scott Parker
Scott Parker FOTO: Profimedia

Mendes je svojo nogometno pot začel v mladinskem sistemu Cruzeira, nato pa je leta 2023, po uspešno opravljenem preizkusu, stopil po očetovih stopinjah in prestopil v Barcelono, kjer je bil član ekipe do 19 let. 

Joao Mendes je leta 2023 prestopil v Barcelono.
Joao Mendes je leta 2023 prestopil v Barcelono. FOTO: Profimedia

Ronaldinho, eden najboljših brazilskih nogometašev vseh časov, je Braziliji pomagal osvojiti svetovno prvenstvo leta 2002, leta 2005 prejel zlato žogo, z Barcelono dvakrat osvojil La Ligo ter leta 2006 tudi Ligo prvakov. V svoji bogati karieri je igral še za Gremio, Paris Saint-Germain, AC Milan, Flamengo in Atletico Mineiro.

Ronaldinho je svoja najboljša leta preživel v Kataloniji.
Ronaldinho je svoja najboljša leta preživel v Kataloniji. FOTO: AP

Po poročanju brazilskega Globa je Mendes v začetku tedna odpotoval v Anglijo, da bi dokončno sklenil dogovor z Burnleyjem, kar so hitro uredili s podporo njegovih agentov, Marcela Sanderja in Marcela Marcheseja. Po opravljenih formalnostih je bil mladi krilni igralec fotografiran z dresom Burnleyja, obkrožen s svojima agentoma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav  Mendesov čas v Barceloni ni trajal dolgo, mu v Španiji ni uspelo doseči nastopa za člansko ekipo. Njegova 12-mesečna pogodba z mladinsko ekipo se je končala junija 2024, in kljub očetovi podpori se Mendes in Barcelona nista uspela dogovoriti za podaljšanje. Za razliko od svojega očeta, ki je blestel kot napadalni vezist, je Mendes levonogi krilni napadalec.

Joao Mendes v dresu Barcelone.
Joao Mendes v dresu Barcelone. FOTO: Profimedia

Burnley je svojo sezono v Championshipu začel z zanesljivo zmago 4-1 nad Lutonom, naslednji izziv pa jih čaka proti Cardiff Cityju na domačem stadionu Turf Moor, kjer bo Mendes morda že dočakal svoj debi v novem klubu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3320.
17. 08. 2024 15.49
+1
Meni osebno najljubši nogometaš.
Lolekman9875
17. 08. 2024 14.30
+6
Upam da mu je usaj 50% podobn v stilu igre ga bo veselje spremljat